Ezer korbács

2015. január 16. 07:05

Ma Dzsiddában, közvetlenül a nagyima után kerek ötven korbácsütést fog kapni Raif Badawi. Ez lesz a második „adag” abból az ezerből, amire a harmincéves szaúdi bloggert ítélték.

2015. január 16. 07:05
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„Némileg profán példázattal: amíg a városodban egy mecset van, az kuriózum, ha kettő, akkor kulturális sokszínűség, tucat fölött azonban már véget ér a rózsaszín tévésorozatokban sulykolt politikai nyitottság.

Angela Merkel tegnap a Bundestag ülésén elmondta, hogy Németországnak a keresztény-zsidó gyökerek mellett az iszlám is része. Azonban a kancellár kénytelen volt elismerni, hogy a németek nehezen emésztik meg ezt a megállapítást, hiszen ugyan »nem az iszlám ellensége«, de »nem a Koránnal nőttek fel«, és »bizonytalanok, tanácstalanok«. Idézzük még egy pillanat erejéig Merkelt: »Az kérdik tőlem, hogy melyik iszlámról van szó, és hogy lehet-e hinni abban az újra és újra elismételt mondatban, hogy az iszlámra hivatkozó gyilkosoknak semmi közük az iszlámhoz. Ezek jogos kérdések, fontos és sürgető, hogy az iszlám papság tisztázza őket.« S ez valóban így van. Az együttélés kétoldalú dolog, nem kell asszimilálódni, de be kell tudni illeszkedni. És valóban, az imámnak tisztázni kell a muzulmán vallás és az iszlamista terror viszonyát.

Azonban kétoldalú ez a történet más szempontból is. Nem csak a muszlim hitű bevándorló érkezett Európába, a »civilizált Nyugat« is elkezdte saját valós vagy reklámosított értékeinek exportját a muzulmán világba. A nyugati demokrácia erőszakos vagy piaci ráerőltetése egy másik, értékeiben és világlátásában nagyban eltérő kultúrára joggal okoz zavart sokak fejében. 

Végezetül visszatérve a korbácsos esethez. Szaúd-Arábia az Amerikai Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a Közel-Keleten, ömlik oda a fegyver meg politikai támogatás. Washington elnéző az olajmonarchia egyes vezetői iránt akkor is, amikor nyilvánvalóan nekik köszönhető az Iszlám Állam látványos feltőkésítése. Geopolitikai és olajérdekből elnézik ezt is, mint ahogy félrenéznek korbácsoláskor is. Ezen is érdemes elgondolkodni, amikor felvetődik, hogy ki és hogyan tisztázza viszonyát az iszlamista terrorral.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2015. január 16. 14:35
"Németországnak része az iszlám is"- Hát kedves Merkel, részed legyen benne, szerepelj csak annyit, amennyit a négyfeleséges urad megengedne.
kombinátor
2015. január 16. 12:47
miért is kell mentegetni a nem keresztényeknek az iszlámot? az iszlám nem egyenlő a terrorizmussal, rendben, csak az összes terrorista iszlám ... na akkor most mi is van? egyébként "nem kell asszimilálódni, de be kell tudni illeszkedni" írja a nagyon piszi újságíró ... most már csak az a kérdés, hogy 50 év múlva mit szólnak majd a németek, hogy minimum "be kell illeszkedniük" az iszlám Németországba, ha ott akarnak élni, aminek a neve Iszlám Német Állam lesz és elnöke Abdullah bin Laden, ... és akkor még csak örülhetnek, ha a kellékeket is nem vezetik be, mint a saria, a burnusz, a korbácsütés, kézlevágás, megkövezés...
Zoli atya
2015. január 16. 10:55
A fehér embernek és kultúrájának utolsó menedéke Oroszország. Az oroszok nem félnek a harctól, és nagyon utálják a muszlimokat. Merkelnek, ennek a szemét keletnémet szukának PutyInnal kellene szövetkeznie, nem a zsidók és az USA SEGGÉT NYALNIA.
vigyor
2015. január 16. 10:11
Pontosan ez a lényeg, ami a példázatodban szerepel. Ne érje őket hátrány a vallásukért, amennyiben azt otthon (bérelt helységben) teszik. De ennyi. Nem kell a hétszázhatvanharmadik mecset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!