Romkocsmák az egykori gettóban

2014. július 25. 08:12

Most, a valamikori budapesti gettó létesítésének hetvenedik évfordulóján az egykori gettólakók emlékének szánt főhajtás után azt kívánom, a mai nemzedék számára a „gettó” szó kizárólag a romkocsmák világát jelentse mindig is.

2014. július 25. 08:12
Vámos György
Magyar Hírlap

„A gettó sajátossága, hogy egy este több romkocsmát is végig lehet látogatni gyalogosan, míg végül a hajnali első napsugarak házfalak tövében üldögélő vagy padokon elterülő, szemmel láthatóan önmaguk kilétével is hadilábon álló fogyasztóközönséget találnak, akik majd néhány órai alvás után ott folytatják, ahol abbahagyták előző hajnalban. Időről időre napvilágot látnak a romkocsmákat elítélő cikkek, elhangzanak ilyen hangvételű riportok a médiában. Ezekben megszólalnak felháborodott lakók, akiknek a nyugalmát randalírozó angolok vagy németek, esetleg olaszok – hogy a magyarokról már ne is beszéljünk! – zavarták meg előző éjszaka. Ilyenkor fellángolnak az indulatok, az azonnali bezárástól, majdnem a mindenre kiterjedő alkoholtilalomig elhangzik az összes szankció, majd újra és újra lenyugszanak a kedélyek. Az illetékesek valószínűleg elkezdenek számolni, és rájönnek, semmiféle üzleti vállalkozás nem hozna ekkora adóbevételt az államnak, mint ezek a gombamódra szaporodó vendéglátóhelyek, amelyek működtetésével igazából bontásra ítélt romházakat hasznosítanak ideig-óráig üzemeltetőik. Bezárásukkal rengeteg ember veszítené el megélhetését, a tulajdonosoktól a beszállítókon keresztül egészen az alkalmazottakig, akiket az állami szféra képtelen lenne elhelyezni.

Most, a valamikori budapesti gettó létesítésének hetvenedik évfordulóján az egykori gettólakók emlékének szánt főhajtás után azt kívánom, a mai nemzedék számára a »gettó« szó kizárólag a romkocsmák világát jelentse mindig is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2014. július 25. 23:26
Mondjuk, érteni vélem... De nem hiszem, hogy a romkocsma valamiféle kulturális szintet képviselne. Hacsak nem a "lefelé a lejtőn" című liberálbolsevik-anarchista életérzést. Persze mondom ezt függetlenül a romkocsmák közönségétől. Amikor akaratom ellenére becsaltak oda egy késő esti órában, akkor az jutott először eszembe, hogy lám, íme a példa, hogy szarból is lehet várat építeni, sőt, vannak, akik a szarból is pénzt csinálnak.
csurcsányi
2014. július 25. 22:57
Azért vannak romkocsmák mert a Demszky rakta rendbe a belvárost 20 év alatt,azt még megértem ha lenne 3-4 de ennyi?Nyilván az üzemetetőnek ez a leggazdaságosabb a részeg külföldi az ugyan olyan igénytelen,mint a magyar részeg.
kjkj945
2014. július 25. 20:40
https://www.youtube.com/watch?v=HJYNE1R63Ls https://www.youtube.com/watch?v=DLHnKfxKXXY Egy kis kocsmában gyakran összejöttünk. Ürítgettünk néhány pohár sört.
Akitlosz
2014. július 25. 20:29
Zsidók, buzeránsok. Meglehetősen egy síkú és kiszámítható a Mandineres szerkesztés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!