Vallásgyalázás? A magyar újságírók etikai kódexe még a sértegetést is tiltja

2015. január 15. 15:29

Semmi sem korlátozhatja a szólás szabadságát! – hallhattuk sokszor a napokban. Pedig a hazai újságírók etikai kódexe éppen ezt teszi.

2015. január 15. 15:29
Szőnyi Szilárd
Válasz.hu

„Semmi sem korlátozhatja a szólás szabadságát! – hallhattuk sokszor a napokban. Pedig a hazai újságírók etikai kódexe éppen ezt teszi. A HVG, az Index, a Klub Rádió vagy az RTL Klub főszerkesztői szerint például még csak sértegetni  is tilos.

»Az újságírónak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat. Nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat fel rasszista megkülönböztetésre népek, nemzetek, nemzetiségek ellen. Vallása, felekezeti hovatartozása, neme, testi, szellemi vagy lelki állapota, mássága, életkora, életmódbeli, életviteli különbözősége miatt senkit sem becsmérelhet, nem terjeszthet senkiről előítéletet kifejező rágalmakat.« A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai kódexe, 2.1.1. pont)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2015. január 20. 12:07
Ej, te kis butuska! Nem tudod, hogy a kivétel (melyről mi mondjuk meg, hogy mi az) erősíti a szabályt?
trespass
2015. január 16. 10:31
Ha autonóm vagy, akkor el tudod választani a vallást a személyiségedtől. És ha el tudod választani, akkor a vallásgyalázás nem fogja megváltoztatni a személyiségedet, nem leszel tárgy/eszköz. Ha nem tudod elválasztani, akkor nem vagy autonóm, így nem is sérülhet az autonómiád.
Fakutya Vigyora
2015. január 16. 10:31
Ha azt elnézzük a másik embernek, hogy buzi, hogy drogos, hogy cigány vagy testi fogyatékos, akkor miért ne néznénk el azt, hogy nem autonóm? A világ nem szellemóriásokból áll és a gúnyolódók a legkevésbé sem szellemóriások.
Fakutya Vigyora
2015. január 16. 10:31
Ő nem személy, hanem lámpaernyő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!