Titkosszolgákat küld az állam az újságírók mellé. Pedig közéjük is lövethetne!

2015. november 04. 17:35

Ezt a törvénytervezetet nagy valószínűséggel nem fogadják majd el, de a szándék egyértelmű, ahogy az illiberális demokráciák pályája is. Nem kéne ebbe az irányba haladni.

2015. november 04. 17:35
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Az Index írta meg a hírt, miszerint egy törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy a titkosszolgálat munkatársainak a szerkesztőségekben való alkalmazására kötelezzék a tartalomszolgáltatókat. Az újságnak a belügyminisztérium nem cáfolta, hogy ez az aminek látszik. Titkosszolgák, ügynökök a szerkesztőségekben.

A javaslatot minden bizonnyal vissza fogják vonni, vagy át fogják alakítani (ha pedig ezt nem teszik, akkor akkor addig kell monitorokkal dobálni a Fidesz székházát, ameddig ez nem történik meg), de maga a javaslat megszületése is sok szempontból árulkodó. Mit gondol a magyar állam vezetése (azaz a Fidesz) az újságírókról, és mit kezdene velük, ha megtehetné? (...)

Valójában esetenként tényleg vannak olyan titkok egy-egy szerkesztőség életében, amelyekre egy valós nemzetbiztonsági érdek kíváncsi lehet. Ezek megtudásának most is megvannak az a alkotmányos útjai. De ehhez nem kell egy állandó munkatárs a szerkesztőségekben. Az állandó munkatárs célja három dolog lehet: 1. a folyamatos, a valós nemzetbiztonsági érdeken történő túlterjeszkedés, 2. a nemzetbiztonsági szempontokból kényes ügyek napvilágra hozásának megakadályozása, illetve 3. egyfajta megfélemlítés, annak közlése, hogy “figyelünk rátok”. Ugyanis ahogy az Index cikke leírja, egyetlen épeszű ember se fog ilyen információkat a lapok birtokába bocsájtani, ha a forrás is tudja, hogy ott egy ügynök ül. Márpedig van olyan pillanat, amikor valójában a nemzetbiztonsági érdeknél fontosabb a nyilvánosságra hozatal. Ha pedig a nemzetbiztonság dönt arról, hogy ez fontosabb vagy sem, biztos, hogy a közérdek fog veszíteni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bravo
2017. február 11. 00:36
Milyen irányba kellene haladni mégis? Elég lenne a brit szabályok 20%-a itthon és itt táborozna a fél világ megváltótudatos baloldali liberális csôcseléke. Ma ismertették az új angol javaslatot az egyéni internetes történet mentésére egy évig a szolgáltatóknál. Hozzáférés persze törvényes feltételekkel vagy ha a királynô titkoszolgálatai kérik. Mert az utóbbi meg szokásjog
írmag
2016. október 08. 22:32
"Pedig közéjük is lövethetne!" Tisztán moslék, alattomos leninidéző elveket maszatolsz megint jám-VINKÓ. Elég lenne az őszinte felelős munkásság, magyar elvekkel, hazafiúi érzelmekkel és nem hazaárulás nemzetközisége alapján működtetve.
Alarik
2015. november 20. 17:03
Mármint a torjai barlang. :D
Alarik
2015. november 20. 17:02
Pedig az baszott büdös. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!