Kimaxoltuk a GDP-t

2014. augusztus 15. 11:41

Az „unortodox” most már látványosan nem gazdasági szitokszó.

2014. augusztus 15. 11:41
Sideburns
Spíler

„Nemcsak önmagában a nyolcéves rekord számít jó adatnak, érdemes a körülményeket is figyelembe venni. 2006-tal szemben itt most nem egy lakossági és állami eladósodás által hajtott növekedést látunk. A termelési központtá válásról szóló kormányfői nyilatkozatok nem üres dumák, amit az ipari termelés gazdaságon belüli kiemelkedő részaránya, az autógyártók és az export felfutása is bizonyít. (...)

Mivel az európai külpiacaink, különösen a 0,2 százalékkal visszaeső bivalyerős német és az olasz gazdaság gyengélkedtek, a magyar +3,9 százalékos adat (kiigazítva is +3,7 százalék) még inkább elismerésre méltó. Persze, valóban lehet mondani, hogy a harmadik negyedévtől majd beüthet az ukrán válság, az orosz szankciók meg a moldovai ménkű, de az Audi bővítése például majd a harmadik negyedévben épül be. Szóval megy a számmágia meg a matekozás, de az »unortodox« most már látványosan nem gazdasági szitokszó.

Nézzük végül a valóságot: az tény, hogy Magyarország év/év alapon a legjobb az európai országok között. A románok, akik állítólag kitartóan közelítenek minket, csak 1,4 százalékkal bővültek. Az is tény, hogy a három százalék feletti növekedéssel idén végre érdemben közelítünk a stagnáló eurózóna országainak szintjéhez. Egy idei három százalékos növekedés közel 900 milliárdos pluszt jelent, amely összegnek ökölszabály szerint közel fele jelenik meg költségvetési pluszbevételként. A kormány azon kellemes, de nehéz döntés elé került, hogy a tálentumokat hova tegye: oktatásra, adócsökkentésre vagy adósságcsökkentésre. A hiány miatt meg már nem kell parázni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2014. augusztus 15. 17:57
Négy év óta ez az első mérésékkel kimutatható eredményecske, ne bántsátok őket ezért, ne basztassátok a bázisadatokkal, és ne terheljétek őket hosszútávú kilátásokkal. A sánta gyerek végre egyszer beleérhetett a labdába önerőből (nagyrészt), persze, hogy boldog.
Pinter68
2014. augusztus 15. 16:18
Mielőtt eléveztek a 3,9%-os 2. negyedéves DGP-től, azért érdemes egy-két szakértői véleményt is meghallgatni. Akkor talán tudnátok, hogy ez nagy részben egy választási költségvetés következménye. Meg, hogy annyi eu-s támogatás ment ki abban az időszakban, amint soha előtte. Meg, hogy az elmúlt 8 év viszonylatában a környező országok már mind két számjegyű növekedést produkáltak. Köztük olyanok is (balti államok) akik nálunk sokkal nagyobb visszaesést szenvedtek el. Az egész eu-ban csak a görögök nyújtottak rosszabb teljesítményt, mint mi. Szóval a 3,9 tényleg remek szám. De ettől a melldöngetéstől meg dicshimnusztól konkrétan hányok. Majd akkor lesz mire verni magatokat, ha ezt stabilan 1-2 éven át sikerül tartani. Addig meg "Szerénység, elvtársak, szerénység!"
kjkj945
2014. augusztus 15. 13:33
K(l)imaxoltuk a GDP-t.
A helység galagonya
2014. augusztus 15. 13:30
Én elolvastam Szajlai (Magyar Hírlap) idevágó cikkét is. Nagyon úgy néz ki, hogy a 3.7-tel kitörölhetjük a seggünket. Csak a görögöket előztük meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!