Sajtószabadság: nem jogértelmezési vita

2015. május 14. 17:31

A Freedom House szerint 2014-ben is romlott a sajtószabadság állapota Magyarországon. Szerintünk is.

2015. május 14. 17:31
Polyák Gábor
hvg.hu

De ha a magyar helyzetet nézzük, 2014 bizony erős év volt. Sáling Gergő ment, a Deutsche Telekom meg nem nézett oda. A reklámadó jött, az RTL Klub begorombult, sajnos csak a választási kampány után. Az internetadó ötlete tömegeket vitt az utcára. A kampány szabályozását élesben teszteltük, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A TV2 kereste a helyét Simicska és Vajna között. Aztán Simicska is ment, legalábbis küldték, Habony pedig kezdte felismerni a benne szunnyadó médiacézárt. Létrejött a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, hogy aztán újraoszthassa az állami reklámköltéseket. Elfogadták az állami média szabályozásának módosítását, ezzel előkészítve minden idők legvidámabb március tizenötödikéjét. A Klubrádió elvesztette utolsó vidéki frekvenciáját. Végleg lelépett az országból a Funke Gruppe és a Sanoma, kicsit lemaradva a Chellomedia-tól és kicsit megelőzve a Modern Times Group-ot. Az újságírók szerint a rájuk nehezedő politikai és gazdasági nyomás tovább nőtt, és minden ötödik újságíró bevallja, hogy alkalmaz öncenzúrát. A Freedom House ráadásul az elmúlt évet a 2010-ben elindult folyamat részeként értékelte, úgy még szomorúbb a kép.

Magyarországon 2010 óta sajnos nem attól függ a sajtószabadság, hogy helyesen értelmezünk-e homályos paragrafusokat. Ez nem esik jól nekem, jogász vagyok, aki 2010-ig próbált helyesen értelmezni homályos paragrafusokat. Az illiberális állam számára azonban a jog legfeljebb a pillanatnyi politikai akarat megvalósításának eszköze, és ez a szerep jut mindazoknak, akik döntéshozó szerepet vállalnak ezeknek a pszeudo-jogszabályoknak a végrehajtásában.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. január 26. 19:02
Valaki azt mondta nekik, hogy ha sokszor mondanak egy hazugságot, az egy idő után igaz lesz. Szeretném kiábrándítani őket.
haj rá
2015. szeptember 19. 16:16
Magyarországon valóban nincs sajtószabadság,a mai sajtótájékoztatón,amit a Kormány nevében Lázár János tartott egy kivételével csak zsidajok tehettek fel kérdéseket!Dombóváron egyetlen üzletben sem találhatsz Magyar Hírlapot! Miskolcon délután már csak népszara,népszabó található ! Félelmetes a szoclibsi bipsi média,kulturális,bank abortuszfasizmus gyilkos túlsulya!
alles müller oder was
2015. július 25. 14:17
2002-ben, amikor a Fidesz választási vereségének okát többen is a ballib médiatúlsúlyban látták, teli pofával röhögtek, meg cinikusan odamondták, hogy ilyen a piac, ha nektek média kell, vegyetek magatoknak. Most meg nyüszítenek, mint a fürdős kurva.
atila68
2015. június 28. 09:20
Éden Hotel már szart ér?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!