Budapest szerepe megkérdőjelezhetetlen

2015. április 07. 07:51

Annak, hogy 2019 után folytassam ezt a munkát, egész minimális az esélye, szinte semmi. Interjú.

2015. április 07. 07:51
Tarlós István
Tarlós István
Magyar Nemzet
El is érkeztünk a város elmúlt néhány évének szintén örökzöld témájához, a dugódíjhoz. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén bejelentette: ez a városvezetés annak elhagyásáért harcol Brüsszelben. Őszintén: lát erre esélyt? 

Erről tárgyalunk, ezt akarjuk, a többi Brüsszelen múlik. Most, hogy megtaláltuk a bizonyítékot arról, hogy a 4-es metró uniós támogatási megállapodásába Demszky Gáborék kifejezett ajánlására vették bele a kötelezően bevezetendő dugódíjat, a Népszabadság is hirtelen elhallgatott ebben a témában. Azelőtt kétnaponta írtak mindenféle valótlanságot, például hogy bőven elegendő lenne, ha csak egy belvárosi utcában szednénk jelképesen néhány forintot. Az újságpapír persze elbírhat ilyen mondatokat, de az értelem és az unió nem. Ha már be kell vezetnünk a dugódíjat, a jelenlegi helyzetben 2016 végéig, akkor »értelmezhető« területen és mértékben biztosítanunk kell az autómentességet és a fővárost illető bevételt.

A jelenleg az M0-s körgyűrűn is beszedett útdíj mellett ez tényleg szimpla pénzbehajtásnak tűnhet. Ha az elkerülőnek épített utakon is fizetni kell, ráadásul nem sokkal többet, mint ha simán behajtanánk a városba, akkor hol maradnak a környezetvédelmi, forgalomcsillapítási szempontok? 

A »kettős adóztatás« elkerüléséért a kormánnyal újra tárgyalnunk kell az útdíjról, a dugódíj bevezetésének műszaki-gazdasági hatásairól. Egyelőre viszont az az igazság, bárki bármit is mond vagy ír erről, hogy semmilyen döntés nincs sem a zónahatárokról, sem a díj mértékéről. (...)

 

Több nyilatkozata szerint 2019-ben már nem vállalná a főpolgármesteri jelölést.

Annak, hogy utána folytassam ezt a munkát, egész minimális az esélye, szinte semmi. Lehet, hogy valamilyen szerepet még vállalok, de ilyen felelőset nem hiszem.

Idén lesz öt éve, hogy a budapestiek először megválasztották, de a fővárosi önkormányzat és a kerületek jövője ma is bizonytalan, a budapesti közigazgatási rendszer hosszú távú megoldása pedig ismeretlen. 

Személyes véleményem szerint arról, hogy mi legyen 2019 után Budapesttel, széles körű konzultáció után dönthet majd a parlament. A főváros szerepét nem csekély politikai erők megpróbálták megkérdőjelezni a közelmúltban, de csak ennek vágya és illúziója marad a számukra. Egy tízmilliós országban egy ilyen hagyományokkal és funkciókkal felruházott fővárost degradálni, kisebbíteni, kiváltani teljes képtelenség. Ez egyeseknek érzelmi és nem racionális dilemmaként jelentkezik. A politikai döntés Budapest jövőjéről sokáig már nem halogatható. Egyre bizonyosabb, hogy az úgynevezett kétszintű közigazgatási rendszer nem vált be, a város egésze számára egyáltalán nem kedvező.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2015. április 07. 10:35
Még várom tőle a Nyugati Tér rendbetételét. Azt a ronda nem Budapestre való felüljáró eltüntetését!!!!!
Kvasztics Fedor
2015. április 07. 10:03
Hogyan lehet az, hogy Demszkyt még senki nem kérdezte a húsz éves főpolgármesteri szereplése alatt történtekről. Hol van a híres tényfeltáró akár jobb-, akár baloldali média, amikor meg kéne kérdezni tőle, valóban ő ajánlotta fel Brüsszelnek a dugódíjat, csak azért, hogy pénzt kapjon a saját emlékművének szánt elfuserált 4-es metróra? Soha nem gondoltam, hogy a Városházán ő dönt, kirakat ember volt, szakértelemnek nyomát sem láttam rajta, de ha jó volt egykor rivaldafényben sütkérezni, szalagokat átvágni, úgy mintha saját érdemeiről lenne szó, akkor most is válaszolhatna néhány kérdésre. Mitől érinthetetlen ez az ember, milyen titkok, bizonyítékok birtokában lehet?
Drágha Márió
2015. április 07. 09:04
Mindig is kedveltem Tarlóst,egyrészt a fanyar humora miatt,másrészt azért,mert kiszexuáltan jól vezeti Buddhapestet.Aki a Rolling Stones zenéjét szereti,rossz ember nem lehet...
tevevanegypupu
2015. április 07. 08:44
Ahogy mondják zongorázni lehet a különbséget a Demszky féle Budapest és az övé között..Nagyon sokat fejlődött, sokkal tisztább, rendezettebb..még a Rákóczi út sem olyan lehangoló mint volt pár éve, ez pedig nagyon nagy szó..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!