Vigyázó szemünket...

2015. július 10. 07:28

Nem az Európai Unió, nem az euró van válságban, hanem azok az országok, ahol a politikai szembenállás kultúrája dívik az együttműködés kultúrája helyett.

2015. július 10. 07:28
Herényi Károly
Népszava

„A görög kormány a népszavazás kiírásának pillanatában, az eredménytől függetlenül megbukott. Morálisan is, politikailag is. Arra is kicsi az esély, hogy a következő jobb lesz. Hacsak nem, egy nemzeti konszenzusra alapuló nagykoalíciós kormány jön, amelyik a súlyos válságra való tekintettel felfüggeszti a további értelmetlen, hatalom centrikus politikai szembenállás gyakorlatát. Amelyik vállalni meri a rövid távon népszerűtlen, de közép és hosszútávon szükséges döntések meghozatalát. A kibillent egyensúly csakis így állítható helyre. Belülről, nem újabb külső hitelek felvételével. Ehhez persze némi intelligencia, politikai kultúra igényeltetik.

Mert nem az Európai Unió, nem az euró van válságban, hanem azok az országok, ahol a politikai szembenállás kultúrája dívik az együttműködés kultúrája helyett. A szembenállás kultúrája eredményezi a minden realitást nélkülöző, felelőtlen, megvalósíthatatlan választási ígéretek sokaságát, amik oda juttatták Görögországot, ahol most van. A hazai politikai reakciók nem biztatóak. A magát jobboldalinak nevezők éltetik a baloldali Ciprasz, és a görög nép bölcsességét. Éltetik a demokráciát, és Bokros Lajos pártján kívül mit sem számolnak a következményekkel, és semmilyen tanulságot nem képesek a jelenségből levonni.

Az Európai Unió mára tényleg kétsebességes. Ha másban nem, hát gondolkodásban. A sikeres országok politikai garnitúrái fontosnak tartják a hatalmat, de nem minden áron. Képesek egymással megegyezni, igyekeznek értelmes és hasznos válaszokat adni az aktuális kihívásokra. A leszakadók, csak a pillanatot akarják uralni.

Vigyázó szemünket Athénre vessük! A vasárnapi görög népszavazás rólunk is szólt, könnyen kerülhetünk hasonló helyzetbe. Jobb lenne megelőzni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2015. július 10. 14:08
Rád még egy vak koldus sem veti a vigyázó szemét, te politikai hulla. Becsődölt a potencianövelő bizniszed (is)?
2015. július 10. 13:11
Talán illetlen dolog legalább a kromoszómaszám-azonossága miatt embernek tekintett eme fehérjehalmazról az írni, hogy már megint itt fertőz, de a dologtalansága miatt agyonsimult arca annyira virtuálisan tenyérbe mászó, hogy ihaj! Ez a politikai csúszó-mászó újból hitet tehetett a számára etalon panamás Bokros mellett, és, miközben Athénra figyelmeztet, a demokrácia kötelező alkalmazásának a jogosultságát vitatja el, azét a demokráciáét, amely nélkül ez a kisszerű, tehetségtelen niemand mindmáig a békés ismeretlenségben leledzene. A Cziprasz kormány intelligenciájáról mer elmélkedni ez a jellemtelen, jellegtelen primitív sejtburjánzat, arról a kormányéról, amelynek tagjai a szó legnemesebb értelmében tekintendők szellemi arisztokratáknak, még akkor is, ha üres modorosságokkal ezt a legkevésbé sem kívánják hangsúlyozni. Ezen kormánytagok körme alatt a piszok százszor értékesebb, mint ennek az üres pozőrnek az önön egoizmusába belelényegtelenült szubjektuma.
Tintamin
2015. július 10. 12:46
A magyarnak bunbak kell es ellenseg, akire az elcseszett eletet ra tudja kenni. Ilyenek a meleg-ciganyok-zsidok-bevandorlok-kulfoldiek-Brusszel-EU-szlovakok-romanok-osztrakok-torokok-tatarok. Mindegy, csak ne maganak kelljen negmozdulnia, es tenni valamit a szaros eleteert. Ezert kepes leutazni a gatarra grasszalni, dobalni a Pride-on, de injabb a fotelbol hozongeni, hogy neki masok miatt jajdeszar!! Ilyen korlatolt,szuklatokoru, kicsinyes, irigy, intolerans bunko lett a magyar, sajnos:( Koszonhetoen a vezetoiknek, de valoszinu, hogy nem veletlenul kerultek barsonyszekbe ezek a dilettans, gerinctelen, tolvaj baromarcok: hiven kepviselik a magyarokat a vilagban..
szajjan
2015. július 10. 11:20
Te hiteltelen here persze együttműködtél a 2 %. kamatos vip hiteled felvételekor a postabank macival, később a liberális demokratákkal is, amikor átlagos hitelkamat 30 % felett volt. Árulással fizetted a különbözetet patkányka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!