Piszkos bónuszok

2015. július 24. 07:38

Régen rossz, ha fejenként csaknem 1,4 millió forinttal kell „ösztönözni” valakit arra, hogy rendesen elvégezze azt a munkát, amire szerződött.

2015. július 24. 07:38
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára nemrég kotyogta ki, hogy – egy március elején, csendben megjelent kormányhatározatnak köszönhetően – a napokban négyhavi fizetésüknek megfelelő bónuszt kaptak a pályázati intézményrendszer azon munkatársai, akik az uniós források kifizetésével foglalkoznak. Ráadásul év végén újabb négyhavi összegre számíthatnak. Később az is kiderült, az érintett 2200 kormánytisztviselő mintegy hárommilliárd forintos juttatásban részesül. A hivatalos magyarázat szerint így ösztönzik őket arra, hogy az ország rendelkezésére álló forrásokat minél nagyobb arányban sikerüljön lehívni.

Valójában régen rossz, ha fejenként csaknem 1,4 millió forinttal kell »ösztönözni« valakit arra, hogy rendesen elvégezze azt a munkát, amire szerződött. Vérlázító – ez az egyetlen jelző, amelyet a nyomdafesték elbír azok közül, amelyek elsőként eszembe jutottak a hír kapcsán. Csepreghy Nándor – akire mostanában a magyarázkodó szerepét osztották – azzal indokolta a jutalmakat, hogy már a határidő előtt elérte a kifizetések értéke az előírt szintet. A Portfolio.hu ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a május 31-i határidő után érdekes módon azonnal visszaesett az uniós támogatások kifizetésének üteme. A szakportál ebből arra következtet, hogy éppen a bónuszok megszerzése miatt pörgették fel az uniós pénzek kifizetését.

Véletlen egybeesés, de számomra szimbolikus: mindez éppen abban az időszakban zajlott, amikor utcára vonultak az ápolók és az egészségügyi dolgozók, akik közül sokan annyi pénzért dolgoznak egész évben, mint amennyit más jutalomként kap a fizetése mellé. A híreket olvasva nem csak a fekete köpenyben tiltakozó ápolók érezhetik most azt, hogy ezek a bónuszok morálisan bepiszkolódtak. Mivel közben a Miniszterelnökségen is rájöttek, hogy vékony jégre tévedt a helyettes államtitkár, kiadtak egy közleményt, amely viszont tovább gyengítette az amúgy sem túl fényes kommunikációs helyzetet. Ebben többek között azt írták, »a fejlesztési területen dolgozó minisztériumi alkalmazottaknak megközelítőleg kétszer annyit kell dolgozniuk, mint tavaly«. Ezek szerint vagy most dolgoznak napi 16 órát az érintett sztahanovisták, vagy eddig dolgoztak napi négyet. Egyik opció sem vehető komolyan, így marad az, hogy ostobának nézik azokat a választópolgárokat, akiknek az adóforintjaiból fizetik a jutalmakat.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2015. július 25. 08:29
Régen rossz, ha egy ilyen tudatlan, ostoba senki olyan dolgokat kritizál, amiről fogalma sincs. És még buta is, hogy megértse, mert egyrészt gyorsítani kéne az uniós kifizetéseket, másrészt ahhoz szakemberek kellenek, amit viszont állami pénzből nem lehet megfizetni tehát néha kell a bónusz. Te nagyonhülye, te!
brekker
2015. július 24. 14:14
Pár hónapja azon ment a sírás, hogy nem mehet minden nap 5-kor haza aki Lázárral dolgozik.
Box Hill
2015. július 24. 11:56
Ez a magyarországi bónuszmánia teljesen nevetséges. Házaló kereskedők szintjére viszi le a közalkalmazottak (public servants)jobb sorsra érdemes státuszát. Normális helyeken ugyanis, aki nem a maximumot nyújtja a fizetéstáblázata szerinti bérért, az repül.
Tintamin
2015. július 24. 11:54
Nem látom be, hogy miért ne kaphatnának Lázár kegyeltjei egy év alatt majdnem kétévnyi fizetést. Nem sajnálom az adómból, mert nagyon ügyesen lopnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!