Nem itt történnek a dolgok − Kivonuló középosztály XV.

2014. május 16. 15:51

Összeszerelő üzem vagyunk, lejárt szavatosságú termékeket toldozgatunk-foldozgatunk a nyugati fizetések töredékéért. Olvasónk cikke.

2014. május 16. 15:51
Redakció
Mandiner

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, Rokker írása.

*

Nem itt történnek a dolgok 

Servus − ahogy mifelénk mondják. Néhány ok, amiért családos, harmincas értelmiségiként kivonultam az országból:

Uram-bátyám világ

Ehhez nem kell túl sokat hozzáfűzni. Magyarország legnagyobb hibája, ami ellen a jelenlegi vezetése nemhogy nem tesz, de még rá is erősít a hihetetlen méretű hatalomkoncentrációval és az egyénekre szabott törvényekkel.

Törzsi háborúk

Ebben az országban mindenki ki akar csinálni mindenkit. Ha sehová sem akarsz tartozni, automatikusan besorolnak az ellenségeik közé.

Taplóság

Legyek megtisztelve, ha a jegypénztárban, boltban, hivatalban kiszolgálnak.

Jogbiztonság hiánya

Hogyan lehet bármibe belekezdeni egy olyan országban, ahol egyik napról a másikra teljesen megváltozhat a törvényi környezet, vagy ahol az ember nem lehet biztos benne, hogy amit ma létrehoz/megvásárol, az még holnap is az övé lesz, és nem teszi rá a kezét az államot elfoglaló hálózat?

Működésképtelen állam

Rengeteg időt el lehet cseszni azzal, hogy az ember egy-egy okmány beszerzéséért ilyen-olyan hivatalba rohangál, és vár, ahelyett, hogy addig is hasznosan töltené az idejét. Magyarország a hivatali gizikék, közjegyzők, semmirekellő jogászok birodalma. Miközben hihetetlen pénzeket fizetünk, hogy az állami ellátórendszereket fenntartsuk, a kórházakban nincs gyógyszer, az iskolákban nincs fénymásoló-papír, az utcákon nincsenek rendőrök, a bíróságok képtelenek ítéletet hozni, és a közmunkások valószínűleg mindig az ország másik felében szedik a szemetet.

Ország az Unió szélén

Magyarország nem az a hely, ahol a dolgok történnek. Nem itt alakítják a világtörténelmet, nem itt tervezik a jövő autóit, nem innen indulnak világhódító turnékra a zenészek, stb. Összeszerelő üzem vagyunk, lejárt szavatosságú termékeket toldozgatunk-foldozgatunk a nyugati fizetések töredékéért.

Sötét jövő

Az új választási rendszerrel a kormány gyakorlatilag az utolsó esélyét is megszüntette annak, hogy itt valaha is békés úton változások történjenek – nem mintha az ellenzék és a társadalom nagyobbik, rövidlátó részének ez ellenére lenne. A lassan balkáni szintre süllyedő országból aki még teheti, el fog menekülni. A jövő generációi számára viszont hatalmas kihívás lesz a szétvert, átpolitizált oktatás miatt eladhatatlan tudásukból magukat, családjukat, az egyre növekvő számú inaktívakat és, leginkább, az országot megszálló politikai-gazdasági maffiát eltartani. Ki akarja, hogy egy ilyen helyen nőjön fel a gyereke?

És amiért nem vonultam ki a közéletből:

Magyar vagyok

Nincs mit magyarázni rajta.

Idealista vagyok

Ha lehetetlennek tűnik is, de megpróbálok befolyással lenni a történésekre. Osztom az észt mindenfelé.

Nem félek

Osztom az észt – nem csak álnéven. Ha nagyon akarnának, biztos ki tudnának készíteni, de egyrészt kis hal vagyok a tengerben, másrészt mindenhova a Kedves Vezetőnek sem ér el a keze. Én viszont bárhol a világon találok munkát, és bárhonnan hozzá tudok szólni az ország életéhez, ahol van internet.

Szeretnék egyszer hazatérni

Sajnos, ahogy a dolgok kinéznek, ez legfeljebb kényszerből fog megtörténni.

Üdvözlettel,

(a néhanapján a Mandineren is kommentelő)
Rokker

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2014. május 18. 16:59
"bár kezdetnek ez is valami" Igen, az első Ikarust hosszú idő után összeállították. "aztán kiderül a helyszínen, hogy bocs, most éppen mégsincs... de hátha veszel valamit, ha már ott vagy..." Igen, pontosabban, nem, így nem megy. Felelősséget amíg az őt megillető helyre nem állítjuk, nincs előrelépés.
atila68
2014. május 17. 22:19
Kunhalmi Ágnesben, Fodor Gáborban, és még sok sok emberben ugyanez a bullshit generátor applikáció fut a háttérben.
Zsusztina
2014. május 17. 11:35
"Sötét jövő" "Idealista vagyok" Ezek itt két bekezdés címe. Mintha ellentmondanának egymásnak. "Magyar vagyok Nincs mit magyarázni rajta." Szerintem a cikk írója hazudik. És ami még rosszab, hogy saját magának is.
Selamat
2014. május 17. 10:58
Létezik az, hogy csak és kizárólag vérig sértődött libsik, esetleg tollat forgatni is tudó szocik mentek csak külföldre és onnét (v. ezért) nyomják a véleményüket? Eddig, talán egy fél kivétellel, mindegyik "vélemény" egy irányba hajazott. Ilyen sorozat pedig, csak úgy magától, még véletülenül sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!