Az új cenzorok

2015. november 22. 17:04

Egy elméleti vitában, ami a szólásszabadság korlátairól szól, érvként arra hivatkozni, hogy ő maga „Auschwitzi túlélők unokája”, vajon milyen célt szolgálhat?

2015. november 22. 17:04
Ungár Péter
Ungár Péter
Dinamó Műhely

Sok mindent megmagyaráz a magyar liberalizmus jelenlegi szellemi állapotáról az, hogy közülük sokan vannak akik úgy tartják, hogy sikeres és példamutató politikai akció az, amikor az egyetemi fiatalság aktivistái valakit vagy valakiket kitiltanak egy egyetemről. Kapelner Zsolt egyenesen hiányolja, hogy a magyar diákság körében még nem terjedt el az a gyakorlat, hogy érzékenységükre hivatkozva tiltsanak ki olyanokat, akiknek véleményét sértőnek találják. Válaszcikkében minden olyan politikailag korrekt toposzt előhoz, amit alkalmasnak talál arra, hogy akkor is korlátozni lehessen a véleménynyilvánítás szabadságát, ha az semmilyen konkrét fenyegetést nem tartalmaz. ()

Kapelner válasza tökéletes példája a posztmodern érvelési stílusnak, mert nem tartózkodik attól, hogy ne identifikálja magát valamilyen elnyomott kategóriával. Amikor a sajtószabadság korlátairól beszélünk, természetesen be lehet hozni a holokauszttagadás tiltásának példáját, amit én amúgy vehemensen ellenzek. De egy elméleti vitában, ami a szólásszabadság korlátairól szól, érvként arra hivatkozni, hogy ő maga „Auschwitzi túlélők unokája”, vajon milyen célt szolgálhat? Ez vajon egy állítás? Vagy azt helyettesíti? Ettől van igaza? Azt jelezném, hogy ha amellett lehet is érvelni, hogy egy egyetemnek nem kell holokauszttagadó előadót meghívnia, de azért a transzneműség megítélésében fennálló véleménykülönbségek talán mégsem esnek egy megítélés alá a népirtás eltagadásával. Bár a holokauszttagadás nevetségességét is akkor tudjuk a legjobban megmutatni, hogy ha egy vita keretében szembesítjük a történelmi tényekkel azokat, akik tagadják őket. ()

Kapelner azzal zár, hogy azért nincs igazam, mert ami személyes, az egyben politikai is. (Remélem, megfelel neki ez magyarul is). Ebben is igaza van: az ami személyes, az politikai is, hiszen a politika az életünk legintimebb dolgait is érinti. A politika számít, ha betegek vagyunk, és orvosi ellátásra van szükségünk, mert abban, hogy milyen ellátást kapunk sokszor az is közrejátszik, hogy mennyit keresünk. És persze az is politika, hogy mit adnak, és mit nem adnak a tévében. Ezek mind kihatnak a személyes problémáinkra. De a politikai közbeszéd lényege az, hogy minket nem csak a saját személyes problémánk érdekel, nem csak a saját véleményünket tartjuk fontosnak. Hanem nyitottak vagyunk a más véleményére is, hajlandóak vagyunk meghallgatni azokat, akik mást mondanak, és vitatkozni velük. Mint, mi ketten, itt, most, írásban. Szerintem ennek is van haszna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. november 22. 21:45
„Auschwitzi túlélők unokája”,? Ez már maga a holokauszt tagadás.
memocrat
2015. november 22. 21:27
Így van. És ezt súlyos sértések, olcsó kötözködés nélkül tenni fontos cél bármi legyen a téma.
packó_
2015. november 22. 20:57
Ma is nőtt. Az antiszemitizmus. Ez a lényeg, kuss magyar!
KannibálTatárÚr
2015. november 22. 19:24
Ezek az elmebajosok mindig kitalálnak valami abszolút hülyeséget. Civilek, igazi demokrácia, fékek, ellensúlyok, kisebbségek jogai a többség jogai felett, migránsok... Most az érzékenység van napirenden. Ezzel kapcsolatban egy összehasonlítást teszek: Meg lehet ütni egy bokszolót a ringben, ha érzékeny az ütésekre? Az lenne szép, ha nem lehetne. Mennék szuppernehézsúlyban boxolni a profi világbajnoki címért. Ha az ellenfelem megütne, a bíró leléptetné őt, mert nem tartja tiszteletben érzékenységemet. Ha valaki, valakik érzékenyek, nekik kell - saját érdekükben - kerülni azt a szituációt, amikor érzékenységüket valami, valaki próbára teszi. Ha egy antiszemita érzékeny a zsidókra, ne menjen a zsidók közé. Ha egy zsidó érzékeny az antiszemitizmusra, ne menjen antiszemiták előasdására, összejövetelére. Ugyanis antiszemitának lenni ugyanolyan jog, mint zsidónak, vagy liberálisnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!