Okosvilág kockázatokkal

2015. október 08. 07:38

Metrón, focimeccsen, szórakozóhelyen, családi ebédeken látni okostelefonba beletemetkezett embereket, akiknek az őket körülvevő világ legfeljebb szelfiháttérként érdekes, minden más információt a képernyőt simogatva szereznek be.

2015. október 08. 07:38
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

Az átlagembernek fölösleges paranoiásnak lennie – a titkosszolgálatoknak nincs kapacitásuk mindenkit lehallgatni. Gondoljunk csak bele: egy informatikai piackutató vállalat mérése szerint idén a második negyedévben, április eleje és június vége között összesen 337 millió okostelefon talált gazdára a világon. Az efféle készülék már nem csak a gazdagok játékszere, hiszen a migránsok százezreinek a zsebében is ott lapul – ezek segítségével szereznek információkat az útvonalakról és így tartják a kapcsolatot a rokonokkal. A titkosszolgálati kíváncsiság vagy a hackerek adatlopása a kisebbik veszély – meggyőződésem, hogy a készülék okozta függőség ennél sokkal több bajt okoz a társadalomban. Metrón, focimeccsen, szórakozóhelyen, családi ebédeken látni okostelefonba beletemetkezett embereket, akiknek az őket körülvevő világ legfeljebb szelfiháttérként érdekes, minden más információt a képernyőt simogatva szereznek be.

Az észak-rajna–vesztfáliai film- és médiaalap megbízásából készült egy reprezentatív felmérés 8 és 14 év közötti német gyerekek körében. Közel minden tizedik fiatal mobilhasználó – a megkérdezettek 8 százaléka – olyan gyakorisággal használja okostelefonját, hogy az már a szenvedélybetegség kialakulásának kockázatával fenyegeti. Csaknem felük elismerte, hogy a telefon gyakran eltereli a figyelmét a házi feladatról, és minden ötödiknek támadtak iskolai gondjai amiatt, mert túl sokszor matatott a mobilon.

Szép új világ, mely a titkosszolgálatok nélkül is épp elég kockázatot hordoz magában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2015. október 08. 11:41
http://videa.hu/videok/film-animacio/az-okostelefonok-vegleg-atvettek-uralmat-okostelefon-ZFOR8LK0WabKsH0w
*ufó*
2015. október 08. 10:49
Itt van Dr. Surján nagyon fiatal demokrata pörgése az Instán, úgyhogy jól írja Simicska utasítására a szerző, hogy kockázatokat rejt a teló. :-) http://24.hu/kozelet/2015/10/07/szakmai-kritika-dr-surjan-laszlo-magyar-orvos-keresztenydemokrata-politikus-az-antall-kormany-nepjoleti-miniszterenek-instagramjarol/
KannibálTatárÚr
2015. október 08. 10:39
Megyek a járdán. Szembe jön velem egy okostelefon. Már messzebbről megpróbálok kitérni. De az okostelefon lát. Amelyik felére megyek a járdának, ő is oda megy. Már találkozunk. Fél lépésre az ütközés előtt jó hangosan taposni kezdem a földet. Az okostelefon felébred, rámmosolyog, kitérünk egymásnak és az okostelefon újra álomba merül.
Vezetéknév Utónév
2015. október 08. 10:38
Mindent túlzásba lehet vinni, de a megélhetési grafomániánál már csak a stupid technofóbia veszélyesebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!