A kritikusság a közszolgálatiság lényege

2015. március 17. 09:47

Nekünk egyetlen célunk van: a nézők azt érezhessék, amit az RTL Híradójában látnak, az összhangban van a saját tapasztalataikkal, a valósággal. Interjú.

2015. március 17. 09:47
Andreas Rudas
hvg.hu

Miért váltották le a múlt héten az RTL Klubot 14 éven keresztül sikeresen irányító Dirk Gerkenst? Mi volt az indok?

A. R.: Kezdjük azzal, hogy Dirk Gerkensnek az RTL Group hálával tartozik. Egy sikeres céget épített fel, egy kiváló stábot, csapatot hozott össze. Itt van Európa egyik legjobb programigazgatója, Kolosi Péter, ahogy a hírigazgató, Kotroczó Róbert munkáját sem nélkülözhetjük. De a kérdésére válaszolva: három okot lehet felsorolni. 14 év hosszú idő, 2001 óta volt vezérigazgató. Már korábban is felmerült, hogy ideje lenne a változásnak. Azt is érzékeltük, hogy Dirket ez a harc megviselte, kimerítette. Közölte velünk is, hogy megfenyegették, külföldre vitte a családját, testőröket fogadott. Ahhoz, hogy valaki jól tudjon dolgozni a csapatával, az is kell, hogy jól érezze magát Magyarországon, itt éljen a családjával. (...)

Tett egyébként akár ő, akár az RTL feljelentést a fenyegetések ügyében?

A. R.: Nézze, mint az RTL-csoport régióért felelős alelnöke, nem tehettem mást, mint hiszek a vezérigazgatónknak. Ő kérte, hadd legyenek mellette testőrök. Nem nyomozhattam utána, azt pedig nem tudom, hogy ő tett-e feljelentést. Visszatérve a távozás körülményeire. Jó ideje úgy érzem, hogy a kereskedelmi tévéknek nem jó az imidzse Magyarországon. Úgy gondoltuk, itt az ideje annak, hogy ezen változtassunk, és erre talán a legjobb megoldás egy magyar vezérigazgató kinevezése, aki ismeri a magyar kultúrát, a helyi viszonyokat, megtalálja a szót a társadalom minden csoportjával. A német RTL-t állítottuk ebben példaként magunk elé. Ott most állt fel egy tanácsadó testület a vezérigazgató mellett, amely konzultál a civilekkel, az egyes társadalmi csoportokkal. Ezt az ötletet épp ma fogom felvetni az RTL-t irányító stábnak.

Ez jelentheti azt, hogy közszolgálatibb lesz az RTL Klub?

A Híradót tekintve mindenképpen, de erre eddig sem panaszkodhattam. De ez így van a belga, a német, a francia RTL-nél is. Azt senki nem mondhatja ránk, hogy pártosak vagyunk, részrehajlóak. Azt igen, hogy kritikusak, de ez a közszolgálatiság lényege. Nekünk egyetlen célunk van: a nézők azt érezhessék, amit az RTL Híradójában látnak, az összhangban van a saját tapasztalataikkal, a valósággal. (...)

Azért négyszemközt a Fidesz politikusai elismerték a hvg.hu-nak, hogy nagyon dühösek az RTL Híradójára. Úgy érzik, hogy szándékosan próbálja »lejáratni« őket, a családtagjaikat »támadja«. Ez szóba került a találkozókon?

Lázár miniszter úr kétszer is leszögezte, hogy egy gazdasági ügyről akar velünk beszélgetni, nem akar tartalmi, műsorpolitikai kérdésekbe belemenni, ahogy az RTL vezetőinek sorsáról sem akar tárgyalni. Thomas Rabe-nak és Guillaume de Posch-nak is elmondta ezt. Egy dologban látok változást. Eddig valóban haragudtak ránk, kerülték, hogy az RTL-nek nyilatkozzanak, nem akartak szóba állni velünk. Viszont úgy nem lehet igazán kiegyensúlyozott Híradót csinálni, hogy a másik fél, az érintett politikus kerüli a kameránkat, nem hallhatjuk az ő álláspontját, de ez nem a mi hibánk volt! Most már nyitottabbak, és ennek mi örölünk, mert a demokratikus országokban így viszonyul egy politikus a független, pártatlan médiához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2015. március 19. 14:25
"Azt senki nem mondhatja ránk, hogy pártosak vagyunk, részrehajlóak. " És nem szakad rá az ég...
linnet
2015. március 19. 14:24
Folyékonyan hazudik a jó Dirk.
tevevanegypupu
2015. március 19. 14:24
Szerintem a maguk olvasói meg az rtl nézői csak jó és gazdag dolgokat láthatnak, hiszen ki sem mozdulnak Lipótváros meg a Gozsdu udvar határain túl..szóval nekik aztán elégedetlenségre okuk semmi..Időnként még tüntizhetnek is..de akkor is egymás között és egymást látva, a szónokok is onnét kerülnek ki..szóval hol a probléma? Ja..az adó..hát azt sajnos fizetni kell..
balbako_
2015. március 19. 14:24
Ott a gond, azt látom az RTL-ben, hogy egy csomó senki bosszúért liheg,köszönőviszonyban sincs a tényekkel. De sajtószabadság van akit érdekel nézegesse, de utána feltétlenül zuhanyozzon, mert a mocsok dől befelé a képernyőről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!