Vezetőváltás jöhet több állami cégnél

2014. július 03. 09:51

Ha valahol úgy látjuk, hogy a hatékonyság vezetői kompetencia miatt szenved csorbát, ott meglépjük a szükséges személyi változásokat. Ugyanakkor nem cél az állami cégek lefejezése. Interjú.

2014. július 03. 09:51
Seszták Miklós
Napi Gazdaság

Tavaly jelentős összeget fordított a kormány az állami tulajdon növelésére, hogyan alakul az idei keret?

A stratégiailag fontos cégek megvásárlásához szükséges forrás rendelkezésre áll, de ennek mértékét – a tárgyalási pozíciók miatt – nem szeretném elárulni.

Csak teljes cég megvásárlásában gondolkodnak, vagy szóba jöhet többségi tulajdonrészek megszerzése is?

Nincs kizárva ez utóbbi, de nem szeretnénk túl hosszú ideig osztott tulajdonban maradni. Ezért gondolkodunk az MVM-csoport teljes részesedésének megszerzésében, mivel itt az állam jelenleg csak 99,91 százalékos tulajdonos. Emellett van még néhány olyan kisebb részesedés, amelyet az állam szeretne megszerezni, ezek előkészítése már zajlik. Akadnak persze olyan lehetőségek, ahol nem tud az állam 100 százalékos részt szerezni. Ilyen például a Mol, ahol most valamivel több mint 24 százalékkal rendelkezünk.

Tervezik-e, hogy a minisztériumnál, illetve a hozzá tartozó vállalatoknál változtatásokat hajtanak végre?

A tárcánál és az egyes cégeknél még a héten eredményhatékonysági elemzést készítünk. Amennyiben valahol úgy látjuk, hogy a hatékonyság vezetői kompetencia miatt szenved csorbát, ott meglépjük a szükséges személyi változásokat. Ugyanakkor nem cél az állami cégek lefejezése. Ha lesznek személycserék, azokat a következő hetekben bejelentjük, senkit nem szeretnénk sokáig bizonytalanságban tartani. (...)

Kinevezése óta folyamatosan politikai támadások kereszttüzében áll. Ez mennyiben nehezíti miniszteri feladatainak ellátását?

Egyáltalán nem befolyásolja a szakmai tevékenységemet. Üzenem az ellenfeleimnek, hogy írhatnak bármit, ez a jövőben sem jelent majd problémát, nem tántorít el attól, hogy elvégezzem a rám bízott feladatokat. A támadások nem leptek meg, mert ez együtt jár a pozícióval, ráadásul én vagyok az egyik új arc a kormánytagok sorában. A mélységük viszont váratlanul ért. Hiszek a véleménynyilvánítás szabadságában, de senkit nem lehet a személyiségi jogában sérteni, senki nem nyilváníthat úgy véleményt, hogy az már a bűncselekmény határát súrolja. Márpedig voltak olyan megnyilvánulások a sajtóban, amelyek utóbbi kategóriába tartoztak. Megdöbbentő, hogy tudomásom szerint már a feleségem cégeiről és a családomról gyűjtenek adatokat, aminek semmi köze a politikához vagy a közszereplői mivoltomhoz. A családom számomra az első, ezért megvédem őket. A miniszteri poszt betöltése előtt ügyvédként dolgoztam, és folytatni is akarom ezt a pályát, ha majd egyszer távozom a politikai életből. Cégjoggal foglalkoztam korábban, de vannak olyan politikusok, akik régebben büntetőjogi területen dolgoztak. Ők biztosan kapcsolatba kerültek akkor különböző bűncselekményekkel, hiszen ez volt dolguk. Mégsem süti rájuk a bélyeget senki, hogy betörők vagy tolvajok lennének, és ez így is van rendjén.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2014. július 03. 18:11
Két év alatt, 600 db ukrán hátterű cég egy címre. Szép munka. Az anyagi kár jelentős.
Apáczai
2014. július 03. 14:58
A balliberális pártkatonáknak, alkalmatlan ejtőernyősöknek annyi. Lehet megint károgni!
llnnhegyi
2014. július 03. 13:49
Helyes! A liberálbolsevik vezetőkből beosztottakat kell csinálni. Kíméletesen.
BőröndÖdön
2014. július 03. 13:28
Miklós,neked kellene elkullognod...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!