Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Nem igazam van, hanem véleményem

2015. február 03. 14:07

A kérdés tehát az: ha a cigányságnak nincs saját autonóm kikényszerítő képessége a társadalmi kirekesztettség, a polgári jogait korlátozó állapot radikális megváltoztatására – akkor vajon mit tegyen?

2015. február 03. 14:07
Biró András
Dinamó Műhely

Ha valamennyi hozzászólás egyöntetűen elveti az általam használt roma pártfogalmat, egyrészt magyarázattal tartozom, másrészt ez önreflexióra is késztet: vajon megfelelő volt-e terminológiám? Ha egyszerűen a választási párt kategóriájára szűkítjük le a fogalmat, úgy bírálóimnak igaza van, a roma pártok eddigi kísérletei patetikus kudarcnak bizonyultak.

Ha azonban hosszú távú és kitartó tudatosítási, szervezési bottom up folyamat lehetséges eredményének látjuk, és nem egy négyéves ciklusra, hanem több generáción át tartó időtávra gondolunk, akkor talán még meg is megállhatja a helyét. Hogy párt, ernyőszervezet vagy más megjelenési formát választ majd a mozgalom mint a politikai szárnyának intézményesítését, azt a majdani körülmények határozzák meg. De hogy nem támaszkodhat másra, mint az anticiganizmussal, a kirekesztéssel járó, az emberi és polgári méltóságot semmibe vevő évszázados tapasztalat tudatosulására és annak aktív tagadására - az számomra evidencia. Akármennyire is szimpatikus vagy éppen ijesztő az etnikai alapon szerveződő politikai mozgalom/párt megjelenése - egyesek szerint eo ipso antidemokratikus jelenség lenne -, szükségességét az elmúlt negyedszázad mutatja nálunk és régiónkban. A számos ok mellett, erős etnikai képviselet hiányában a cigányok helye és szerepe társadalmainkban nem javult egy jottányit sem, sőt.

A kérdés tehát az: ha a cigányságnak nincs saját autonóm kikényszerítő képessége a társadalmi kirekesztettség, a polgári jogait korlátozó állapot radikális megváltoztatására - akkor vajon mit tegyen? Továbbra is várjon a pártokra és a paternalista civilekre, a mameluk megélhetési roma vezérekre, a vajdákra, a kormányokra (Balog Zoltán szeretetteljes szegregációjára), az EU-ra, Soros György vagy a norvégok pénzére? Demokráciában a csoportok, orientációk, érdekek és értékek politikai képviselete legitim, azt is mondhatnánk, a rendszer esszenciája. Akkor pedig a nemzetiséggé avanzsált romák vajon miért ne élhetnének az autonóm, legitim politikai képviselet jogával és gyakorlatával?

Nyilván tapintható eredmény csak akkor képzelhető el, ha ez a roma politikai képviselet szolidáris, civil és a politikai többségi erőkkel szövetkezik. Ez azonban a roma aktivisták részéről radikális érték- és magatartásbeli változást, valamint a mozgalmi praxisban a demokratikus gyakorlatok elterjedését tételezi fel. Olyan organikus roma értelmiség megjelenését, amely képes a közösségekben/közösségben megtörni az áldozatiság pszichikai béklyóját, és elérni a roma pride értékeinek elfogadtatását - már észlelhető, habár egyelőre embrionális formájában. E metamorfózis hiteles helyi és országos vezetőket igényel. De beszéljünk világosan: e metamorfózis nem megúszható, nem valósulhat meg mások farvizén, csak és kizárólag a roma mozgalomé a munka és a felelősség. Remélhetőleg ezzel párhuzamosan a többségi demokratikus erők is szembesülnek az anticiganizmussal, hiszen ezzel válhatnak az autonóm roma áramlat szolidáris partnereivé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2015. február 03. 23:36
jaja hat ennyit ragodtok ezen a csonton elvtarsasag . Tanulni -dolgozni -tanulni -dolgozni ... ilyen egyszeru . Na melyik megy nekik jobban ?????? tudjuk a valaszt biza. vigyel egyparat haza minden este a robi utan a kedves nejednek .... kapsz a pofadra tole az egy biztos. lehet , hogy csak velemenyed van .. de azt tarsd meg magadnak ... eleg hulye van mindehol .
thymian
2015. február 03. 19:25
Minimum 8 évig járnak iskolába és ennyi az eredménye. :D https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&v=_zMFC4dd10w&x-yt-cl=85114404&feature=player_embedded
thymian
2015. február 03. 19:20
"A kérdés tehát az: ha a cigányságnak nincs saját autonóm kikényszerítő képessége a társadalmi kirekesztettség, a polgári jogait korlátozó állapot radikális megváltoztatására - akkor vajon mit tegyen?" Jogait korlátozó? Miért nem jut eszébe az ilyen okosoknak, hogy jogok és kötelességek nem elválaszthatók egymástól, a jogokkal kötelességek is járnak. Aki nem teljesíti/elhanyagolja a kötelességeit, az a jogaiban korlátozást fog szenvedni. (Ha nem fizetem a számláimat, akkor kikapcsolják a villanyomat, fűtésemet, mivel magyar vagyok, hiába fogom kiabálni, hogy nekem jogaim vannak. Ha nem tanulok, nem lesz munkám,hiába kiabálom, hogy nekem jogaim vannak. Ha kirabolnék valakit, mehetnék a kóterba, hiába kiabálnám a jogaimat a szabad élethez. Etnikai alapon miért is kéne másképp lennie?)
Csomorkany
2015. február 03. 18:49
Jajj, vajon mit tegyen a cigányság? Most tényleg! Várj, godnolkozom! Dógozni pl?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!