A kölyökképű megmondóemberről

2014. május 06. 08:59

Nyuggerezés, arcpálma, Friderikusz, ilyesmik.

2014. május 06. 08:59
Rátesi Margit
hvg.hu

„Nemrégiben Friderikusz Sándor, az egyik legértékesebb tévéműsor gazdája, igaz, csak kis adón, igaz, csak késő este, minden időben kényes kérdést feszegetett a (szerintem) egyik legnagyobb magyar élő íróval, Spiró Györggyel: a társadalomban élő idősebb korosztály szerepéről, arról, hogy a széthulló társadalmak ideálja az ifjúság mindenek feletti idealizálása, míg a felemelkedő társadalmakban az öregeknek megbecsült szerepük van.

Erre kibukott a hvg.hu megmondóembere, Hont András. Az ifjú – bár legutóbbi cikkében bevallottak szerint már a negyven felé közeledő, ám kétségkívül kölyökképű – purifikátor hajlamos »nagy igazságok« kimondására, amik szerint mindenkinek ideje eltakarodni a közéletből, aki valaha is mondott, tett bármit is. (Persze, ahogyan az írásban is szerepel, vannak »öregek«, akiket senki nem akar nyugdíjba küldeni. De hát könyörgöm, miért éppen Hont Andrásnak kell megmondania, hogy ki szólhat, ki takarodjon?) Ezt a bölcsességet már többször is kifejtette, semmi új nincs benne: sokan érzik úgy, hogy a »nyuggerek« minden baj okozói, akik beszédülnek a 13., 14. havi nyugdíj ígéretébe.

De a Hahó Öcsi, menjetek borbélyhoz! című írásban azt fejtegeti, hogy az idősek nemcsak beszédülnek az ígéretekbe, hanem egyenesen akadályozzák a fiatalság érvényesülését, ez az írás egyik vonulata, ha jól értem. A másikról majd később.

»Mi lenne, ha megengednék nekünk, hogy a saját értelmes csatáinkat nyerjük meg? Tényleg, mi lenne, ha megengednénk nekik?« teszi föl a költői kérdéseket. Nagy illetlenség tudom, kérdésre kérdéssel felelni, de remélem, Hont, aki szintén nem az illemkódex aggályos betartásáról ismert, nem ró meg ezért: ki a bánatos »sötétben bujkáló« nem engedi meg bármelyik fiatalnak, hogy »megnyerje a saját értelmes csatáját«? Igaz, ahhoz ki kellene menni a csatatérre…

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. május 06. 16:35
"Nemrégiben Friderikusz Sándor, az egyik legértékesebb tévéműsor gazdája, igaz, csak kis adón, igaz, csak késő este, minden időben kényes kérdést feszegetett a (szerintem) egyik legnagyobb magyar élő íróval, Spiró Györggyel: a társadalomban élő idősebb....." WC költőnek aranyos a szája koszorúja legyen az anyja picsája.
Ouroboros
2014. május 06. 15:34
Sikerült mindkét félnek harsány ageizmusban elmerülnie. Holott itt nem fiatalok vs öregek mérkőzés folyik, hanem tisztességes emberek vs selejt, az utóbbi elsöprő erőfölényével.
Ángyán Páván
2014. május 06. 15:32
Hét segget egy nyalintásra. Maaaargit! Nem lesz ez sok kicsit?
Mich
2014. május 06. 13:48
Már megint ideszólt a Hazugsággyár (a 'hugy' vagy 'hvg') - ezúttal a malacképű Rátesi Margit hangján...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!