Jó tanácsok Black friday és karácsony között

2015. november 28. 12:16

Aki képes meghaladni a homo vásárlót, elképesztő viszolygással és gyász hangulatban néz végig az akciós fogyasztási cikkektől bezsongott tömegen.

2015. november 28. 12:16
Patyi Máté
hvg.hu

Én nem a vásárlás teljes megtagadásával válaszolnék a kapitalizmus e szörnyű gyásznapjára, mert nem a vásárlással vagy a kapitalizmussal van baj, hanem a marketing ingerek által marionett bábuként rángatott fogyasztók legkevésbé sem tudatos vásárlásával. Mi lenne, ha lenne egyetlen nap az évben, amikor mindenki pontosan megnézi, hogy mit vesz egy nagybevásárlás során? Szép lassan végigsétál a polcok között, leemelget ezt-azt, és megnézi, hogy mi van a hátára írva, mi van benne, és honnan származik. Sodium Laureth Sulate, Sodium Chloride, Glycerin, Cocamide MEA, Parfüm, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, hogy csak a baba tusfürdőm összetételét idézzem.

Már csak egy hónap van karácsonyig: egy ilyen nap talán elgondolkoztatná az embert, hogy ne vegyen értelmetlen dolgokat, és ne is gyártson, mert az sem mentség, hogy valami hand made. Akibe gyerekkorába beleégtek kedvenc tanító nénije szavai, hogy az igazi meglepetés a saját maga által gyártott ajándék (és közben esetleg saját gyerekei is születtek), hajlamos azt hinni, hogy a másik különösen örül egy kézműves papírgalacsin hóembernek, dekupázsolt csempének, és egyéb lopott ötletnek a Meskáról. »Ezt én csináltam, és ugye milyen jó lett?!« Persze karácsonykor, eme szent napon, az évben egyszer elővett Bailey’s-nek köszönhetően mindenki megleli a Buddha természetét, és képes tényleg őszintének tűnő széles mosollyal átvenni ezeket az ajándékhulladékokat, sőt az igazán bezsongottak még valami olyat is hozzátesznek, hogy: »Jujj, de jó! Ez tök jól fog majd mutatni az étkezőasztalon«. Na, ők speciel pont megérdemlik, hogy jövőre tovább bővüljön a jól mutató hópelyhes tálkészletük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezért regisztráltam
2015. november 30. 10:46
"Sulate" (sulfate helyett) és "legideálisabb" --- Te aztán, barátom, sokkal igényesebb vagy, mint akiket magadhoz felemelni szeretnél... :-)
duzur
2015. november 29. 15:14
Bizony él bennünk a vadász és begyüjtö ösztön, amit mára a vásárlással igyekszünk kielégíteni. És persze annál sikeresebb a vásárlás/vadászat, minél olcsóbb a megkaparintott cucc. Fontos, hogy találjon az ember értelmesebb és hasznosabb tevékenységeket e ösztönök levezetésére.
august
2015. november 29. 07:17
:) Azt az egyet nem értem, amerikából tudósítanak a médiakanálisok a fekete péntekről, majd idehaza hírt adnak a "Black friday" akciókról, ahol a kirakatok tele vannak a sale táblákkal.. Hiába no, veszélyes nyelv a miénk, a szomszédban kirúgják érte a jóembert, de nálunk idehaza sem lehet bizonyos szavakat, elnevezéseket használni úgy látszik..
tevevanegypupu
2015. november 28. 20:00
Az egész karácsonyi vásár úgy ahogy van bóvli..giccsek tömkelege, giccses zene, műfenyők és adventi koszorúk..semmi köze a szeretet ünnepéhez az egésznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!