Ma is kritikusan állok mindenhez

2015. június 17. 12:56

Egy nagyon jó ivású, 40-80g maradékcukorral rendelkező kategória is sokat segíthetne a tokaji borvidék előremenetelében.

2015. június 17. 12:56
Csite Norbert
Gault&Millau

- Az utóbbi években többen bevallották, hogy a szívük mélyén nem is a furmintnak, hanem a hárslevelűnek drukkolnak. Szerinted a hárslevelű méltó kihívója a furmintnak?

- Ki tud öt száraz hárslevelűt felsorolni, ami megüti a legjobb furmintok szintjét? Helye van a borvidéken, de én nem értékelném túl. Megértem a sok kritikus hangot, aki nehezen tolerálja a furmint éretlen karakterét, de erre nem a másik fajta lesz a megoldás, hanem a megfelelő termelő megtalálása. A szikár furmintokon segíthet a hárslevelű karaktere, én ebben látom a közeljövőbeni szerepét. Édes boroknál sem érzem azt, hogy a furmint babérjaira törhetne mostanság.

- Ma a fogyasztók nem tolerálják a maradékcukrot. Én viszont gyakran úgy érzem, hogy egyes fehérboroknál a teljes szárazságra való törekvés kiöli a gyümölcsöt, a játékosságot. Te hogyan látod ezt a kérdést?

- Hogyne tolerálnák?! Lásd a Rajnai sikerét! Amúgy nem vagyok ellene, gyakran ihatóvá teszi a magas savval bíró borokat. Számomra attól válik egy bor kevésbé ihatóvá, ha a cukor nem harmonikus benne. A teljes szárazság okozta szikárság nekem sem tetszik, de arra is van egy piaci igény most. Minél kevesebb a sallang a boron, annál univerzálisabb a nemzetközi porondon.

Milyen most a tokaji édes borok helyzete?

Gazdaságilag nem túl rózsás. Minőségileg viszont remek borok születnek minden évjáratból. Meglátásom szerint egy nagyon jó ivású, 40-80g maradékcukorral rendelkező kategória is sokat segíthetne a borvidék előremenetelében. Talán ezzel is érdemes lenne elindulni a nemzetközi elismertség felé. Kihangsúlyozva a természetes készítési módot, és mellérakni a sok száz éves sztorinkat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2015. június 22. 15:12
"A borászatok hatalmas pénzeket fektetnek a maradékcukrok megtartásába" - ne haragudj, ezt nem értem. Szerintem a borászatok közül kevés helyez erre bármilyen hangsúlyt: - a természetesen borászkodóknak mindegy, ha marad jó, ha nem úgyis jó, - a fajtaélesztővel dolgozók pedig kénezéssel és szűréssel könnyen megőrizik a kiválasztott cukorszintet.
tokajfan
2015. június 17. 22:29
Segítek : Demeter, Orsolyák, Bott, Kikelet, Gizella.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!