Erőszak után áldozathibáztatás: még mélyebben a TV2

2015. április 26. 18:15

Teljesen abszurd az egész: a TV2 bemutat egy videót, amely alapján nyilvánvaló az erőszak, majd mindezek után Nórával cáfoltatja meg az egészet. Ismétlem: a szereplők őt kérik számon, hogy mi is történt, nem pedig a férfit.

2015. április 26. 18:15
Lakner Dávid
Alternatíva

„Az ügy előzménye, hogy a TV2 adásba engedte, amint Nórát a Gábor nevű szereplő zaklatja lefekvés után, majd mikor rájön, hogy ebből nem lesz szex, leostobázza, hosszasan ócsárolja a nőt. A netre is felkerült videóban feketén-fehéren látszik, hogy a férfi megpróbálja szétfeszegetni a nő lábait, a hátára fekteti, majd üvöltözik, hogy relaxálódjon már el, hát hiszen előtte már felhúzta az agyát. Klasszik felvezetése ez a nemi erőszakoknak, eközben az ember pedig már azon gondolkodik, hogy ha folytatás is lenne, ha a Gábor nevű szereplő nem állna le ennyi után, azt is végignézhetnénk-e, végignézetnék-e velünk. Hogy az vajon már elég lenne-e a TV2 stábtagjainak, hogy valamit reagáljanak, netán ad absurdum közbe is avatkozzanak.


A rá következő napon Nóri sírva mondja a kamerába, hogy a férfi erőszakoskodott vele, és hogy soha többet nem kíván a közelébe kerülni: a TV2 pedig ezt még mindig veszi és műsorba engedi, kvázi teljesen normális eseménysorként bemutatva. (...)

Teljesen abszurd az egész: a TV2 bemutat egy videót, amely alapján nyilvánvaló az erőszak, majd mindezek után Nórával cáfoltatja meg az egészet, aki láthatólag a vacsora alatt is rosszul érzi magát, próbálja elhessegetni magától és az asztaltól a témát. Ismétlem: a szereplők őt kérik számon, hogy mi is történt, nem pedig a férfit, neki kell magyarázkodnia, majd a TV2 úgy teszi közzé az egészet, mintha ez valóban normális lenne, mintha tényleg neki lenne miről számot adnia. Ismert, hogy hasonló esetekben az áldozat miként próbál felejteni, illetve hogy igen gyakran maga sem kíván feljelentést tenni, mert nem akarja újraélni a történteket. Esetleg tart attól, hogy őt magát is bűnösnek fogják tekinteni, mondván, hát ő provokálta ki az egészet. Itt szinte pontról pontra ezt látjuk: a férfinak nem nevezhető rohadék kamerák előtt ostobázza le és beszél arról, hogy a nő a felelős az egészért, utóbbi húzta fel az agyát. Majd a többi szereplő a kedélyes vacsorálgatás során ugyanezt a narratívát viszi tovább. (...)

És nem, nem a faszhelikopter, a szabadosság, az esetleges káromkodások vezettek ide. Az sokkal inkább, hogy ezeknek a műsoroknak a célja, hogy a résztvevőket minél jobban lealacsonyítsa, egymás ellen fordítsa, konfliktusokat generáljon köztük. Itt az emberek már a második napon egészen elképesztő stílusban beszélnek egymással, és az sem ritka, hogy a férfiak a lehető legalpáribb, legundorítóbb módon kezelik a női szereplőket, szexuális játékszernél nem többnek tekintve őket. Ilyen közegben teljesen természetesen következik a műsorba adott erőszakjelenet, illetve az, hogy ezután az áldozatot kérik számon, majd őt hülyézik le. Végül Nóri bocsánatot kér – gondolom, ezzel pedig a TV2 is lezártnak tekinti a történetet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2015. április 30. 11:24
Beleuntak az orbánozásba, vagy kell egy kis idő, míg megfordítják a lemezt?
balbako_
2015. április 30. 09:08
Az Index is lehozta ám! Őket nem cseszegeti?
Szorgos Lajhár
2015. április 28. 21:01
Kb. 5 év múlva, amikor a kutya sem emlékszik majd rá, kemény 30 perc elsötétítéssel sújtják a tv2-t valamikor hajnali 4 óra körül.
vigyor
2015. április 28. 01:31
Sajnálom Dávid, de igen, a faszhelikopterezés, a káromkodás a szabadosság vezetett ide. Akkor, amikor évekkel talán már évtizedekkel előbb szóltunk, hogy tán nem kéne erőltetni az ilyen műsorokat, akkor az volt rá a válasz, hogy ott a távkapcsoló. Drágám, üdvözöllek a való világban. Ide jutott, mert ugye a szent piac, meg a nézettség és egyebek, meg az majd megoldja...hát nem oldja meg. És a legrosszabb hírem az, hogy nem is fogja megoldani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!