A napilapok halálra vannak ítélve

2015. május 10. 12:47

A nyomtatott lap már nem olyan intenzitással működik, mint az első időszakokban, már nem tudunk produkálni ugyanakkora példányszámot. Nem rentábilis, sajnos.

2015. május 10. 12:47
Rajnai Attila
Magyar Narancs

magyarnarancs.hu: Hogyan látja akkor a nyomtatott Hírösvény és úgy általában a print lapok jövőjét?

RA: A Hírösvény összefoglaló lap marad majd azoknak, akik ezt még mindig igénylik. A napilapok jelenleg Magyarországon halálra vannak ítélve. Egyben talán tudnának nyereséggel működni. A Nemzeti Sport, a Napi Gazdaság, a Népszabadság meg a Magyar Nemzet egyben, egy jó vaskos napi kiadványként, magazinszerűen, a publicisztikákban ilyen-olyan oldalaikat is felsorakoztatva. Külön egy Népszava meg egy Magyar Hírlap abszolút outsider a veszteséges kiadványok sorában. Tizenkét meg tizenhat oldalas, utánlövéses napilapokat nem lehet piaci alapon értékesíteni.

magyarnarancs.hu: A hetilapok ön szerint nagyobb biztonságban vannak?

RA: Igen, és ők még kibontják a témákat. De azokat is már csak a komoly rálátással bírók olvassák. Nagyon hiányoznak az újságírásból az idősek. Ők hamar ki lettek rúgva: a leépítés őket érintette, amikor racionalizáltak több helyen. Hol akkor a tapasztalat? Vannak emberek, akik nálam is jóval korábban kezdték, így rá tudnának látni az elmúlt harminc-negyven évre. Bejön egy sztori, ők pedig hozzá tudják tenni, hogy az adott személy mit csinált a 80-as évek elején, mert akkor még nem volt internet – azt az időt csak a koponyák őrzik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. január 26. 19:22
" Nagyon hiányoznak az újságírásból az idősek. Ők hamar ki lettek rúgva: ..." Jól látja fiatalember: éppen azért lettek kirúgva, mert ők még emlékeznek, ki, milyen átalakulásokon esett át és ez kínos egyeseknek.
Peter8811
2015. június 28. 10:24
Én vagyok a legnagyobb vesztese a papíralapú sajtó megszűnésének, NOL-lal mégsem törölhetem a valagam.
MOPO3OB
2015. május 17. 13:57
Az Egyesült Államokban már jóval korábban lezajlott print lapoktól internetes médiumok felé elmozdulás folyamata. Ott a modemes korszakban is már ingyenes volt a helyi telefonhívás, azaz olcsó volt a folyamatos internetes kapcsolat. Egy internetes újságnak pedig elég volt a kicsi sávszélesség is. Ma is elég lenne ha nem lennének teleb@szva túlméretezett flash reklámokkal. Mégis, akkor miből élnek olyan amerikai print lapok mint mondjuk a Washington Post?! Az olvasók már régen nem tartják el őket. De van egy tippem arra, hogy bizonyos szervezeteknek megéri finanszírozni ezeket a tartósan veszteséges médiumokat. Mégiscsak patinás lapok, amiknek a nevében el lehet juttatni a megfelelő politikai üzeneteket a "független sajtó" nevében. Tulajdonképpen ugyanaz történt Amerikában amiről Udo Ulfkotte írt a német sajtóval kapcsolatban csak később. Németországban a második világháború elvesztése vezetett a kitartott ügynöksajtó létrejöttéhez. Az Egyesült Államokban gazdasági kényszer. Természetesen ez a folyamat nem áll meg ennél a két országnál, más országokban is hasonló folyamatok vannak.
OberEnnsinnen
2015. május 11. 22:10
Akkor kezdődött, Rajnai gyerek, amikor te Orbánné nem lopott zempléni szőlőjéről okádtál, mint lopottról. Görény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!