A nagy magánnyugi-átverés

2015. január 24. 16:13

A szlovák példa – 200 helyett 30 euró – a bizonyíték arra, hogy végül a mi nyugdíjasaink is csak töredékét kapták volna a megígért összegnek.

2015. január 24. 16:13
Sideburns
Spíler

„Lássuk be: igazából ez az egész kötelező magánnyugdíj sztori magyarok milliói számára egy elkerült csalódás. A szlovák példa – 200 helyett 30 euró – a bizonyíték arra, hogy végül a mi nyugdíjasaink is csak töredékét kapták volna a megígért összegnek. Nálunk a nyugdíj 25 százalékáról szólt Medgyessy Péter ígérete 1998-ban, de csak a »Mesék a jóléti rendszerváltásról« kötet egyik epizódja volt. Lehetetlen lett volna teljesíteni a kitűzött célt, mert 13 év alatt nulla százalék volt a kasszák reálhozama, azaz csak az inflációt sikerült kitermelniük. 2008-ban az egész éves befizetés elúszott a gazdasági válság miatt.

Ez az egész magánnyugdíjas csoda egyébként egy olyan világbankos modell volt, amivel korábban Latin-Amerikában már kísérleteztek. Nyugat-Európában jellemzően nem létezik ez a sajátos öszvér, a V4-országokban sajnos bevezették. Az értelmét utólag nem más, mint az Európai Bizottság nyugdíjszakija kérdőjelezte meg, mivel »a finanszírozási modell alapvetően hibás volt«. Sőt, az öreg hozzátette, hogy ez a magyar »magán« és »kiegészítő« pillér minden volt, csak magán és kiegészítő nem, mert az állam tette át a pénzt, és nem egészítették ki magánbefizetések.  Eközben az államnak – mivel a nyugdíjakat továbbra is fizetni kellett – ráadásul évi 360 milliárd (fejenként minden magyarra évi 36 ezer) forintot kellett betenni a hiányzó pénzek helyére, ez kiválóan növelte az államadósságot.

A felelősséget, a kockázatokat és a veszteségeket tehát mindannyian viseltük. A tőzsdézés nyereségéből viszont a pénztárak és az alapkezelők kaptak magas jutalékot.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. január 25. 19:34
Azt senki sem tudja, hogy ki ígért a reálhozamon túli megtérülést. Ilyesmi elhangozhatott volna? Valaki fel merte vállalni a távoli (15 éves) jövőre nézve, hogy majd hatalmas tőzsde-nyereséget csinálnak a megtakarításokból? Miről beszél ez az ótvaros agyú? MOST van az, ami minden kormánynak az álma: a Ő (!?) politikai érdekétől függ, hogy mekkora nyugdíjalappal, és ktgvetéssel játszik, egymással egyensúlyozva. Sem ígérni nem kell semmit, sem "adni" nem KELL. Sőt, amit kapsz, szépen köszönd meg Orbán-apónak.
gary_cooper
2015. január 25. 18:39
Erről papolok már évek óta, de a sok idiótája nem hajlandó felfogni. Még most is azért akarnak tüntetni, mert a manyup pénzeket szerintük "lenyúlta" az Orbá-kormány. Borzalmas az a mértékű ostobaság és gyűlölet, ami az Orbán-ellenességet jellemzi.
vanyádat
2015. január 25. 13:32
Az állami nyugdíjnak mennyi is a reálhozama?
indiáner
2015. január 24. 21:31
Reagan, miután leszerelte a Carter által felszerelt napkollektor (nem napelem) rendszert, kérdésre azt válaszolta: Miért törődjek én a jövő nemzedékekkel, ők se törődnek velem. Pedig dehogynem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!