Merő szívjóság

2014. augusztus 19. 11:25

Ha hinni lehet a Figyelő számításainak, akkor Orbán Viktor egy évi 7 milliárd forintot fialó ajándékkal lepte meg az Andy Vajna nevű magánszemélyt.

2014. augusztus 19. 11:25
Andor Mihály
Galamus

„Andy Vajnáról köztudott, hogy nagyon okos, remekül főz, sziporkázó társasági figura, aki a neki kedves simicskalajosokat magánrepülőgépén utaztatja kézilabda BL-döntőre, a habonyárpádoknak kölcsönadja budai lakását, összejár a rogánantalokkal, akiket saját vendéglőjében vendégel meg, és ellenállhatatlanul vonzza a nőket, akik unokái lehetnének. Egyszóval elbűvölő, szeretni való ember lehet, akinek még Orbán Viktor sem tud ellenállni. A legkevesebb, hogy évi hétmilliárdot ajándékoz neki közpénzből, nehogy rossz kedve legyen ennek a drága embernek. Nincs tehát itt szó semmi másról, csak merő szívjóságról.

Lehetséges egy másik, kevésbé szeretetteljes magyarázat is. Andy Vajna már Amerikában bebizonyította, hogy egy keresztapa szempontjából ő a megfelelő ember. Ugyanis volt egy zűrös adóügye: egy részvényeladás után 41 millió dollár nyereségadót kellett volna befizetnie, de Panamában és a Holland-Antillákon bejegyzett cégek közbeiktatásával sikerült megspórolnia ezt az összeget. Az amerikai adóhatóság tizennégy éven keresztül vizsgálta Vajna cégét, mert – mint a Time magazin megállapította – »leányvállalataik hálózata olyan zavaros, hogy a tőzsdei elemzők sem képesek követni«.  Végül a 41 millió helyett megúszta 7,4 millió dollár büntetéssel, és 6,5 millió dollár adóhátralék befizetésével (lásd: Andrew G. Vajna Amerikában – Az offshore mogul, Magyar Narancs, 2011. 09. 29.). Tehát olyan ügyes volt, hogy megnyerte az amerikai adóhatósággal vívott meccsét.

Na már most itt van az öt közép-magyarországi és fővárosi koncessziót elnyerő Las Vegas Casino, amelynek ugyancsak nehezen átlátható a tulajdonosi szerkezete. Megpróbált utánajárni a Népszabadság és az Átlátszó is, de a tulajdonosi lánc felgöngyölítése elakadt a Holland Antillákon bejegyzett Magyar Enterprises C. V.-nél. Mivel a szerencsejáték-törvény szerint csak az a cég kaphat koncessziót, amelynek tulajdonosi szerkezete átlátható, joggal föltételezhetjük, hogy a döntést meghozó Orbán Viktor olyan jól átlátja a tulajdonosi szerkezetet, mintha maga is tagja lenne. Lehet, hogy nem is Andy Vajna zsebébe megy az egész hétmilliárd, legfeljebb egy kis részét kapja a szolgálataiért? A többi pártzsebbe vagy magánzsebbe vagy mindkettőbe? Akkor már az is érthető lenne, miért ez a nagy ajándék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leech
2014. augusztus 19. 18:59
Kár, hogy mindezt egy galamusos zsidótol kell megtudnunk, így sajnos nem hisszük el ! Még akkor sem ha igaz. Így jár aki mindíg farkast kiált ! Hazug állatok !
kukagyerek
2014. augusztus 19. 14:33
" ...a kommunisták uralma alatt,..." ............. Most mi van, te hülye gyerek? Most, az akkori kommunisták kölykeinek az uralma!
qccqccqcc
2014. augusztus 19. 13:47
És? Ti kaptatok eleget a kommunisták uralma alatt, most kuss van, baszd meg, helyedre!
balbako_
2014. augusztus 19. 13:41
Egyszerű, a Figyelőnek sem, de neked sem lehet hinni. Lapozzunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!