Ezt az alternatívát kínálja a Sziriza

2015. július 06. 08:06

Továbbra is fenn kell tartani a higgadt és racionális párbeszédet a két fél között. Itt nem egy játék megnyeréséről van szó, hanem élő emberek életéről, és mindannyiunk által másképp szeretett Európa jövőjéről.

2015. július 06. 08:06
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Kettős Mérce

Hosszabb távon egy a humán tőkébe való befektetés a Sziriza célja. A görög állam az elmúlt években a GDP-nek csupán alig több mint három százalékát költötte oktatásra (a magyar kevesebb mint négyet), míg az európai átlag 6 felett van, a dán pedig néha eléri a 9 százalékot, sokkal magasabb GDP bázison. Az oktatási rendszer a gazdaság értékteremtő képességének az alapja. A k+f kiadások csupán a GDP 0,6%-át tették ki (Magyarországon 1,5%), míg mondjuk Finnországban ez az arány 3,5%, ismét csak magasabb GDP bázison.

Természetesen jogos az ellenvetés, hogy az ilyen típusú (humán tőkébe befektető, lisszaboni) beruházások csak hosszabb távon térülnek meg, de ezek nélkül egész biztos nincs növekedés. Pont ez a megszorítások mechanizmusa: elveszi a forrásokat a növekedés motorjaitól. Ha Görögország az elmúlt években, évtizedekben is ezekbe fektetett volna, ma nem így állna. Vajon miért nem ezeket hangsúlyozta az Eurogroup a tárgyalások alatt?

Rövid távú cél a belső kereslet növelése a humanitárius katasztrófa ellensúlyozásával. Az elmúlt években a görög nyugdíjasok majdnem a felére metszették vissza, a nyugdíjasok fele szegénységben él. A minimálbér olyan alacsony ma már, hogy az utcán látható szegénysége (koldulás, guberálás) taszította a görög társadalom nagy részét. A társadalom 40%-a szegénységben él. Ezen a tényen semmit nem változtat, hogy Szlovákiában vagy Magyarországon még alacsonyabbak a bérek és a nyugdíjak. Ez csak azt mutatja, hogy ezeknek az országoknak az önérdek érvényesítő képessége minimális. (Lásd erről itt és itt.) A Sziriza tehát rövid távon egy szociálisan igazságos minimálbér-emeléssel, a kirúgott közalkalmazottat visszavételével, illetve más szociális intézkedésekkel akarja növelni a belső keresletet. Mivel Görögország az eurozóna legzártabb gazdasága, valamint a szegények a bevételeik nagy részét köztudottan azonnal kénytelenek elkölteni nem pedig megtakarítani, mégpedig helyben; ezeknek az intézkedéseknek kereslet növelő hatása van.

Fontos kiemelni az oligarchák elszámoltatását. A Sziriza kormány befagyasztotta a számláikat, egyeseket le is tartóztatott, és létrehozott egy Magasszintű Egységet az oligarchák elszámoltatásának előkészítésére. Az EU-IMF egyetértése nélkül azonban itt sem léphetett. A februári egyezség volt az első megállapodás a Trojkával, amelyben az »offshore« kifejezés szerepelt. 2009 és 2014 között sosem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. július 06. 16:23
Ha 100 egységet hozok létre,nem költhetek el 140-et,Pogátsa úr hogy gondolja??
horst_wessel
2015. július 06. 14:01
T. Pogátsa elvtárs ! Aki nem tud vele pénzt keresni, az tanítja ! Hány vonalat is húztál az önfoglalkoztató versenyszférában ? Nemcsak a soproni egyetemen oktatod az észt ? Csak te nem veszed észre, hogy a görögök harmadik világbeli munkamorállal luxemburgi életszinvonalon élnek a mi pénzünkből is.
Mich
2015. július 06. 11:55
inkább: Ezt az alternatívát kínálja a Zsaroló a Balfácánnak...
Cassi
2015. július 06. 10:57
Zolikám, te elhiszed azt a sok baromságot, amit leírsz? "A humán tőkébe fektetni"? Görögország mindig a tenger, a feta sajt és az olívabogyó hazája lesz, nem lesz soha Szilícium-völgy, mert erre a szerepre teljesen alkalmatlan. Az oligarchákat nem érdemes elszámoltatni, mert ha sokat baszogatod őket, akkor holnap már Londonból integetnek vissza, mert ők mobilisak és vihetik magukkal a pénzüket és a vállalataikat is. Loptak? Persze hogy loptak, jó sokat, mint mindenki más. De érdemesebb inkább megalkudni velük, mert tőlük is függ a gazdaság fejlődése. Kitől várod a gazdaság fellendítését, a 2000 euró/hó fizetésű tűzoltóktól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!