Kertész Imre durva állításai és a magyar sajtó ámokfutása

2014. november 15. 11:03

A fent kimerítő részletességgel felsorolt cikkek egyike sem fejezi ki távolságtartását Kertész sztorijával kapcsolatban. Más szóval és kis túlzással: az egész magyar sajtó benyalta a sztorit.

2014. november 15. 11:03
Urfi Péter
Magyar Narancs

 „Pedig elég egy szikrányi józanság, hogy lássuk: ez így aligha történhetett meg. Most hagyjuk is, hogy milyen újság a New York Times - nincs az a megveszekedett kurzuslap és nincs az a félbolond újságíró, aki elmegy egy Nobel-díjas íróhoz, készít vele egy használható, izgalmas interjút, és nem közli, mert nem szerepel benne az a mondat, hogy Magyarország diktatúra. Vannak ismert és egyszerű módszerek az irányított, pártos, manipulatív tájékoztatásra, például ha csak az egyik fél képviselőit, vagy csak megbízható nyilatkozókat kérdezünk egy témában, vagy ha mindig ugyanarra hegyezzük ki a cikkeinket. Arra is láttunk már példát, hogy egy interjúból kihagyták vagy ki akarták hagyni az újság számára rázós részeket. Ahogy az is sokszor tetten érhető, hogy a nyugati lapokat az érdekli, amikor valami durvát írhatnak az Orbán-rendszerről. De hogy ki nem mondott szavakat cenzúrázzanak – ennek az állításnak eleve semmi értelme. (…)

Ha pedig mégis írunk cikket, legalább a legalapvetőbb szabályokra figyelhetnénk. Legalább minden második újságíró. Ezzel szemben a fentiek közül, úgy tűnik, egyedül az Index és a Népszabadság érezte szükségét, hogy meghallgassa a másik felet. Persze először ők is lehozták a cenzúra-vádat reakció nélkül, de az Index hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg megkereste a New York Times szerkesztőségét (akik ezek szerint nem válaszoltak nekik?). A Népszabadság pedig az interjú fordítójával és az emlegetett amerikai újságíróval beszélt (lásd keretes írásunkat a cikk végén), tehát legalaposabban ők jártak utána az »ügynek«. Amúgy David Streitfeld azt nyilatkozta: »[Kertész Imre] azt mondta nekem, kimerítette a rossz egészségi állapota, illetve azt, hogy nem vesz részt a magyar közéletben vagy politikában." Streitfeld azt is közölte a Népszabadsággal: a beszélgetés során azt a szót, hogy "diktatúra, semmilyen formában vagy alakban« nem mondta ki.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. január 19. 02:13
Aki olvasta az elmúlt öt évben a New York Times Magyarországról szóló írásait, az simán elhiheti, amit Kertész állít. Ezek a cikkek a legalapvetőbb szakmai követelményeknek sem felelnek meg, az egyedüli súlyt az adta nekik, hogy a New York Timesban jelentek meg, ugyanis az emberek azt hiszik, hogy Nyugaton tisztább, nemesebb, pártatlanabb, szakmaibb az újságírás, mint Magyarországon.
balbako_
2014. december 16. 21:25
Ez a zsidó addig zsidó, amíg a mi táncrendünkre táncol,amint ettől eltér elindul a szélsőjobb és az antiszemitizmus irányába. Szerencsétlen médiasegédmunkás!
atila68
2014. december 10. 22:43
Mondd, hogy poénkodsz! Lécci!
Selamat
2014. november 28. 15:17
"Vannak ismert és egyszerű módszerek az irányított, pártos, manipulatív tájékoztatásra" Ismerjük. Több mint félévszádot átmanipuláltak a szci pártosék. Igaz, az semmi nem volt ahhoz képest, mint mikor a manipulatív tigrist ugratta éveken keresztül a libsi média. S ami elképesztő, hogy ezt a szoclibsi, ismert és egyszerű módszert az irányított, pártos, manipulatív tájékoztatásaval együtt még mindig itt igyekszik az ország hangulatát lerohasztani! Az meg magas ennek a nyálastestűnek, hogy ahová odautaztatnak egy újságírót, azzal manipulatívéknak komoly terveik vannak! Pl. lejáratni egy egész országot. Hát libsikéim, ez most nem jött be nektek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!