A lekonyult cerka ars poetikája, avagy Könczey Elemér a karikatúráról

2015. január 15. 09:33

Amit Könczey Elemér mond, ott ér véget a karikatúra, és kezdődik az öncélú tetszeni vágyás.

2015. január 15. 09:33
Kelemen Attila Ármin
Transindex

„A kolozsvári grafikus számára semmi sem fontosabb annál, mintsem hogy népszerű legyen. A közízlés pedig mindenek felett.

Legalábbis ez derül ki számomra Könczey Krónikának adott interjújából, ami, meg kell hogy mondjam kertelés nélkül, nagy csalódást okozott.

(...)

Szabad-e radikálisan vallásellenesnek lenni? És szabad-e radikálisan vallásosnak lenni? Miért ne lenne szabad? És melyik a maga során a nevetségesebb? És végül szabad gúnyolni másokat?

Szerintem szabad, és egy nagyszerű vívmány! Ami neked gúny, Könczey Elemér, az másnak az önkifejezés, a leleplezés, az igazság. Sért a gúny? Minden lehetőséged megvan arra, hogy a magad részéről, a magad kalibere szerint válaszolj a gúnyra. Válaszolhatsz gúnnyal, jobb gúnnyal, más gúnnyal. Válaszolhatsz azzal, hogy ignorálod, és ezen kívül még számtalan más módon is. De a gúnytól a bicskáig számos helyen a világon végtelenül hosszú az út.

Azzal, amit Könczey Elemér mond, a sértődékeny, mindenre felszisszenő, ostobán önérzetes, intellektuálisan megalkuvó, a szellemes, fölényes válaszra, vagy éppen az arisztokratikus rezignáltságra képtelen médiafogyasztó eszményévé válik. Kérdés, hogy a cerkája az idő során konyult-e le, vagy taktikus megfontolásból tartja ebben a dicstelen állapotban. Amit Könczey Elemér mond, ott ér véget a karikatúra, és kezdődik az öncélú tetszeni vágyás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2015. január 29. 01:24
o7 Kár, hogy elvész már az értelmes szó a buta, képmutató fundamentalista hörgés közepette.
ördöngös pepecselés
2015. január 20. 10:43
"De a gúnytól a bicskáig számos helyen a világon végtelenül hosszú az út." ez így igaz csak ne tessék panaszkodni ha a béketűrés elfogy mert minden kocsmában megtörténik az ilyesmi a megoldás az hogy ha már kocsmába megy az újságíró karikaturista akkor megpróbál emberként viselkedni
paraklétosz
2015. január 16. 23:49
Jól mondja...
paraklétosz
2015. január 16. 10:28
A ballib RMDSZ ultra ballib szekértolója nekiment egy remek grafikusnak, mert ez utóbbi nem elég ballib. A szekértolók nem látják a szekértől, hogy a szakadék fele haladnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!