A balkáni Frank Underwood és a média

2014. június 03. 16:28

A mitugrász újságírók egy életre megtanulják: a kegyetlen pragmatizmus félelmet szül, a félelem pedig tiszteletet.

2014. június 03. 16:28
Silhavy Máté
Jobbegyenes

Annál kevés félelmetesebb dolog van, hogy az árbevétele alapján a tíz legnagyobb vállalat közé tartozó Magyar Telekom Nyrt. tulajdonában álló Origo főszerkesztőjét a kormány egyik tagja pikk-pakk el tudja távolítani, ha szükségesnek látja. Miként érezze magát a mezei, beszámlázó, vagy megbízási szerződéssel dolgozó politikai újságíró, vagy horribile dictu, a közszolgálati média alkalmazottja ezek után? A hatályos médiatörvény elfogadása előtt az öncenzúra rémével fenyegettek a baloldali bérrettegők. Az akkor igaztalan félelmek viszont ilyen hírek után sajnos valósággá válhatnak. Az újságíró akkor tudja a munkáját a társadalmi elvárásoknak megfelelően végezni, ha nem kell félnie attól, hogy feltárt tények miatt őt bármilyen retorzió érheti. Ennek a félelemnek a közmegegyezésen alapuló kiiktatása a garanciája a média hitelessége megőrzésének (az már egy másik és tán hosszabb cikk témája, hogy ez vajon fennáll-e még). Ezért fontos az, hogy mi magunk is kiálljunk Sáling Gergő mellett. A turbóliberális megmondó emberek a »rekesszük ki a kirekesztőket« doktrínától elhomályosulva, ezt sokszor elfelejtik, de a szólásszabadság valójában a tőlem eltérő véleményen állók szólás- és véleménynyilvánításának szabadsága.

Nem mellékesen mindez pont akkor történik, amikor a kormány aprópénzért – és a kormánypárti média kritikája ellenére - a hirdetési piac legnagyobb részvevőinek kizsigerelésére készül. A médiaadót kritizáló cikkek ugyanis csak az RTL csoport veszteségeit taglalják, pedig legalább ekkora, ha nem nagyobb vesztese lesz a tervezetnek a hamarosan egyesülő Ringier-Axel-Springer is, hiszen a leendő cégcsoport árbevétele jócskán meg fogja haladni a 40%-os adókulccsal járó 20 milliárdos értékhatárt. Ne legyenek illúzióink arról, hogy az e kettő, kormánypárti elfogultsággal nehezen vádolható cégcsoportot nehéz helyzetbe hozó törvényt, akkor vajon kire is írták.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Radikalis
2014. június 04. 13:47
szegény RTL. JAJ , JAJ!
A_Haza Bölcse
2014. június 04. 13:46
amúgy meddig tartana a RTL klubbot felszeletelni negyven darab, egyenként félmilliárd alatti bevételű kamucéggé? és máris nem fizetnének egy fillér adót sem. adóoptimalizálás. vagy még jobb ha a teljes bevételüket elcsalják, kiviszik svájcba, majd másnap hazautálják az adóamnesztia alján és tisztára mossák? hát nekem kell gondolkodmon helyettük is?
paraklétosz
2014. június 04. 11:56
Jaj, jaj! Égszakadás, földindulás... HVG, Origó... ki lehet a következő? Vadász Lázár mind kilövi a "mitugrász újságírókat"! Állítólag. Úgy hallám. Talán.
várúr
2014. június 04. 08:43
Te mondád: "mitugrász újságírók". Mitugrászok, de nem újságírók. Ma újságíró minden szarházi blogger. Ráadásul régiséget írnak. Uncsi ballib visongás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!