En Hongrie, on n’est pas Charlie

2015. január 10. 09:25

Ma Magyarországon a szólásszabadság pont addig tart, amíg valaki saját maga bele nem szalad a késbe.

2015. január 10. 09:25
Vajda Gábor
444

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merénylet miatti felháborodás alapja, hogy embereket a véleményük miatt végeztek ki, és félő, hogy haláluk egyben a szólásszabadság halálát jelenti. Ami pedig a demokrácia működésének egyik legfontosabb garanciája, és ha normális helyen akarunk élni, kötelességünk védelmezni. Még akkor is, ha az a vélemény ránk nézve sértő, vagy úgy általában felháborító, esetleg undorító.

Elvben szép. Csakhogy ma Magyarországon a szólásszabadság pont addig tart, amíg valaki saját maga bele nem szabad a késbe. Akkor jön a sértett rinyálás, a bíróságra szaladgálás, pereskedés, helyreigazítás, kártérítés, fenyítés, kirúgás, elmarasztaló ítélet, pénzbüntetés, megrovás, priusz. A magyar törvények alapján ugyanis egy rossz vicc miatt bárkit jogerős börtönbüntetésre lehet ítélni. És ehhez még az sem kell, hogy elindítsa a Heti Jocót.

Magyarországon elég, ha egy művész baseballsapkás koronát rajzol Kossuth Lajos fejére, mert akkor a pólót áruló boltot megfenyegetik, hogy majd jól odamennek bakancsban toporogni, mire az üzletlánc fogja magát, és leveszi a pólót a polcról.

Másvalaki koronát rajzol Darth Vader fejére, mire az ország belügyminisztere közli, hogy a rendőrség »fokozott ügyészi felügyelet mellett a Btk. 334: §-ba ütköző nemzeti jelkép megsértésének vétsége megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást« az ügyben.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2015. december 30. 22:20
Vitathatatlan és nem kívánt hozadéka az ilyen tragédiáknak, hogy teljes pompájában mutatkozik meg a "liberális szörnyszülött". Nem a liberalizmus eszméje, hanem az annak nevében hittérítő, ítélkező, gyűlölködő seggfejek hada.A véleményvezérek, a forradalmárok. Mindegyik, aki egyrészt 16 halott tetemét használja arra, hogy rövid időre reflektorfénybe kerüljön, exponálja magát vagy csoportját, netalán kavarjon egy jót (éljen az árokásás!). Mindegyik, aki szelektíven válogat a saját eszméi közül hasznosság és feltételezett hozam szempontjából, és mélyen hallgat azokról amelyek nem passzolnak a valósághoz. A szólásszabadság folyik a csapból is, viszont a tolerancia, a másság elfogadásának elve eltűnt. Napok óta nem beszélnek róla, hiszen ezeket az elveket köpte szembe a szerkesztőség. Akiket most épp hősnek és mártírnak avatnak azok akiket zavar a nemzeti hősök csarnoka ugyanúgy, mint a vallások mártírjai. Nem lehetnének a liberalizmus bajnokai, hiszen szembeköpték mások szabadságát abban, miben hisznek, minek a méltóságát fogadják el, mi az, ami fáj nekik. Bántottak másokat. Ja, hogy ez a libsi "irónia"? Eddig csupa elvtelen haszonleső majom nyilatkozott libsi oldalról. Egy józan hang valhol? Valaki aki komolyan veszi a liberalizmust? Valaki aki a valóságban él? Aki nem hazudik csak hogy ne lohadjon a permanens forradalom?
lavor
2015. december 30. 22:19
Ha valaki attól érzi jól magát, hogy más, általa tök ismeretlen embereket ok nélkül megsért, hát legyen, az ő dolga...az ilyen embereket hívjuk általában aljas csúszómászónak, féregnek.
zenebono
2015. december 30. 22:19
Ha valakinek az anyját szidod, könnyen megkaphatod érte a maflást. Ott sincs arányban a büntetés, hiszen a kimondott szóért erőszak lesz a válasz. Senki sem fogja perelni az anyázót, símán pofánveri. Aztán majd nem szidja újra.
yanoo
2015. december 30. 22:16
" A század eleji zsidó karikatúrák is hova vezettek!? A deportálások és a tömeggyilkosság társadalmi elfogadásához" Hát ez azért nem igaz.A deportálások elfogadásához a Tanácsköztársaság örjöngése kellett.Azt nem felejtették el húsz év múlva sem.Amikor elvitték a zsidókat, csak megvonták az emberek a vállukat, hogy sajnáljuk, de azt kapták amit megérdemeltek...Ne viccelj már, hogy harminc év múlva még karikatúrákon rágodjanak az emberek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!