Tőke, munka, baloldaliság, szocializmus – mi a dolgunk ma?

2014. május 28. 17:50

Az MSZP tragédiája az, hogy nem volt képes baloldali pártként viselkedni: egyszerre akarta a pénztáros és a vállalattulajdonos érdekeit képviselni.

2014. május 28. 17:50
B. F.
Kettős Mérce

Attól, hogy a kommunizmusnak hívott ígéret egy jobb világról megbukott, a kapitalizmus még nem lett frankóbb! (Megkockáztatom a kapitalizmus akkor volt a legfrankóbb, amikor a létező szocializmussal versenyve létezett.) A világ nem lett jobb hely. Sőt! A jelen valóságát nagyjából ugyanazok a problémák gyötrik, ugyanazok az ellentmondások feszítik, mint az 1800-as évek kapitalizmusának valóságát. Plusz egy kis visszafordíthatatlannak tűnő globális környezeti katasztrófa.

Nem hiszem, hogy ma egy baloldali másként kellene, hogy gondolkodjon a kizsákmányolásról, a tőkéről, a társadalmi különbségekről, stb., mint 100-150 évvel ezelőtt. A mai baloldalnak ugyanúgy a tőke működési módjának a korlátozása, a tőke, illetve annak működése feletti társadalmi (közösségi) kontroll megteremtése kell, hogy legyen a zászlajára írva, mint 100-150 évvel ezelőtt. Ki kell mondani, hogy a szocializmus az elérendő cél! És azt is, hogy számunkra a szocializmus szabad emberek szabad közösségét jelenti, nem pedig a kizsákmányoló tőke uralmát. A közösségi érdek elsőbbségét jelenti a magánérdekkel szemben, amely közösségi érdek azonban nem felülről jövő diktátum, hanem a (részvételi) demokrácia politikai folyamataiban megmutatkozó akarat. A szocializmus gazdaságtana a politikai közösség által korlátozott magántulajdont jelent, jogokon és kötelezettségeken alapuló tisztességes versenyt és a közösség által felügyelt piacokat. A gazdasági hatalmat a politikai közösség (a demokrácia) alá kell rendelni, hiszen a  tulajdon, a verseny és a piac nem lehet cél, csakis eszköz, a közjó megvalósításának eszköze. 

Az MSZP tragédiája az, hogy nem bírt (nem akart?) az ellen a világ ellen fordulni, amelynek a létrehozásában (rendszerváltás, majd a Horn-kormány) tevékenyen részt vett. Nem volt képes baloldali pártként viselkedni: egyszerre akarta a tesco-pénztáros és a vállalattulajdonos érdekeit képviselni. Ez így sajnos nem megy!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2014. május 29. 12:53
Nem kell félre beszélni, a maszop mindig, teljes mellszélességgel az oligarchák, a tulajdonosok érdekeit képviselte, a kisembereket nagy ívben lesz@rta.
GregDzsi
2014. május 29. 10:50
A szocializmus az elérendő cél? A közjó, mint cél? A közjót meg majd az új MSZP fogja definiálni, ugye? Fantaszta a t. szerző. A szociális háló, és a közszolgálatok fontos elemei jóléti államnak, de az ember egy önző állat: részemről a képességeim szerinti boldogulás lehetősége az elsődleges cél, amit szerintem jobban biztosít a szabad verseny, a piac, mint Marx állítólagos szellemi örökösei által rám osztott közjó-hányad. Innen nézve a modern szocialisták azok a kommunisták, akiknek _még_ nem volt hatalmuk gulágra küldeni ideális rendszerük ellenzőit:)
Netuddgi
2014. május 29. 07:10
A tőke ellenes küzdelemben egyetértünk, de ha már szocializmus akkor legyen az, DE a marxi és nem a lenini/sztálini. Egyébiránt nézd meg a svédek/norvégok milyen jól kezdték felépíteni a működő szocializmust és mi lett belőle! Rájuk települt a neoliberalizmus, az álpacifistaság, aztán meg éppen most rúgja rájuk az ajtót a valóság a kezelhetetlen bevándorlók képében.
Box Hill
2014. május 28. 19:53
Ami a probléma része volt az MSZMP-nél az a probléma része maradt az MSZP-nél is. A történelmi lecke az, hogy a kommunizmus nem volt reformálható. Miből következne az, hogy a kommunisták maguk reformálhatók lennének?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!