Választási fikciók, románcok és ufók

2014. november 02. 12:26

Két hetet kellett várni, de végre kijött a matek. A bibi ott van, hogy nehezen összehasonlítható a korábbi és az új választási szisztéma.

2014. november 02. 12:26
Sideburns
Spiler.info

„Két hetet kellett várni, de végre kijött a matek: »Tarlósnak és a fővárosi Fidesznek nem lett volna többsége a régi választási rendszerben«. Kár, hogy a fikció nagyon gyenge lábakon áll. Ha a Tarlósra adott szavazatokat vetítjük rá a régi szisztémára, akkor is összejött volna a Fidesz-többség.

Minden választási eredmény két tényezőből áll össze, szavazatokból és az azokat mandátummá alakító dobozból. A bemeneti oldalon ott vannak a választáson megjelent, érvényesen szavazó választópolgárok voksai. Ez az a pont, ahol nincs vita. A baloldal saját várakozásait is alulmúlta, idén ősszel egy szánalmas bohózatsorozat végén a tavaszi eredményét sem érte el Budapesten. Ezért aztán marad a bonyolult, érthetetlen dobozra (most nem a nokiásra) való vetítgetés. Itt a fő vád az, hogy a régi fővárosi mandátumosztási szabályok szerint, a mostani eredményekkel nem lett volna fideszes többség. A bibi ott van, hogy – mivel október 12-én a budapestiek már nem szavaztak pártlistákra –, nehezen összehasonlítható a korábbi és az új választási szisztéma. (...)

Totál igaz, a fővárosi választási rendszer nyári átalakítása nem volt elegáns. Az is okés, hogy a módosítgatás most a Fidesznek kedvezett. Az azonban kétségtelen, hogy az új szisztéma – miként a parlamenti választásoké – a mindenkori győztest segíti. Ez a győztes a tavaszi budapesti eredmények alapján egy összefogni képes baloldal is lehetett volna, de az MSZP három utódszervezete belefulladt a kispárti, óvodás belharcokba. Előbb képtelenek voltak összefogni, majd Falus »Kicsitbutaló« Ferencet, aztán a nagyarcú, k.okosvagyok kiállású Bokros »Csomag« Lajost tették meg húzóembernek.

Lassan mondjuk, hogy Hagyó Miki csapata is értse: nem ment elég a dobozba. Ha a szoclib csapat egységes, és a tavaszi szavazóit ősszel is el tudta volna vinni az urnákhoz, akkor simán behúzta volna ezt a választást. A baloldal valójában már hónapokkal október 12. előtt feladta, és nem tett meg mindent a fideszes többség megakadályozása érdekében.

Erről viszont se a Fidesz, se a doboz nem tehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. november 02. 14:38
Az elvtársak nem feladták, hanem képtelenek hihető, emészthető alternatívával előállni. Az viszont mindenki számára világos, hogy a bankok és energiaszolgáltatók érdekeiért bárkivel szembeszállnak. És ezt az "üzenetet" igen nehéz felülírni, szerintem már nem is igen fog sikerülni.
cutcopy
2014. november 02. 13:32
"A baloldal valójában már hónapokkal október 12. előtt feladta" Mint ahogy a kormányzást is feladták 2009-ben..
enes
2014. november 02. 13:19
MÁS „…A VILÁG MÁS ORSZÁGAINAK KIFOSZTÁSÁT eredményező leértékelés célja a defláció exportálása - foglalja össze a helyzetet David Bloom, a HSBC Holdings devizastratégája… http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kitort_a_valutahaboru_330_forintos_euro_johet.588563.html...”
kaktuszvirág
2014. november 02. 12:48
Tetvek vagytok ballibsik!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!