Mi a probléma a Fidesz szegregált oktatásával?

2015. március 10. 15:20

Az egy dolog, hogy Balog látszólag nem mélyült el a vonatkozó szakirodalomban, de még a hivatalos bírói ítéleteket, valamint az Európai Unió alapelveit is figyelmen kívül hagyja.

2015. március 10. 15:20
hatamari
Ténytár

Az egy dolog, hogy Balog látszólag nem mélyült el a vonatkozó szakirodalomban, de még a hivatalos bírói ítéleteket, valamint az Európai Unió alapelveit is figyelmen kívül hagyja.

Hiszen az Európai Unió immár programszinten próbál küzdeni a szegregáció ellen: az Európai Roma jogok központja (ERRC) az EU égisze alatt hat országra, köztük Magyarországra is kiterjedő civil hálózatot hoz létre a roma gyerekek integrációja érdekében.

Ezen kívül tavaly novemberben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogerősen is megnyerte a pert, melyet a nyíregyházi, szegregált, Huszár-telepi gettóiskola felszámolásáért indított. Erre egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki arról, hogy az ügy »arra hívja fel a figyelmet, hogy szükséges megvizsgálni, milyen jogszerű módjai lehetnek azon iskolák működtetésének, amelyek a hátrányos helyzetű gyerekek esélyteremtő felzárkóztató oktatását segítik«.

Arról nem is beszélve, hogy a Horváth és Kiss kontra Magyarország ügyben a strassbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot a cigány gyerekek indokolatlan értelmi fogyatékossá minősítése és az ebből fakadó iskolai elkülönítés miatt. Az ítélet azonban nem csak a konkrét ügyben bírálta a magyarországi viszonyokat, hanem a társadalmi-történeti hátteret is vázolva szóvá tette azt a »több évtizedre visszanyúló hagyományt«, hogy cigány gyerekeket úgy különítenek el többségi társaiktól, hogy alaptalanul értelmi fogyatékossá nyilvánítják őket.

Ironikus módon, a CFCF szerint pedig éppen Balog saját párttársa, Lázár János nevéhez fűződik az iskolai szegregáció felszámolásának egyik legjobb magyarországi példája, a hódmezővásárhelyi cigány gyerekek integrációja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2015. március 11. 05:32
Borsodban és Baranyában vannak olyan falvak amikben a lakosság 90% cigány a fennmaradó 10% pedig idős,tehát nincs iskoláskorú gyerekük.Arra lennék kíváncsi,hogy az ilyen helyeken,hogyan akarják megoldani a szegregációt a jogvédők?
Brigadéros
2015. március 10. 20:14
Van gyereked? Ha van, olyan osztályba jár, ahol Rikárdók vannak többségben?! Erről írjál most kicsit nekünk...
dávid
2015. március 10. 19:01
"Ezen kívül tavaly novemberben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogerősen is megnyerte a pert, melyet a nyíregyházi, szegregált, Huszár-telepi gettóiskola felszámolásáért indított." Igen! Sikerült megakadályozni egy közösség saját erejéből létrehozott iskoláját! Hurrá, hurrá! És még csodálkoznak egyes khm jogvédők h utálják őket mint a szart.
kjkj945
2015. március 10. 18:31
Hat a mari? És a többiek hányan vannak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!