Paktum

2015. május 04. 07:34

A nemzeti értelmiségen belül a „paktum” akkor is elemi erejű felháborodást keltett, és valójában mindmáig a rendszerváltás morális csődjének jelképe.

2015. május 04. 07:34
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az 1990. márciusi első többpárti választást megelőző néhány hónap során egyre világosabbá vált, hogy a legmélyebb politikai törésvonal egyik oldalán a Magyar Demokrata Fórum, a másik oldalán pedig a Szabad Demokraták Szövetsége áll. A politikai rendszer békés átalakítását célzó úgynevezett »kerekasztal-tárgyalásokon« a meghozandó törvények igen jelentős részét kétharmados többséghez kötötték, és ez a nyilvánvaló kormányozhatatlanságot jelentette volna. Politikatechnikailag valóban tenni kellett valamit, csak azt nem lehetett tudni, hogy mi volna ez a »valami« a meglehetősen tanácstalan kormányra kerülő elit számára.

Ha ez az elit egy kicsit is komolyan vette volna fennen hangoztatott elveit a liberális demokráciáról, a »népfelség« tiszteletéről, akkor a kerekasztal-tárgyalások főbb egyezségeinek módosítását a legteljesebb nyilvánosság előtt átfogó konszenzussal vitte volna keresztül, ám nem ez történt. Antall József kijelölt miniszterelnök, legbelső tanácsadóival a lehető legnagyobb titokban kezdte el, és vitte végig a tárgyalásokat.

A paktum lényege az volt, hogy az SZDSZ vállalta azt, hogy hozzájárulását adja a kétharmados törvények arányának jelentős csökkentéséhez. Ezért az »együttműködéséért« viszont azt kérte cserébe, hogy ő jelölhesse a leendő köztársasági elnököt, illetve a két vezető közmédium, a rádió és televízió elnökeit. A nemzeti értelmiségen belül a »paktum” akkor is elemi erejű felháborodást keltett, és valójában mindmáig a rendszerváltás morális csődjének jelképe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2015. május 04. 20:11
Kéremszépen csúnya játék volt ez. Kezdődött 1974-ben, amikor Fekete felvette az első nyugati kölcsönöket. Onantól kezve tudatosan készültek (a másodvonalba szorított, de az ország kulcspozicióit birtokló ÁVO-sok) a rendeszerváltásra és a hatalom átmentésre. Nyugatról minden támogatást megkaptak a közös projethez. Eleinte védelmet és propagandát a SZER-től, később pénzügyi és politikai támogatást, mint szdsz. (Közben nyugaton is rendszerváltás volt, ugyanezen körök átvették az irányítást és a szociális piacgazdaságot megtorpedózva, a globalitás felé lökték az ottani rendszert is.) Az szdsz liberális zsidópártnak indult, amelyet kemény antikommunista retorikája miatt nagyon sokan támogattak. (Ennyit a magyarok rasszizmusáról.) Azután a mérsékeltebb vezetést megtorpedózta az az ávós vonal és megszervezték a taxisblokádot. Közben pedig a magyar állami vagyont egyrészt a spontán privatizáció útján később a nyugati haverok segítségével elidegenítették, akik a magyar termelőegységeket szinte maradéktalanul bezárták, mert a valódi cél a piacszerzés (bel- és külföldi) volt. Ez a társaság és csatlósaik szinte minden politikai erőben ott voltak. Később értelemszerűen összeálltak az mszp-vel, amely mint az mszmp jogutódja legitimációs problémákkal küzdött. (összenő ami összetartozik) Innetől kezdve mint "élcsapat" irányították az mszp-t (ezt szerették volna az MDF-SZDSZ nagykoalicióval is) és befejezték az ország teljes kiárúsítását és kiszolgáltatását. Az esetleges ellenállási kísérleteket a nyugat zsarolásának segítségével letörték. Az erdmény: Magyarország vagyonának és a megélhetését jelentő termelési kapacitásának a legnagyobb része eltűnt. Mindemellett eladósították az országot, az önkormányzatokat és a lakosságot, a még meglevő vállalatok és ellátórendszerek eszközállományát hagyták a végletekig leamortizálódni. Nos ebből a helyzetből kellene felállnunk úgy, hogy nyugati támogatóik és az országon hasznot húzók támadnak minden olyan lépésünket, amely önállósodásunk és szuverenitásunk visszaszerzésére irányul és amely megélhetésünket szolgálja. Valami csodával határos módon sikerült a csődöt elkerülnünk és megindult valami fejlődés is. Valahol itt tartunk.
pollip
2015. május 04. 15:25
Itt olvasható, mivel zsaroltak, gondolom amúgy demokratikusan: http://magyarhirlap.hu/cikk/23875/Majdnem_modern_rabszolgak_lettunk nagyon jó cikk.
Szorgos Lajhár
2015. május 04. 14:35
Ugyanebben a műsorban megszólalt a hatökör Bíró Zoltán, akinek az MDF-ból történt kiakolbólítása Antall szinte egyetlen helyes személyi döntése volt. Antall a zsíros hajú, vigaszágon, némi képesítés nélküli nevelői karrier után népművelés-könyvtár-pedagógia-alkohológia szakos néptanítók blablaköréből akart a CDU-hoz hasonló pártot létrehozni, miután a kezdet kezdetén körülnézett az újraalakuló kisgazdáknál, ahol Torgyán még fel sem bukkant, és rémülten távozott. A KDNP nagyon későn alajkult, Antall felfogásához pedig leginkább az MDF állt közel, ill. olyanná lehetett tenni a bírózoltánok kirúgása után. Sajnos Orbán előhúzta a naftalinból ezt az unalmas, sértődött, szűk látókörű alakot, és adott neki egy szinekúrát. Bíró Rákay kérdésére halálkomolyan azt válaszolta, hogy igyekezett volna kétharmados többséget találni a konkrét törvényekhez. Namármost Bíró zsigerből utálta már akkor is az SZDSZ-t, így a 90-es parlamentben ha jól emlékszem, 8-9%-os maszophoz kellett volna fordulnia, a Fidesz kb. 22 emberével bebiztosítva a mindenkori alkalmi kétharmadot. Bíró ekkor sem vette észre, milyen ostobaságokat beszél, de legalább 22 évvel később ismét belerúghatott Antallba, aki Bíróhoz (+ a többi lakitelekihez hasonlóan) maga volt a megtestesült bölcsesség.
Mich
2015. május 04. 12:51
Végre egy jó és felvilágosító elemzés! Nem értem, a Mandiner miért csonkította ezt (is) meg - miközben a Bolond Jámbor és a Bolond Beléndek idióta zagyvaságait rendszeresen és többnyire egészében leközlik...?! És persze a lényeget vágják ki - például: "A Szabad Demokraták Szövetsége zseniális professzionalistással megfogalmazott „tudjuk, merjük, tesszük” jelszava cinikus pontossággal fejezte ki a lényeget. Valóban tudták, hisz „beavatottságuk” messze a legmagasabb szintű volt. Valóban „merték”, hisz maguk mögött tudhatták a globális hatalmi rendszer egészének teljes támogatását. Valóban „tették”, mert akik mindezzel szembe fordulhattak volna – vagyis a magyar nemzet nevű emberi közösség döntő többsége – sem kellő tudással, sem elegendő bátorsággal nem rendelkeztek, vagyis nem „tudták” és/vagy nem „merték” és így aztán nem is „tették” azt, ami a feladatuk lett volna. A paktum valójában betetőződése volt a totális diktatúra gyakorlásának. - http://magyarhirlap.hu/cikk/23858/Paktum"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!