Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Aggodalmunkat fejezzük ki az Egyesült Államokkal kapcsolatban

2015. október 30. 08:39

Szeretnénk világgá kürtölni aggodalmunkat: az amerikai demokrata és republikánus pártok küzdelmébe évtizedek óta nem lehet beleszólása senkinek, legyen az független, zöld vagy liberális.

2015. október 30. 08:39
km
888

„Hánykolódtunk az ágyban, mikor arra gondoltunk, az Egyesült Államok nagykövete a Corvinuson »elsorolta azokat a problémákat, amelyek a magyarországi demokráciát veszélyeztetik.«

Szeretnénk világgá kürtölni aggodalmunkat: az amerikai demokrata és republikánus pártok küzdelmébe évtizedek óta nem lehet beleszólása senkinek, legyen az független, zöld, vagy liberális. A két nagy párt dominanciája öröknek és megbonthatatlannak látszik. A magyarországi parlamenti képviselettel rendelkező politikai tömörülések és pártok száma azonban: 9 (DK, LMP, Jobbik, Fidesz, KDNP, Szolidaritás, Együtt, Liberálisok, MSZP), választék van hát bőséggel, a nép választási vacsoraasztala megterítve.

Mikor a nagykövet asszony elmondta, hogy az orosz olaj- és gázfüggőségünknek káros hatásai is vannak, majd kivetett magából bennünket az ágy. Köszönjük, felírtuk. Egyben örömmel észrevételezzük, hogy az amerikai energetikai szektornak ily finom eszközei vannak az üzleti lobbira, az üzleti érdekérvényesítésre. Business as usual, se a gáz nem gáz, se az atom. A nagykövet asszony a paksi dokumentációkat is kéri, biztosan lemaradt egy körrel: amerikai atomtechnológiai cégek is alvállalkozhatnak majd Paks II-ben. Érdemes lenne megbeszélni velük, hogy kiadnak-e örömmel atomtechnológiai információkat.

Colleen Bell szerint az adózási és szabályozási környezet stabilitásával is komoly bajok vannak idehaza. Hangjában ugyan aggodalom érződött ki a hazai közállapotok iránt, de kicsit ismerve a politika világát, mégis meglepő, ha egy másik ország képviselője aggodalmaskodik egy idegen ország piaci szabályozásai miatt. Csak nem arról van szó, hogy a nagykövet asszony aggodalmaskodik az amerikai beruházásokért és az amerikai tőke érdekeiért és profitjáért?

Belénk hasított az aggodalom, amikor ahhoz a részhez érkeztünk, hogy a nacionalista retorika a szemétre való. Bell nagykövet asszony mégiscsak egy olyan államszövetségből érkezik, ahol »America comes first«, és ahol az őt delegáló demokrata elnök mondta az alábbiakat: »I believe in American exceptionalism with every fiber of my being.« (2014. május 28.) Juj, ez már szinte fasizálódás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
memocrat
2015. október 30. 21:39
Csudijó! (...and this is only an understatement.)
Brigadéros
2015. október 30. 21:34
Egyébként az önmagában érdekes, hogy egy háromszázmilliós országban a legalkalmasabb vezető a junior Bush volt 2x is... Ez legalább két kérdést vet fel: 1) Vajon milyen kaliberű ember lehet a többi?! 2) Biztos, hogy a liberális demokrácia képes a legjobb kiválasztására, vagy inkább nevezhetnénk csak szimplán leprás demokráciának?!
Brigadéros
2015. október 30. 21:30
Tetszik!!!...Meg az is tetszett, amikor Kína jelentést adott ki, amiben aggodalmát fejezte ki az emerikai emberi jogi helyzet miatt...:)
Dr Kopeffy
2015. október 30. 16:07
Tisztelt Nagykövet Asszony! Bár soha nem volt szükségünk a tanácsaira és így azt nem is kértük - ennek ellenére, köszönjük. Engedje meg, hogy a viszonosság alapján itt és most én is megfogalmazzam az Ön országával kapcsolatos tanácsaimat: 1) Az Ön országának nagyobb városaiban tapasztaltam meg a legnagyobb mérvű, példátlan hajléktalanságot. 2) Furcsának vélem, hogy a "TUDÁS ORSZÁGÁBAN" mérhetetlenül nagy méretű az iskolába nem járó gyermekek aránya. 3) Önök a demokrácia országának nevezik a hazájukat. Ennek tükrében megdöbbentő mértékű a választásoktól távol maradók aránya. 4) Az európai országoktól eltérő módon, elkeserítő a társadalombiztosítás révén az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzá nem férők aránya. 5) Megdöbbentőnek és borzalmasnak tartom, hogy az Ön országában nagyon nagy mérvű az iskolai, közintézményi fegyveres gyilkosság - ami más országokban meg sem közelíti az önök arányát. 6) Elképesztőnek vélem, hogy 6 méteres határzárral zárják le a bevándorlók elöl a határaikat - de tiltakoznak a nálunk lévő 3 méteres ellen. 7) Az önök "béketeremtő országa" sokszorta több háborút indított, mint a világ összes országa együttvéve. 8) A világ kulturáltabb országaiban már nincs halálbüntetés, de önöknél sok államban még mindig létezik ez a brutalitás. 9) ...és egyetlen országban sem fordul elő az ártatlanul kivégzettek olyan mértéke, mint az USA-ban! 10) Az Önök országa felelős talán leginkább a klímaváltozásért - melyet minden kultúrállam igyekszik a megállapodások aláírásával meggátolni. Önök nem. Remélem, hogy a segítőkész tanácsaimmal hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy az USA is felzárkózzon a fejlett, kultúrállamok köréhez. Sok sikert kíván ehhez: Dr Kopeffy Alfonz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!