A netadó elleni tüntetés 5 tanulsága

2014. október 29. 08:41

A békemenettel ellentétben nem előzte meg hosszas előkészítés, nem promózták állami pénzen, nem mozgósította alkalmazottjait rá a CBA, és nem is buszoztak fel embereket a fővárosba vidékről.

2014. október 29. 08:41
Pendulumblog
Foucault ingája

1. Mindig az elbizakodottság indítja el a hatalmat a bukás útján

A 2006-os balhékra azután került sor, hogy az MSZP fényes győzelmeket aratott a választásokon, és szinte mindenki stabil baloldali kormányzati időszakra készült. A siker elbizakodottá tesz, ráadásul elszakít a valóságtól: a hatalom birtokosa kezdi elhinni, hogy őt már nem érheti vész. A Fidesz a sikeres, az ellenzék által teljesen eltöketlenkedett önkormányzati választás után – egyébként nem is teljesen alaptalanul – úgy érezte, hogy végre hátradőlhet. Talán ezzel magyarázható, hogy a máskor összeszokott kocsmai zenekarként játszó Habony Árpiék valamit nagyon benéztek ezzel az internetadóval kapcsolatban. Talán azért, mert az amerikai korrupciós lista összezavarta őket. Mindenesetre elkúrták, de nagyon.

2. A pesti utca kiszámíthatatlan, mint az időjárás

A magyar nép meglepően jól tűri a hatalom arroganciáját és cinizmusát, viszont mindig van egy határ, amikor elszakad a cérna. Hogy mikor jön el ez a határ, azt egyszerűen nem lehet kiszámítani – aki azt állítja, hogy igen, az hazudik. Az internetadó egy közérthető, jól kommunikálható, szinte mindenkit, de főleg a nagyvárosi fiatalokat nagy számban érintő probléma, de még ez sem magyarázza, hogy miért éppen ez hozta el az utolsó cseppet a pohárban. Amikor már éppen beskatulyáznánk a magyar népet, mint végletesen kockafejű és gyáva alakok gyülekezetét, akkor egyszer csak gejzírként előtör valami elemi erejű felháborodás. Ki tudta volna megjósolni, hogy 56-ban éppen október 23-án jön el ez a pont? (…)

5. Nem a kormány jó, hanem az ellenzék szar

A legrémisztőbb gondolat az, hogy mi történne akkor, ha a tömeg szíve mélyének kívánsága hirtelen valóra válna, és megbukna a Fidesz. Jelenleg ugyanis egy demoralizált, töredezett, gyenge ellenzékünk van, ami az elmúlt években sem az utcára, sem pedig a szavazóurnákhoz nem volt képes tömegeket mozgósítani. Azok a vádak, miszerint a tegnapi tüntetés mögött a szocik állnak, valójában éppen a szocialistáknak hízelegnek a leginkább: szeretnének ők több tízezer embert az utcára vinni! De ennek még a közelében sincsenek jelenleg. Az elmúlt években az ellenzék legfőkébben azzal volt elfoglalva, hogy vezesse a nem létező mercédest, és azon marakodjon, hogy vajon ki ül a volán mögé, ki fogja meghúzni a kéziféket és kinek jut az anyósülés. Ahelyett, hogy vonzó, pozitív alternatívát kínáltak volna az embereknek az orbáni illiberális állam eszméjével szemben, ami sajnos kétségkívül delejes vonzerőt gyakorol a társadalom egy jelentős részére, míg egy másik részét teljesen megbénítja. Nem elég a Fideszt pocskondiázni, nem elég Szijjártó vagy Rogán kacsalábonforgó villáján csámcsogni! El kell hitetni az emberekkel, hogy kormányképes, hozzáértő, érett világképpel és jövőképpel rendelkező emberekből áll az ellenzék, akik sikerrel válthatják le Orbán rezsimjét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!