Hat tévhit a menekültekről

2015. augusztus 03. 15:03

Azok, akiket Ásotthalomnál vagy a budapesti pályaudvarok környékén láthatunk szegényebbek, így gyalog indulnak útnak.

2015. augusztus 03. 15:03
Dercsényi Dávid
hvg.hu

4. »Az Iszlám Állam pénzeli a menekülteket, terroristákat küld, el akarja árasztani velük Európát«

Az Iszlám Állam hatással van a menekültáradatra, de nem úgy, ahogy sokan képzelik. Rengeteg szíriai és iraki menekül ugyanis előlük, mindenféle fizettség nélkül, az életüket féltve – ezt a Belügyminisztérium is így látja. A Helsinki Bizottság eddigi tapasztalatai szerint a menekülteknek nem vonzó be a terror, az elnyomás, vagy hogy a lányaikat szexrabszolgának akarja az Iszlám Állam eladni. Többnyire nem is az Iszlám Állam (IS,ISIS, ISIL) elnevezést használják a fanatikus iszlamisták államszerű szervezetére, hanem a megvető Daesh elnevezést. A nemzetbiztonsági kockázatokat a rendőrség próbálja kezelni, és minden menedékkérőt kötelezően ellenőriz az Alkotmányvédelmi Hivatal, valamint a Terrorelhárítási Központ, amely szakhatóságok nagyon-nagyon ritkán emelnek kifogást egy-egy menedékkérő esetében.

A BM a hvg.hu kérdéseire azt válaszolta, jelenleg nem tudnak egyértelmű kapcsolatról az Iszlám Állam és az embercsempészet között. De utóbbi olyan nagy üzlet, hogy abból az ISIS is »profitálni szándékozhat«. »Részesedésüket vélelmezheti, hogy az aktuálisan tapasztalt újkori népvándorlás, az illegális migráció olyan térségekből indul ki, ahol az Iszlám Állam jelen van.« (…)

6. »A migránsok mindent ingyen kapnak az államtól«

Az utazás a menedékkérőknek csak részben ingyenes: csak a kijelölt vonatokon, másodosztályon utaznak ingyen, a befogadó táborig való útjuk ingyenes, illetve bizonyos Volán járatokon – ez utóbbi lehetőséget nem nagyon reklámozza nekik senki. De más tömegközlekedési eszközön fizetniük kell, és ha rendes IC-n utaznának, akkor helyjegyet kell váltaniuk. Van, hogy a pályaudvarokról taxik viszik őket ingyen a táborig (Vámosszabadi), de van, hogy gyalogolniuk kell még hét kilométert (Debrecen) – van, hogy az éjszaka közepén, mert akkorra érnek a városba.

Ha nem ez az első menekültügyi eljárás, a menedékkérőnek pénzbe kerül a folyamat, mert a törvény szerint csak az első menekültügyi eljárás alatt engedélyezi a befogadó állomáson való tartózkodást, és a különböző támogatásokat. A BÁH megszüntetheti az eljárást, ha a kérelmező nem együttműködő (nem engedi ujjlenyomat vagy fénykép elkészülését), vagy ismeretlen helyre távozik. A BÁH utóbbi esetben dönthet a kérelem elbírálásáról is. Alapesetben a menekültügyi eljárás 6-8 hónapig tart, ezt most jelentősen fel fogják gyorsítani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2015. augusztus 04. 10:30
"Migránsok" Az USA részéről ez egy akkora "húzás", mint a német titkosszolgált részéről Lenin és tsai zárt vagonban való becsempészése; vagy régen a pestises hullák bedobása az ostromlott várba.
Fakutya Lázár
2015. augusztus 04. 10:03
A "devizahiteleseknek" nem maradt más lehetőségük, mint minden erejükkel azért küzdeni, hogy be tudják azt az alapproblémát bizonyítani, hogy a devizahitel néven bevezetett "termék" valójában vegyes befektetési ügylet. Ez ugyanis alapjaiban megváltoztatná a jogi helyzetet. Dr. Kriston István európajogi (pénzügyi) szakjogász a Magyar „deviza”-„hitelesek” védelme érdekében az Európai Bírósághoz fordult. TÁRGY: – Magyarország tagállamban a bankok megkerülve a tőkepiaci szabályokat kölcsön jogcímén tőzsdén kívüli deviza határidős tömeges – mintegy 1.000.000 db deviza alapú szerződési – ügyletet kötöttek a fogyasztókkal. Lényegében a bankok kölcsönbe burkolva, kölcsön címén összetett pénzügyi eszközt tartalmazó pénzügyi terméket értékesítettek a fogyasztóknak.
Fakutya Lázár
2015. augusztus 04. 10:01
Az uniós jogszabályok betartása érdekében a magyar kormány tartózkodik olyan törvények, intézkedések bevezetésétől, amelyek a bankszektor profitabilitására negatív hatással lehet – azokon kívül, amelyeket a magyar kormánynak be kell vezetnie az uniós tagságából fakadó kötelezettségéből adódóan. Azaz lényegében nem lesznek újabb büntetőadók. Biztosítják a fair versenyt és az egyenlő bánásmódot a magyar piacon aktív pénzügyi intézmények között – tulajdonosi összetételétől és méretétől függetlenül, az EU egységes belső piacra vonatkozó szabályainak megfelelően, a szabad és fair verseny szellemében. A magyar kormány a szándéknyilatkozatban azt is kijelentette, hogy – rendkívüli helyzetet leszámítva – nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos magyarországi bankokban, és kötelezi magát arra, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját. (ENNEK A MONDATNAK KÜLÖN IS ÓRIÁSI JELENTŐSÉGE VAN!! HOL VANNAK A NEMZETVÉDŐ ELLENZÉKI PÁRTOK????szerk.) http://www.civilkontroll.com/devizasok-itt-a-kormany-es-a-penzvilag-kozotti-megallapodas/ www.civilkontroll.com/devizasok-itt-a-kormany-es-a-penzvilag-kozotti-megallapodas/
Fakutya Lázár
2015. augusztus 04. 10:01
A már létező, a bajba jutott hitelesek ingatlanjainak megvásárlására vonatkozó programot ki kell bővíteni és a bekerülési feltételeket pedig lazítani kell. A kormány azt is megígérte, hogy a Bankszövetséggel való egyeztetés, sőt, a szervezet jóváhagyása nélkül nem fog új jogszabályokat hozni a magáncsődre és a banki ügyfelek visszamenőleges szerződésmódoítására vonatkozóan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!