Tényleg nem fáj az Indexnek a keresztények halála?

2015. április 07. 17:32

Ha egy hírnek nem lehet belpolitikai csavart adni, marginalizálódik, és ez legalább annyira az olvasói elvárásokat tükrözi, mint az újságírók érdeklődését.

2015. április 07. 17:32
Zsuppán András
Válasz.hu

A kenyai mészárlás nem azért kapott kevés figyelmet, mert a keresztény áldozatokkal nem érez együtt a liberális (vagy bármilyen) média. Minden újság két alapvető elvárás szorításában végzi a munkáját: szeretne hírt adni a világban zajló fontos eseményekről, és szeretne minél több olvasót maga köré gyűjteni. Sajnos, ez a két szempont elég gyakran üti egymást – különösen a külpolitika területén.

Bárki, aki eltöltött néhány évet valamelyik hazai lap vagy hírportál szerkesztőségében, megerősítheti, hogy a magyar olvasóközönséget a külvilág eseményei kevéssé hozzák lázba. A nagy nemzetek sajtója – legyen szó akár az angolszász, német, francia, olasz, vagy spanyol médiáról – összehasonlíthatatlanul nyitottabb és nemzetközibb a témaválasztásaiban, mint a magyar. Ennek lehetnek történelmi és »üzemméreti« okai, de szerepet játszhat benne a magyar közélet hagyományos zártsága is.

A külpolitika itthon elsősorban akkor érdekes, ha belpolitikai vonatkozása van.

Ha egy hírnek nem lehet belpolitikai csavart adni, marginalizálódik, és ez legalább annyira az olvasói elvárásokat tükrözi, mint az újságírók érdeklődését.

A közöny a távolsággal arányosan nő. Budapestről nézve Európa még érdekes, Amerika és Oroszország időnként kap egy kis figyelmet, a világ többi része mintha nem is létezne. A nyugati médiát sem érdemes idealizálni: Afrika, Dél-Amerika és a Kelet-Ázsia az angolszász sajtóban is messze a súlya alatt szerepel, az al-Sababbal ők is kevesebbet foglalkoznak, mint az al-Kaidával. De a több pénz, több erőforrás, több felület és a nyitottabb közönség miatt idegen nyelven szinte mindenről születnek izgalmas anyagok.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2015. szeptember 22. 13:33
Nyomorult vagy, nyomorult élettel.
balbako_
2015. április 24. 07:44
Duma! Ha Izraelben egy öngyilkos merénylő egy zsidót megsebesít napokig címlapon van. (Vannak egyenlőbbek és mártírabbak)
balbako_
2015. április 24. 07:44
Ki nem szar le téged tetves buzi?
Kasperl
2015. április 11. 12:21
Annyira gáz. mikor valaki megmondja kinek miért mennyire kell aggódni. Ha őt érdekli az afrikai emberek halála, az teljesen rendben van. Tényleg borzasztó, de ő nem erről ír, ez igazából csak egy tematikai lehetőség, hogy gyalázza az amúgy totál bulvár indexet. 1: Komolyan mit vár valaki az Indextől? Bulvár- Igenis magyarként majdnem mindenkit jobban érdekel a Germanwings vagy a párizsi tragédia mint az afrikai rémségek. Ahogy a magyar belpolitika csipcsup ügyei is, mint sokkal fontosabb tengerentúli országok sokkal fontosabb ügyei. Miért? Mert az ember szubjektív. Magából indul ki és onnan húz egyre nagyobb köröket amibe egyre több ember tartozik és akiknek a sorsa egyre kevésbé érdekli. Az Index (mint totál bulvár lap) ezért ezekkel foglalkozik. Arra vannak a magasabb reptű lapok, oldalak, hogy azok olyan fontos dolgokkal is foglalkozzanak amit az átlag ember nem tart annyira fontosnak. 2: Afrikai lemészárolt embereknek az emlékét ne alázza meg azzal a cikk szerzője, hogy csak arra használja őket, hogy belerúgjon valaki másba illetve hogy megmutassa mennyivel jobb " fehér ember" is ő. 3: kifújt ez a magát jobboldali keresztény konzervatívnak hívó "szellemi hátország" (is. mert a magát baloldali liberális "nyugatias" nak nevező már évek óta gügyög), és semmi komoly célt, elvet nem tud megfogalmazni az ellenzék, illetve az annak tartott média szarozásán kívül. Ilyen nívótlan, ál-aggodalmas, pogány gagyikkal van tele az oldal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!