Mire jó az orbanomics, és mi sül ki belőle?

2015. június 22. 09:58

A magyar gazdaságpolitika karakteres jegyeinek vannak nyilvánvaló politikai előnyei, de szerintem nemigen látszódik a gazdasági haszna. Interjú.

2015. június 22. 09:58
Madár István
Cink

Fenntartható-e a növekedés?

Tisztázzuk, mit jelent a fenntarthatóság. Ha azt, hogy a gazdasági bővülés nem jár olyan eladósodással, amiből előbb-utóbb fejre állás jön, akkor igen, a mostani növekedés szerkezetileg fenntarthatónak mondható. Ezt azért ne becsüljük le, mert utoljára ilyen állapotban mondjuk 1997 és 2001 között volt a gazdaság.

A fenntarthatósághoz persze hozzátartozik az az egyszerű értelmezés, hogy a növekedés jelenlegi üteme hosszabb távon kitart-e. A mai ismereteink szerint nem. A beruházások már most is csak stagnálnak, enyhén csökkennek, és a járműgyártó kapacitásoknál sem várunk olyan dinamikus növekedést, mint az elmúlt években. Az uniós forrásoknál jó esetben még számíthatunk egy év végi rohamra, de komoly és tartós növekedési impulzus onnan sem várható. Ezeket a túlpörgött motorokat részben le fogja cserélni a fogyasztás várható bővülése, de ahhoz, hogy középtávon 2-2,5%-nál magasabb növekedési ütemet produkáljunk, a hitelezés helyreállására, a tőkebeáramlás javulására és a gazdaságpolitikai irány változására lenne szükség. ()

Az orbanomics akkor most egy sikertörténet?

Ennek értékelése messze vezet, összességében azt gondolom, hogy ez a felfogás nem vezet tartós felzárkózáshoz, korrekciókra lesz szükség. De mint mondtam, ez alapvetően hitvita. A magyar gazdaságpolitika karakteres jegyeinek vannak nyilvánvaló politikai előnyei, de szerintem nemigen látszódik a gazdasági haszna. A hitelezés fulladozása, a közmunkaprogram futtatása, a működőtőke elriasztása, a jövedelmek átcsoportosítása a szegényektől a gazdagok felé mind rejtett gazdasági áldozatokat jelentenek. Eközben viszont a munkapiacon történtek üdvözlendő dolgok is, és a költségvetési stabilitás iránti elkötelezettség szintén nagy érték.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. június 22. 21:27
Csak nekem gaz, hogy mindent atszo a fideszes maffia? Trafikmutyi-dohanyellatomutyi-foldmutyi-kaszinomutyi-gazszallitasmutyi-brokerhazmutyi-takarekmutyi-belvarosiingatlanmutyi-utepitesmutyi-uszovbmutyi-stadionmutyi-hirdetesmutyi-reklammutyi-BARMImutyi. Amihez ez a banda nyul, ott lopas van. Van olyan agyhalott, aki ezt a tolvaj bandat vedeni kepes????
puszika
2015. június 22. 16:45
Madár Pista! Az biztos,hogy az orbáni gazdaságpolitikát nem a liberétoroknak találták ki! Ám, sikerét egyre többen elismerik.Sőt van olyan balliberális lap/német/amely ezek után nem közli Mo-i gazdaságpolitika eredményeit. Ehhez nem kell kommentár!
catalina9
2015. június 22. 12:36
Zavartak az elvtársak! "...Azonban a Financial Times azt írja, hogy az orbáni gazdaságpolitika sikere összezavarhatja annak kritikusait. A Financial Times szerint a várakozások ellenére a magyar gazdaság 3,5 százalékkal nőtt 2015 első negyedévében, a köztartozásokat pedig a GDP 77 százalékára szorították vissza..."
1234
2015. június 22. 11:57
"Működőtőke", tiszta röhej így nevezni a spekulánsokat. Orbitális cinizmus, planetáris szinten. Csak, hogy az a "működő" "tőke" az működhessen! Nehogy leálljon a szivattyú valahol, mert még az embereknek kinyílik a csipája és rabszolgákból valódi egoistaként önmagukra kezdenek dolgozni, mint a közmunkások! Nagyon irritálhatja az nemzetközi globális oligarchákat, hogy összeszerelő sorok helyett szinte ugyanannyit lehet keresni azzal, hogy egészséges élelmet termeszt magának az ember a cseh-német vegyipar melléktermékeinek zabálása helyett! madár egy korlátolt idiótája a "közgáz" nevezetű paramarhaságnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!