Egy választási szövetség a választások után értelmezhetetlen

2014. november 13. 15:11

Tudjuk, hogy a választási szabályok 2018-ig aligha változnak, azaz újra találkozunk majd. Interjú.

2014. november 13. 15:11
Szabó Tímea
Szabó Tímea
NOL

Az LMP-től a Bajnai Gordonnal kötött szövetségen át a Gyurcsány Ferenccel közös listáig eljutó PM nem szélkakasként forgott az utóbbi másfél évben?

Egyáltalán nem. A PM-et azzal a tudattal hoztuk létre, hogy hosszú távon baloldali, zöld utat akarunk járni. Rövid távon pedig azzal, hogy nincs más morálisan elfogadható választásunk, mint mindent megtenni az Orbán-kormány leváltásáért. Ehhez szövetséget kellett kötnünk. Ma is helyesnek tartom ezt a döntést. Sajnos az MSZP és az Együtt–PM elhúzódó egyezkedése, majd a DK megerősödése után kényszerpályára kerültünk. Mi Unicumot ittunk a közös lista elfogadásakor, nehéz volt megemészteni. De túl kellett esni ezen, mert ha nem, akkor 2018-ra maradt volna fenn a kérdés: vajon más lett volna az eredmény, ha összefogunk? A vereségek után már tudjuk: a mennyiség nem mehet a minőség rovására.

Ha ez így van, akkor miért nem a parlamenti választás után léptek külön útra?

Miután megalapítottuk a PM-et, Bajnai Gordonnal úgy állapodtunk meg, hogy a két párt a három választásra köt szövetséget, és a választási szövetség október után átalakul szoros, partneri kapcsolattá. Tudjuk, hogy a választási szabályok 2018-ig aligha változnak, azaz újra találkozunk majd. Az önálló utunk nem öncélú: azt szolgálja, hogy minél nagyobb tábort tudjunk építeni, meg tudjuk szólítani azokat, akik még nem találtak a szívükhöz közel álló pártot. (...)

Mindez azt jelenti, hogy semmilyen közvetlen oka nem volt a hét végi döntésnek, mindig is így tervezték?

Igen.

Az Együttben máshogy emlékeznek.

Az Együtt többször javasolta, hogy a két párt egyesüljön. Mi két éve világosan leszögeztük: nem lépünk be az Együttbe. Ha ezt akartuk volna, a PM létre se jön. Bajnai tudta és tisztelte a PM döntését. A mostani javaslatot tíz nappal a taggyűlés előtt megosztottuk az Együtt vezetésével. Vasárnap nem érhette őket meglepetésként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!