Randizz a rasszizmus ellen?

2014. április 26. 23:31

Nem rasszizmus-e, ha csak azonos neműekkel randizol?

2014. április 26. 23:31
Szilvay Gergely
Konzervatórium

„Is It Racist to Date Only People of Your Own Race? Rasszizmus-e, ha csak a saját fajtáddal randizol? – teszi fel a kérdést Reihan Salam a Slate-en. A válasza tömören: »igen«. Magyarán: randizz a haladás szolgálatában! Tegyünk egy-két gondolatkísérletet a felvetés kapcsán! Példaként állítják-e elénk majd a dinasztikus házasságokat a progresszívek? Kötelező lesz-e azonos neműekkel, illetve melegekkel randizni? (...)

Emlékszünk az általános iskolai osztályfőnökök hiábavaló erőfeszítéseire, hogy azzal próbálták előmozdítani az osztálykohéziót, hogy egy osztálykiránduláson hatóságilag külön szállásra tette a barátokat, és egy szobába helyezte az ellenségeket, hogy akkor most majd jobban megismerik és megszeretik egymást? Pedig ott még csak haverkodásról volt szó, nem szerelemről.

Egyszer talán még a dinasztikus érdekházasságokat is példaértékűnek fogják találni a progresszívek, hisz mi volt ellene a nacionalizmusnak, ha nem az, hogy a nemzeti érzéshez kevésbé kötődő uralkodói dinasztiák idegen országból való párválasztásokkal is erősítették az uralkodói elit nemzetközi jellegét, segítették elő a békét és akadályozták meg a nacionalizmus kibontakozását?

A progresszív vélemény szerint az ember nemi orientációja ugyanúgy vele születik és nem tehet róla, ahogy a rasszáról és nemzetiségéről sem. Tudjuk: a »fajközi házasság« egykori tiltása szerintük éppen olyan volt, mint a melegházasság ellenzése (szerintem nem: természetesen a melegházasság ellenzése teljes mértékben megfér azzal, hogy hülyeségnek tartom a »fajközi házasság« bármilyen ellenzését). Ebből az is következhetne a fenti gondolatmenet tükrében, a szexuális kisebbségek elnyomása elleni és esélyegyenlősége melletti harc nevében, hogy a heterók randizzanak melegekkel és azonos neműekkel. Kérdés persze, a melegek nem vennék-e ezt inszinuációnak, mert ugye a progresszív érvelés szerint az elnyomó osztályok kényszeríthetők hatóságilag, ám az elnyomottak nem, számukra a legteljesebb szabad választást kell biztosítani.

Feltehetnénk persze azt a kérdést is: Is It Racist to Date Only People of Your Own Sex? Nem rasszizmus-e, ha csak azonos neműekkel randizol?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
betamás89
2014. április 27. 22:46
Akkor ezek szerint Obama rasszista.
kumkum
2014. április 27. 16:17
A homofobia itt mar nem kicsi. :-o Az azonos nemuek kozotti kapcsolat elfogadtatasaert folyo kuzdelem nem azt jelenti, hogy a szerzonek is be kell pucsitania. Szimplan csak ell kell fogadnunk, hogy mindenki szabadon valaszt MAGANAK partnert. Ha a szerzo feleseget/baratnot akar, az ugyanannyira szive-joga, mint egy meleg ferfinek egy masik ferfivel egyutt elnie.
drkovax
2014. április 27. 12:44
Ez az egész a szovjet időkben dicsőített "internacionalista házasság"-ot juttatja eszembe. Ugyanaz az erőszakos ideológia van a háttérben, ami mindent egyformára gyalulna, csak hogy könnyebben uralkodhasson rajta ...
Thasaidon
2014. április 27. 10:06
Reihan Salam, az amerikai cikk szerzője fogja, és elkezd azon majrézni, hogy egyeseknek van pofája felvállalni, hogy a saját rasszbélieket preferálják a társkeresőkben, és ennek apropóján nekiáll sírni egyet a rasszizmuson. A cikk elég vérlázítónak tűnik, de végül is egész elfogadható dolgokat javasol a végére, pl. azonos rasszbéliek együtt étkeztetése (pl. munkahelyen), mert az ilyen mindennapos érintkezések csökkentik az előítéleteket (mondjuk ilyesmit nem tudom, minek külön javasolni, azt gondolnám, a mindennapi életben épp elégszer megtörténik efféle spontánul is). Azt viszont nem értem, mi a fenének ehhez kábé burkoltan lehülyézni azokat, akik a saját rasszbéliekhez vonzódnak. Ez szerintem semmivel sem különb annál, mint hogy mások teszem azt a magas/kék szemű/göndör hajú/bármilyen egyéb emberekhez vonzódnak. "Ez a gondolatmenet önmagában maximum egy monomániás érthető moralizmusára világít rá, amely minden más ügyet alárendel az Egy Szent Ügynek." Igen, kábé. "a párkeresésnek szerinte kell, hogy legyenek a magánéletin túlmutató, magasabb, a haladást szolgáló szempontjai." Hála az égnek, mint ahogy Szilvay írja korábban, állami beavatkozást nem szorgalmaz, innét kezdve elég Salamot egy legyintéssel kiröhögni és továbbmenni. Hogy a Szilvay cikkének második felét kitevő aggodalmak mennyire megalapozottak, nem tudom. Sajnos a történelemben elég sok hülyeséget próbáltak már állami úton érvényesíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!