Pandák, cicák, kiskutyák-avagy a hatásvadászatról

2014. augusztus 06. 16:21

Felgyorsult világunkban az internetes hírportálok az információszerzés egyik vezető formái, azonban néha úgy tűnik, az ebből fakadó felelősségük teljes felismerése még nem történt meg.

2014. augusztus 06. 16:21
Törteli István
Nézőpontok

„Felgyorsult világunkban az internetes hírportálok az információszerzés egyik vezető formái, azonban néha úgy tűnik, az ebből fakadó felelősségük teljes felismerése még nem történt meg.

Sokszor csak arra van ideje az internetezőnek, hogy a címeket, esetleg a cikkekhez tartozó rövid összefoglalókat olvassa át, és a számára legérdekesebbnek tűnő írásokra kattintson rá. A címadás egyszerre két funkciót is ellát. Egyrészt elég érdekesnek kell lennie ahhoz, hogy az olvasó megnézze a cikket, így generálva bevételt az oldalnak. Ennek nyomán születnek meg az egyre inkább hatásvadász címek, hiszen az egyes portáloknak érdeke, hogy minél több kattintást érjenek el.

Azonban a több tucat megjelenő címből nem mindenre kattint rá az olvasó, így csak annyi üzenet jut el hozzá az adott tartalomból, amennyit a cikk címe tartalmaz. A második funkció tehát az üzenettovábbítás. Sok esetben még a cikk elolvasása után is csak a címben foglalt üzenet rögzül. Ennek nyomán pedig érthetővé válik a felelősség kérdése.

Szélsőséges esetekben a cím egyáltalán nem felel meg a tartalomnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AntalPeter
2014. augusztus 08. 19:29
Az Index egyre szánalmasabb és egyre inkább kiszolgálja az USA-ból pénzelt Együtt-PM politikai törekvéseit.
nyoooc
2014. augusztus 08. 19:29
Az index következetesen átveri a címeivel az internetezőket. Ráadásul részrehajló módon.
Tintamin
2014. augusztus 06. 22:51
Ez a Fidesz fiókszervezete, nem? Amelyik megindokolja (próbát tesz) Orbán és fénylényei leghülyébb ötleteit, nem? Megy a hepciáskodás, hiszti, hogy milyen címeket adnak (beszarok, hogy ezen kell fennakadni): ha minőségi újságírásra lenne igény, akkor nem a Blikk-Bors-Napiász-stb. lenne a piacvezető.... Meg nem kell rákattintani, könyörgöm! Hagyjuk már ezt az álszent szarakodást: a legnagyobb hírportál az Index, és nem kormányközeli. Ennyi. Ezt az adót rájuk írják, ahogy a korábbit az RTL-re. El kell nyomni a kormánykritikát erővel. Bátor cselekedet ez a kétharmadtól.....
Akitlosz
2014. augusztus 06. 20:45
A többi is, például origó. Mintha mások adnák a címeket, mint akik írják a cikkeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!