Szabad vasárnap

2014. november 02. 12:34

A munkavállalók többsége elsősorban kényszerből dolgozik vasárnap, mert attól félnek, hogy különben a hét többi napján sem tartanának rájuk igényt. A banki elszámoltatás miatti keresletbővülés is kompenzálja az esetleges vasárnapi forgalomkiesést.

2014. november 02. 12:34
Rétvári Bence
Rétvári Bence
Facebook

„A Kereszténydemokrata Néppárt több éve hangoztatott javaslata a »Szabad vasárnap«, ami – az EU tagállamainak felében érvényben levő szabályozáshoz hasonlóan – kizárná a bevásárlóközpontok és nagy áruházak vasárnapi nyitva tartását.

2015-ben a bankok elszámoltatása következtében jóval több pénz marad majd az emberek zsebében, így várhatóan többet is fognak költeni. A kereskedelemben megjelenő többlet kereslet új lehetőséget biztosít a KDNP korábbi javaslatának, a szabad vasárnapnak a bevezetésére. Hiszen a vasárnapi korlátozás mellett is várhatóan nagyobb forgalomra lehet számítani a kereskedelemben.

A KDNP javaslatának célja, hogy a munkavállalók minél szélesebb rétege számára biztosítson legalább heti egy fix szabadnapot, a vasárnapot. A munkavállalók sok estben áldozataivá váltak a nagy bevásárlóközpontok és nemzetközi áruházláncok versenyének. A kereskedelmi multik a vasárnapi nyitva tartással próbáltak előnyre szert tenni, de valójában a munkavállalók isszák meg ennek a levét. A pénztárosok, eladók és árufeltöltők dolgoznak még egy napot a héten, nem azok, akik a hetedik napi nyitva tartásról a profitmaximalizálás érdekében döntöttek.

Egy vasárnap is dolgozó munkavállalónak hiába adják ki cserébe valamelyik hétköznapot pihenőnapként, akkor a gyereke iskolában van, rokonai, barátai dolgoznak, így napközben nem tud velük együtt lenni. A munkavállalók többsége – ahogy azt a szakszervezeteik is már számtalanszor elmondták – elsősorban kényszerből dolgoznak vasárnap, mert attól félnek, hogy különben a hét többi napján sem tartanának rájuk igényt. Szükség van tehát egy törvénymódosításra, amely megvédi a kiszolgáltatott helyzetben levő munkavállalókat.

Nem jelenti munkahelyek megszűnését a nagy boltok vasárnapi zárva tartása, hiszen a forgalom a többi napra tevődik át, több kereskedelmi dolgozó munkájára lesz szükség a többi napon. A vasárnapi kereskedelmi forgalom a különböző becslések szerint 4-8% között mozog, így jóval kevesebb egy átlag napnál. A banki elszámoltatás miatti keresletbővülés is kompenzálja az esetleges vasárnapi forgalomkiesést. Szintén nem jelenti a szabad vasárnap bevezetése a vasárnapi hirtelen vásárlási lehetőségek megszűnését, mert a családi vállalkozásban üzemeltetett kisboltok (ahol a tulajdonosok dolgoznak és nem munkavállalók), a piacok, virágosok, pékségek, gyógyszertárak, pályaudvari boltok stb. nyitva tarthatnának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 322 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2014. november 03. 14:23
Jó, hogy mondod! Ha már néha kellemetlen időpontokban is dolgozni kell, egy-egy apró figyelmesség is csodálatos lehet. Igazából azoknak a nőknek, akiknek nem segítenek be férjeik a „hagyományosan női” a házimunkában, valóban megoldhatatlan a vasárnapi munka ép ésszel. Mivel a boltokban jellemzően női dolgozókról beszélünk, érzek az egészben egy olyan hatást is, hogy a KDNP gondolkodói például olyat nem tudnak elképzelni, hogy apa és a gyerekek várják vacsorával anyát. (Persze nem akarok a söröző, nőverő férjkép irányába elmenni.. de itt szerintem elkerülhetetlen a hagyományos szerepek bizonyos fokú keveredése) Szerintem az, hogy néha vasárnap dolgozni kell esetleg, nem teremt megoldhatatlan helyzetet, csak egy feladatot, amit a családnak együtt(!) kell megoldania. Amúgy még a végén kiderül, hogy alapvetően egyetértünk.. :)
Agnieszka
2014. november 03. 10:10
Igen, lehet Ft-tal fizetni az Amazonon, múlt héten pl. 348Ft volt náluk egy euró. Ezután a címet, nem egy eldugott helyen, német nagyváros konszolidált városnegyede, nem találta meg a kiszállító, lehetett reklamálni. Nem is ért oda időre a születésnapi ajándék. A 348-as euró elég durva. Az áruválaszték internetes feldolgozása imponáló volt, most már csak epedve várom, h. az unokám valamikor megkapja, amit vettünk neki.
Szorgos Lajhár
2014. november 03. 09:39
A semjénisták ezzel az Orbán által korábban már többször visszadobott ötletükkel megint tálcán kínálják a támadási felületet az ellenségnek. Kérdés, hogy az internetadó által nyilvánvalóan meggyengített Orbán ezt most is megteszi-e, vagy megrémül a Vatikán (?) itteni ügynökeitől.
grad
2014. november 02. 23:02
Javaslok egy társadalmi konzultációt a vasárnap (is) dolgozó eladókkal. Ha ők nem akarnak vasárnap dolgozni, akkor ám legyen. Ha viszont akarnak, akkor ne legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!