Paralimpia és politikai korrektség

2015. július 27. 07:52

A paralimpiát nemcsak sportszempontok indokolják, hanem társadalmiak is. Mindenekelőtt az egyenlőség eszméje.

2015. július 27. 07:52
Zala Miklós
Szuverén

»fogyatékosok« és az »épek« közötti egyszerű dichotómia tehát nem áll fenn, a helyzet ennél bonyolultabb: sportszempontból az számít fogyatékosnak, aki fizikai/mentális adottságai tekintetében a statisztikai átlagtól lefelé tér el, és ez az abnormális funkció valamilyen leküzdhetetlen hátrányt okoz a versenyzőnek az adott sportág szabályai miatt. (Leküzdhetetlen – természetesen számos példa van arra, hogy valakit valamilyen testi képességhiány hátráltat egy sportágban, mégis képes kimagasló eredményre. A dán Lis Hartel poliovírus miatt térdtől lefelé lebénult, az 1952-es olimpián díjlovaglásban mégis ezüstérmet tudott szerezni. A magyar Halassy Olivér talán még jobb példa: az eredetileg focistának készülő Halassy térdtől lefelé elvesztette az egyik lábát, ez azonban nem gátolta meg abban, hogy úszásban Európa-, vízilabdában olimpiai bajnok legyen).

Mint a kosárpéldákból láthattuk, a statisztikai átlagtól felfelé eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkező sportolókhoz képest az átlagos/normális emberek fogyatékosak, de ez nem annyira szembeötlő, mintha valakinek hiányzik egy végtagja. Ebből a szempontból elfogultságunk oka szerintem az is, hogy egy abnormális tulajdonság, vagy funkcióhiány/fogyaték mennyire »szúr szemet«. Míg Oscar Pistorius a mai napig vitatémát szolgáltat arra vonatkozóan, hogy műlábainak használata sérti-e a fair playt, addig Floyd Landis csípőprotézise messze nem kavart akkora vitákat a kerékpársportban.

A fentiek ismeretében tehát hatalmas tévedés azt hinni, hogy a paralimpiát pusztán politikai korrektségből rendezik meg (hiszen azok valós sportteljesítmények), bár kétségtelen, hogy az egyenlőség eszméjének szerepe van abban, hogy a párhuzamos olimpia létezik. Sokan a politikai korrektség elgondolását is félreértik: való igaz, hogy a nyugdíjas agrármérnökök is relatív hátrányt szenvednek fizikai adottságaik miatt bizonyos sportágakban, de ennek a csoportnak a társadalmi reprezentációja/inklúziója messze nem olyan nehézségekkel teli, mint a képességhiánnyal élőké (nem beszélve a szeniorversenyekről). Azaz tény, hogy a paralimpia létjogosultságát nem csupán sportszempontok indokolják, hanem társadalmiak is, de épp ilyen társadalmi indokok szólnak a női sportágak létjogosultsága mellett is. Nem csoda, hogy a férfitest és férfinormák hegemóniájának problémája számos feministát és fogyatékossággal foglalkozó társadalomtudóst arra késztetett, hogy párhuzamot vonjanak és összefüggéseket keressenek a nők és a fogyatékkal élők problémái között.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2015. július 27. 08:50
Semmi sem indokolja, hogy testi fogyatékosok sportja nagy állami támogatást kapjon. Ezt a pénzt szét kellene osztani az összes rászorult testi fogyatékos között. Ha ők úgy gondolják, hogy sportolóik támogatására költik, ám legyen. Ilyen alapon olimpiát rendezhetnének azok, akik csak 20 mp fölött futják a 100 métert, 140 cm alatt tudnak magasba ugrani, 5 m alatt súlyt lökni. Megjegyzem, az olimpia, az élsport állami támogatása sem indokolt. Ha amatőrök, fizessék a számlát saját pénzükből, ha profik, akkor meg keressék meg a saját kenyerüket. Maximálisan sportlétesítményeket építhetne. A kapitalizmus és a mai rendszer összehasonlítása: Az ötvenes években a szocialista államok támogatták az élsportot. A kapitalista országok ezt elfogadhatatlannak tartották: amatőrt nem szabad támogatni, profi pedig keressen magára. A mai rendszerben a szocialista támogatást messze meghaladó óriási pénzek mennek az élsportba. Ennyira átváltoztak a volt kapitalisták.
KannibálTatárÚr
2015. július 27. 08:26
... "a férfitest és férfinormák hegemóniájának problémája számos feministát és fogyatékossággal foglalkozó társadalomtudóst arra késztetett, hogy párhuzamot vonjanak és összefüggéseket keressenek a nők és a fogyatékkal élők problémái között.” Csak nem? Még a feministák is? Ezzel megszünik a feminizmus létjogosultsága.
heep
2015. július 27. 08:11
Minek ezt magyarázni? Minden normális ember számára magától értetődő, hogy támogatni kell a mozgáskorlátozottakat, értelmi sérülteket. A sportolásukban is. Ehhez minek bármilyen ideológiát gyártani? Az más kérdés, hogy pont ezt a réteget meglopni ahogy a Gömöri/Deutsch/Fidesz trió tette végképp aljasság. Az ügyre a koronát az új elnök személye a Deutsch és az egész régi elnökség maradása tette fel.
tevevanegypupu
2015. július 27. 08:08
A paraolimpia éppen nem az egyenlőség mércéjét bizonyítja, ez akkor lenne mérce, ha a nem fizikai fogyatékosokkal mérnék össze erejüket. Így egymás között mérkőzve nem a társadalmi egyenlőséget bizonyítják, hanem azt, hogy közülük ki a legjobb. Ez egyáltalán nem probléma, csak tény..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!