Nyugat vagy Kelet? Meddig hallgathat Orbán?

2014. október 22. 11:10

Orbán Viktornak el kell döntenie, hogy felvállalja-e a szakítást az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy Putyin legjobb európai barátja lehessen. Már a gondolata is borzasztó annak, hogy idáig jutottunk.

2014. október 22. 11:10
Véleményvezér
Véleményvezér

Már a gondolata is borzasztó annak, hogy idáig jutottunk. Hogy 23 évvel az oroszok kivonulása és 17 évvel a NATO csatlakozásunk után ez a kérdés egyáltalán felmerülhet. A dilettáns arrogancia még a leginkább jóindulatú interpretációja mindazon kormányzati lépéseknek, amelyek idáig vezettek. Az igazán fontos kérdés azonban arra vonatkozik, hogy valóban szakíthat-e nyíltan Orbán Viktor hazánk nyugati orientációjával.

Meggyőződésünk, hogy a válasz nemleges.

Magyarország nyugati orientációja ugyanis nem más, mint a magyarok azon évszázados vágyának kifejezése, hogy úgy élhessünk, mint az osztrákok. És hogy megint teljes jogú tagként fogadjanak el ott, ahova mindig is tartozni szerettünk volna és ahova nagyon sokáig tartoztunk is. Aki ezt elveszi, az valójában a magyar emberek álmát veszi el, ezt pedig politikailag egyetlen miniszterelnök, kormány vagy párt sem élheti túl.

Ha viszont Orbán Viktor nem szakíthat nyíltan a Nyugattal, akkor igazából azt kell eldöntenie, hogy mennyit és hogyan enged, illetve hogyan csomagolja be a visszavonulást. Egy olyan vezetőnek, aki folyton az »erő« látszatának jelentőségében tobzódik, utóbbi elsősorban azt jelenti, hogy gyorsan kell találnia egy olyan célpontot, amelyikkel szemben, hatalmát demonstrálandó, keménykedhet egy nagyot. Bankszektor? Piaci árfolyam alatti devizahitel-konverzió?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackhorse
2014. október 22. 22:06
Mindkettő apám!A nyugathoz tartozunk,a kelettel bótolunk.Röviden ennyi.Arrafelé van manapság szabad kapacitás és az egész nyugat ott tolong üzletért,ha nem tűnt még fel,de azokban az országokban ez természetes.Az ideológia nem függ össze az üzlettel.Mikor Cameron felül 100 angol üzletemberrel Kína felé a gépre akkor milyen lenne egy ilyen cikk ott??Szóba se jöhetne,csak itt,ez a baj!
august
2014. október 22. 18:56
Komolyan nem értem ezt a fajta elmebeteg politizálási stílut. Dönteni hogy kelet vagy nyugat?? A világ minden országa remekül üzletel, kínával az arabokkal, afrikai délamerikai országokkal, kereskednek, olajat fúrnak, toronyházakat építenek, egész városrészeket, finomítókat erőműveket.. Nekik otthon óbégatnak, hogy válasszon, kereskedik-e üzletet köt -e Kínával, vagy az Oroszokkal? Ez a stílus sokkal rosszabb, mint '90 környékén , amikor a hazai gazdaság térdrerogyasztotta magát, mert dacból fölmondta a kereskedelmi szerződéseket.. Most meg meg akarják mondani, hogy kivel illendő üzletet kötni, vagy építtetni valamit. Ideológiai okokból illik-e..
kitiltott
2014. október 22. 17:14
mi nem a nyugattal akarunk szakítani hanem a nyugatot így az USA-t is irányitó kapzsinál is kapzsibb ZSIDÓ lobbival.. a komplett politikai élet 70-80%-a sidó a "fejlett"nyugaton" ha tetszik nektek ez a tény ha nem.. nekünk ebből van elegünk..nem az európai népekből..
kitiltott
2014. október 22. 17:11
miért nem az a címe ennek a szarkverő bloggerekket összegyűjtő oldalnak..hogy BALFAX véleményvezér? ugyanis nem a többség véleméynét közi hanem a hangos balos mikro pártok támogatóiét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!