Csak magadon segíthetsz

2014. június 05. 11:30

Mit tanulhat a baloldal az Origo-ügyből?

2014. június 05. 11:30
Szabó Imre
Dinamó Műhely

Az Origo-ügy elvezet minket a magyar demokrácia és a kapitalizmus közti kapcsolat általánosabb kérdéseihez is. 1990 után Magyarországon egyszerre épültek ki a demokrácia és a kapitalizmus intézményei. Sőt, sokak szerint 2010 után a Fidesz is mindkét fronton ellentámadást indított. Ezért nem csoda, ha sok véleményformáló szemében a két fogalom elválaszthatatlanul összefonódik. Emellett a magyar kapitalizmust külföldi nagyvállalatok dominálják, akiket sokan egy frissebb, lágyabb, jobb alternatívának tartanak a magyar vállalkozókkal szemben. Az egyik oldalon Széles Gábor-féle politikus-vállalkozó-feltalálók és lilazakós adócsalók, a másikon civilizált üzletemberek. Csakhogy ezek az öltönyös úriemberek a valóságban nem annyira válogatósak a módszereiket és az üzlettársaikat tekintve: sokszor egész ügyesen mozognak diktátorok és gengszterek körében. A kapitalizmus és a demokrácia nem mindig jár együtt. A külföldi tőke jól érezte magát a latin-amerikai diktatúrákban, és most jól érzi magát a »kommunista« Kínában is. Sőt, az olcsó munkaerőre hagyatkozó nagyvállalatoknak sokszor hasznos az erős kéz, ami ha kell, lecsap az elégedetlenkedő alkalmazottakra. Radikális baloldali barátaim valószínűleg azt mondanák, hogy Magyarországon is valami hasonló történik. A stratégiai megállapodásoktól kezdve a TESCO gazdaságos Munka Törvénykönyven át, a »termelő« multiknak juttatott állami támogatásokig számos példa mutat arra, hogy a kormány a külföldi tőke legalábbis egy részének szeret a kedvében járni, bizonyos ellenszolgáltatásokért cserébe.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2014. június 06. 10:24
A baloldalnak az a problémája, hogy 1789. óta csak amortizálódik az a szofizma, amit nagyon leegyszerűsítve csak néphülyítésnek mondhatnánk. Volt néhány időszak, amelyben forrpontig hevült ez a trutymó, de mára már felmelegíteni sem nagyon lehet. Az történt, hogy a baloldali hadovaáradat alól kicsúszott a szőnyeg. A tettek mezejére mások léptek, megmutatva, hogy a duma-blablán kívül tenni is lehet. És ezek, akik tenni is tudtak, megmutatták, hogy olyan, hogy baloldali értékek csak a legendákban léteztek; azokat a lépéseket, amiket ebben az értelemben lépni kellett volna, soha sem a baloldal lépte meg. Így történt nálunk is és éppen napjaink politikája bizonyítja. Azoknak, akik baloldalnak nevezik magukat, nem maradt semmi ami a hitelesség kategóriába sorolható. Kipergett az ujjaik közül az ideológia, és mivel mást felmutatni sosem tudtak, úgy maradtak hoppon, hogy már a magyarázkodásuk is nevetséges. Azt hiszem, hogy ideje lenne, átfazonírozni az egész ideologikus/filozofikus gebaszt. Már semmi sem az, aminek mondják. Elsősorban a hazug demagógiáról kellene leszokni.
abraxas
2014. június 05. 18:26
Egy dolog nem változik, akárhogy is ragozzák, akármennyit is tüntetnek: szűkül a baloldal és holdudvara körüli gazdasági tér. Persze ez csak most probléma, most szűkölnek, amikor szűkül, amikor növekedett, akkor nem.
Berecskereki
2014. június 05. 18:25
Egyfolytában, többször is, csakúgy, mint a bérmálkozó. Ezen a héten is megújult a magyar baloldal http://www.tutiblog.com/2013/12/ezen-heten-is-megujult-magyar-baloldal.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!