Csák Máték földjén

2014. május 30. 17:53

Az előző ciklus megmutatta, Tarlós István bármennyire is tökös legény, a Fidesz hardcore hatalomtechnikusaival ő sem bír.

2014. május 30. 17:53
Bazsó Bálint
Jobbegyenes

Az előző ciklus megmutatta, Tarlós István bármennyire is tökös legény, a Fidesz hardcore hatalomtechnikusaival ő sem bír. A Rogán vezette ifjú gárda ugyanis elérte, hogy a fővárosnál maradjanak a feladatok (nevezzük nevén: tartsa fenn például pénznyelő ágazatokat, mint a tömegközlekedés), míg a kerületek az idegenforgalmi adó vagy a parkolási pénzek lenyúlásával szép új köztereket tudnak átadni, természetesen masszív uniós források igénybevételével. Közben még el is lehet adósodni, kit zavar az, az állam úgyis átvállalja majd. Egyszerű ez, mint a zsíroskenyér hagyma nélkül.

Nos, az egész önkormányzati választás átalakítása önmagában nem lenne több a hazai politikában már jól megszokott pitiáner kis húzásnál, ha nem látszana eközben az is, hogy egy-egy dizájn terminálos házibuli közben láthatóan fogalmuk sincs, mit kéne kezdeni azzal a fekáliakupaccal, amit a Demszky és Atkári-érából örököltek. Nem is kezdtek vele semmit négy éven át.

Jól jelzi ezt Budapest közigazgatási átszabásának folyamatosan húzódó ügye. A kerületi erős gyerekek ugyanis a bevételek lenyúlása után ahelyett, hogy a kerületi rendszer átalakítását készítenék elő – inkább beveszik a fővárosi közgyűlést is. A központosított City-koncepció helyett úgy tűnik, Budapest végérvényesen a Csák Máték földjévé válik, 23 helyi kiskirály egymással lazán, vagy még úgy sem kapcsolódó birodalmává
.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. május 31. 08:39
Nem értem ezeket a Bazsó-féle legényeket.Amikor alapvető kérdésekkel sincs tisztában a fővárost illetően,miért meri venni a bátorságot,hogy írjon róla.
Autofocus
2014. május 30. 20:50
A csákmátézás egy téves előfeltételezésen alapul. A kerületi polgármesterek még éppen annyira a közvetlen demokrácia megtestesítői, hogy számonkérhetők, elérhetők, megfoghatók. Ha valami probléma van egy kerületben, egyből a polgármesternek írnak, a kerületi képviselők pedig személyesen állnak kapcsolatban a politikailag aktív lakossággal. Fogadó óráik vannak, a polgik kötelezően közmeghallgatást tartanak, ha egy iskolában szar a kaja, ha valahol valami elhanyagolt, egyből írnak a polginak, a polgi meg intézkedik. A fővárosi képviselőkről ugyanez nem mondható el. A főváros optimális szerepe valahol a fővárosi szintű közszolgáltatások (pl. tömegközlekedés) megszervezése, és a kerületi ellátáson túlmutató vagy regionális intézmények (fürdők, múzeumok, stb) fenntartása és irányítása lenne, ezenkívül az a fajta koordináció és becsatornázás ami a kerületek választópolgárainak akaratát közös nevezőre hozza. Ezt a evékenységet nem szükséges rosszként, vagy nem negatívumként hanem az önigzgatás magától értetődő velejárójakánt kell felfogni. Engem ne irányítson egy másfél milliós szuperfalanszter elidegenedett, elefntcsont toronyba zárt hivatalnokserege, mert akkor inkább lemegyek vidékre ahol a polgival a kocsmában meg tudom beszélni ha valami nem tetszik. Ez egy alaptalan és buta közhely hogy Budapest működőképességéhez bármi köze lenne a kerületi autonómiák és a centralizált hatáskörök arányának. Ez a téveszme a Demszky-vezetés idejéből ered, amikor minden sikertelenséget erre, és amikor Fidesz kormány volt akkor annak "fővárost megfojtó" politikájára fogtak. A jelenség még a Tarlós-éra idején is felbukkant de akkor is más, párt(bel)politikai feszkók takargatásának ürügye volt ez a rossz duma. Valójában egy bő másfél milliós, nagyrészt történelmi településeken, saját identitással rendelkező városrészek egyesítéséből létrejött városban - az egy-egy megyei jogú városéval megegyező lélekszámú - kerületek lakóit legalább annyi autonómia megilleti, mint az egrieket, kecskemétieket, szolnokiakat, és fővárosi szintre csakis a legszükségesebb mértékben szabad hatásköröket telepíteni. Bár most mindenki sikoltozik (nem)meglepő módon tök jól fog működni így a Főváros.
balbako_
2014. május 30. 19:28
Milyen Demszky szart nem takarított el Tarlós? A BKV már önfenntartó, a 4-es metró átadva, a Bálna átadva, az új tömegközlekedési eszközök érkeznek. a Várbazár elkészült....
Zod
2014. május 30. 18:21
A "hardcore Hatalomtechnikus"-okról pedig csak annyit,hogy baromira örülök annak,hogy végre van egy jobboldali társaság amelyik nem bociszemekkel nézi a baloldali nyomulást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!