Itt a válasz a HVG botrányos karácsonyi címlapjára

2014. december 23. 15:09

Sajnálatos módon ez azt jelenti, hogy a lap magasan kvalifikált, döntéshozó, véleményformáló táborának több százezres tagsága vevő a lelki szegénység eme otromba megnyilvánulására.

2014. december 23. 15:09
Szőnyi Szilárd
Válasz.hu

„Napok óta töprengek, hogyan is lehetne a legpontosabban, az elkövetők számára is átélhető módon megfogalmazni, mi a gond a HVG karácsonyi címlapjával. (...)

Bár kifogásának tartalmával nyilván egyetértek, utóbbi kitétellel vitatkozom. Merthogy szerintem a HVG nem a család intézményét járatta le – kis pont ők ehhez a világegyetemben –, hanem ha valakit vagy valamit, akkor, sajnálatos módon, leginkább jobb sorsra érdemes önmagát. Úgy hiszem, itt lehet megragadni a probléma gyökerét, és, megbotránkoztatott felebarátaik megértésére némi esélyt kérve, felhívni a kollégák figyelmét, miért nem teszünk olyasmit, amit most ők cselekedtek.

A helyzet persze roppant nehéz, hiszen vannak dolgok, amik egész egyszerűen nem szorulnak magyarázatra, illetve amiket észérvekkel nemigen lehet vagy érdemes alátámasztani: az ember vagy érez bizonyos illembeli határokat, vagy nem. Mivel azonban a jelek szerint ez a HVG döntéshozóinak nem adatott meg, így e közös alapra immár nem tudunk építeni, lássunk néhány teológiai, művészettörténeti, logikai és erkölcsi szempontot hitbeli tartalmak parafrazeálásának, kifordításának megítéléséhez. (...)

6. De ha már mindenképpen bibliai jelenet kívánkozott a címlapra, helyesebb lett volna egy minden tekintetben ideillőbb szimbólumot alkalmazni: az aranyborjút, vagyis a Mózes és az Úr között megkötött szövetség megszegésének jelképét, melyet a zsidók vezetőjének távolléte miatt türelmét vesztett nép az Istennek kijáró tisztelettel imádott. Tudom, persze, ez nem karácsonyi motívum, meg Ószövetség is, úgyhogy kétszeresen sem játszhat, csak a párhuzam pontosságának kedvéért mondom.

7. A mellékelt ábra azt mutatja, hogy a HVG döntéshozóinak a karácsony vagy nem ugyanazt hordozza, mint másoknak, vagy az ég egy adta világon semmit nem jelent. Nem mondom, van ilyen; mivel nem tudhatom, kinél mi áll ennek hátterében, ezt a tényt még csak fel sem szeretném róni nekik. (...)

9. Ha pedig így van, akkor sajnálatos módon ez azt jelenti, hogy a lap magasan kvalifikált, döntéshozó, véleményformáló táborának több százezres tagsága vevő a lelki szegénység eme otromba megnyilvánulására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2015. június 30. 21:27
jézusom, tanítsa már meg valaki írni ezt az isten barmát.
Sulammit
2015. március 03. 18:13
Mindig remek és találó a HVG címlapja. De, habár a maga nemében most is ötletes, viszont szemét. Mert nem a kormányt alázza, ami a célja volt, hanem a köp egyet a karácsonyra. Szemetek vagytok fiúk!
Brainman
2015. január 15. 02:03
Csak most néztem meg a neten a címlapot, hát FERGETEGES! QRVA JÓÓÓÓÓ! Profi munka, le a kalappal! Szénné röhögtem magam! QRVA jó, grats!!! Gratulálok a HVG erejéhez, bátorságához, hogy ilyen ellenszélben, ilyen kormányzati nyomás és fenyegetettség mellett is ilyen színvonalon tudnak szórakoztatni! Csak így tovább, HVG!
Catullus
2015. január 15. 02:03
Egy frászt ! nektek az a bajotok, hogy a fideszes pofák vannak a képen, álszentség a karácsonyra hivatkozni. Lehetne karácsony nélkül is ilyen mammonimádó montázst készíteni, mert a lényeg ebben van. Tipikus fideszes hőzöngés, de védeni kell a védhetetlent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!