A piacgazdaság tényleg erkölcstelen

2015. március 30. 11:19

Ugyanolyan mértékű erkölcstelen viselkedés piaci helyzetben körülbelül ötödannyi pénzért idézhető elő, mint egyéni helyzetben!

2015. március 30. 11:19
Kőszegi Botond
Defacto

„Elgondolkodtató kísérlet bizonyítja, hogy a piaci tranzakciók hajlamosabbá teszik az embereket az immorális viselkedésre.

Egy piaci tranzakció sokszor okoz kárt kívülállóknak. Például egy termék előállítása és piacra vezetése együtt járhat munkások embertelen körülmények közötti dolgoztatásával, gyermekmunkával, vagy környezetszennyezéssel. Vajon igaz az a sokak által állított feltételezés, hogy a piac ráveszi az embereket immorális - a saját értékrendjüknek ellentmondó következményekkel járó - döntésekre?

Két tudós, Armin Falk és Nora Szech egy közgazdaságtani kísérlet segítségével vizsgálta ezt a kérdést. Cikküket az egyik legnevesebb tudományos folyóiratban, a Science-ben publikálták.

Szinte mindenki egyetért abban, hogy egy élet szándékos kioltása kis egyéni haszon érdekében - még ha állatról van is szó - erkölcstelen. A tudósok ezt a morális dilemmát használták a vizsgálatukhoz. A kísérletben résztvevők (német diákok) pénzhez juthattak, de csak egy fiatal, egészséges egér élete árán.  

(...)

Egyértelmű tehát, hogy a piaci környezet aláássa a morális értékeket.

A kutatók azt is találták, hogy egyéni döntési helyzetben még sokkal magasabb árért, 47,50 Euróért is csak a résztvevők 71,9 százaléka hajlandó egy egér halálát okozni. Tehát ugyanolyan mértékű erkölcstelen viselkedés piaci helyzetben körülbelül ötödannyi pénzért idézhető elő, mint egyéni helyzetben!

Legalább három oka lehet, hogy a piac immorális viselkedést okoz.

  1. Mivel »kettőn áll a vásár«, a piacon résztvevők azt érezhetik, hogy nem csak rajtuk múlik az egér halála, és ezért a felelősségérzetük kisebb.
  2. Az is lehet, hogy mások immorális viselkedését látva elfogadhatóbbnak érzik az amúgy erkölcstelen tettet.
  3. Végül pedig előfordulhat, hogy egy piaci alku eleve olyan morális keret, ahol megengedett pusztán a saját önös érdekeket követni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. március 30. 19:12
Az ember neveltetése által válik morális lénnyé. Nem véletlen, hogy a gyerekek minden skrupulus nélkük beleznek ki akár élő állatokat is (pl. békákat), aztán, ahogy megöregszenek (ahogy én is )már a legyet is inkább kitessékelik a szobából, minthogy agyon csapnák.
oskar
2015. március 30. 14:02
Egyébként,milyen lenne a világ ha ezeket tiltanák. De hogyan lehetne tiltani és hogyan lenne akkor befektetés???? Csak a szocialista gazdaságpolitika vagy a egy öszvér szoc-fenntartható gazd politika jöhetne szóba. Nem tudom, működne-e?
Zokni
2015. március 30. 12:38
"Egyértelmű tehát, hogy a piaci környezet aláássa a morális értékeket..." - írja. Remélem ez nem igaz, meg az sem, hogy egy ilyen következtetéssel neves folyóiratok publikálni mernek cikkeket. A következtetés NEM a piacgazdaságra vonatkozik, ugyanis MINDEN fajta gazdaságban pénzt (vagy vele egyenértékű csereeszközt) adnak a termékekért és szolgáltatásokért. Még a szocializmusban is így volt. Kommunizmus csak reményekben és ígéretekben létezett. De realitásokban nem. Attól, hogy piacgazdaság van, attól még számos erkölcsi értéket el lehet terjeszteni a közösségben. És ugyebár a szocializmusban is, amikor oly magas volt az erkölcsi szint - legalábbis a köztörvényes bűnök körében -, akkor is simán meggyilkoltak volna egy egérpárt egy jó kis lakáskiutalásért cserébe. Arról nem is szólva, hogy mindenekelőtt a fogalmakat kellene tisztába tenni. NEM a piacgazdaság, hanem a KAPITALIZMUS az, ami erkölcsöket hordoz igazából. Erkölcsöt közvetít. Erkölcsre nevel. Ez nyilvánvalónak tűnik. De akkor miért írja? Talán mert Szerző tényleg erkölcstelen?
marko11
2015. március 30. 12:34
Madeleine Albright (nőnek látszó) volt amerikai külügyminiszter jut eszembe, aki 1996-ban arról, hogy mit gondol, megérte-e félmillió iraki gyerek halála az amerikai gyógyszerszállítási szankciókat, azt felelte: Megérte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!