Politika és korrektség

2015. december 22. 07:33

Nem nagyon kell csodálkozni amiatt, hogy az idegenektől való félelemre építő propagandával a kormányzat képes volt megerősíteni népszerűségét. A kérdés az, hogy korrekt dolog-e ilyen áron népszerűséget szerezni.

2015. december 22. 07:33
Szunyogh Szabolcs
Szunyogh Szabolcs
Népszava

„Néhány évvel ezelőtt meglehetősen nagy közönségvisszhangot váltott ki a piréz-ügy. Egy vizsgálat azt akarta megtudni, milyen erős a magyar lakosság körében az idegenellenesség, és a kutatók az iránt érdeklődtek egy felmérésben, hogy a megkérdezett személy a (nemlétező) piréz nép valamelyik tagját szívesen fogadná-e szomszédjának? Szívesen venné-e, ha gyereke egy piréz mellett ülne az iskolában, illetve mit szólna hozzá, ha egy piréz udvarolna a lányának? És megdöbbentően sokan adtak elutasító választ. A történetben az volt az igazán szép, hogy a válaszadóknak fogalmuk sem lehetett arról, veszélyesek-e a pirézek, mert erre vonatkozólag semmiféle támpontot nem adott a kérdőív. Kiindulva ebből a vizsgálatból, nem nagyon kell csodálkozni amiatt, hogy az idegenektől való félelemre építő propagandával a kormányzat képes volt megerősíteni népszerűségét.

A kérdés az, hogy korrekt dolog-e ilyen áron népszerűséget szerezni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kormány szándékosan inkorrekt eszközöket használt a népszerűségének a megerősítésére, mert nem ismerjük a szándékát, lehet, pusztán annyi történt, hogy a kormány ugyanúgy, mint a választói, fél az idegenektől, és a két félelem találkozott. De még ha így áll is a helyzet, miután ez kiderült, éppen a korrektség érdekében a kormánynak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy nem szavazatmaximalizálási célból keltett pánikot. Növelje a népszerűségét az idegenektől való félelem (és a belőle fakadó idegengyűlölet) bármilyen nagy mértékben, a kormánynak ennek ismeretében azt kell kifejeznie, azt kell kommunikálnia, azt kell vállalnia, hogy az idegengyűlölet sokkal nagyobb veszély, mint amennyi néhány ezer bevándorló befogadásából esetleg fakadhat. Azt, hogy Magyarország jelenlegi vezetői reflexből elutasították a menekültek befogadását, nem nevezhetjük erkölcsileg problematikusnak, legfeljebb annyit mondhatunk, egy önmagát keresztényinek nevező politika ilyet nem tehetne.

Ha így gondolkodtak, hát így gondolkodtak, számos érv szól mellettük is. A probléma az, hogy nyilvánvalóvá vált, ez a menekültellenes politika milyen sokat kamatozott támogatottságban. Ezt a támogatottságot erkölcsileg tilos elfogadni. Tehát éppen emiatt a támogatottság-növekedés miatt 180 fokot kellene fordulni, és igenis befogadni a menekülteket, hogy a kormányzat ezzel a tettel határolja el magát a rasszizmust eredményező szemlélettől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jégecet
2015. december 22. 17:33
Szunyogelvtárs, munka van... "A kétezerszáz lakosú Cerenova településen elhelyezett huszonnégy afrikai bevándorló a főutcán rendezett ülősztrájkkal követelte, hogy ingyenes internetes összeköttetést biztosítsanak számukra, valamint a helyi önkormányzat takarítónőt fogadjon fel szállásaik rendben tartására. Követeléseik nyomatékosítására a bevándorlók Cerenova utcáin felborították a hulladéktárolókat is. A polgármester és a rendőrség fellépése kellett ahhoz, hogy a bevándorlók visszatérjenek a nekik bérelt két családi villába." Matteo Salvini az Északi Liga vezetője a keddi olasz sajtó beszámolója szerint a történtekre úgy reagált, hogy - mint fogalmazott – legszívesebben a migránsok befogadását hirdető Laura Boldrinit, a képviselőház baloldali elnökasszonyát küldené takarítónőnek az afrikaiakhoz. ... lehet bemutatni a nagy pécét, és menni takarítani.
balbako_
2015. december 22. 17:13
Már a piréz kérdésnél kiderült totális idiotizmus ebből következtetést levonni. A világon mindenütt a normális emberek nem szívesen vállalnak fel ismeretlen dolgokat. Pusztán ezt igazolja a hülye kérdésre adható egyetlen normális válasz. És itt sem idegengyűlöletről van szó! Milyen haszonnal jár a befogadásuk erre a kérdésre nincs válasz! Külföldi példák igazolják ahol megjelentek nagy számban migránsok ott a társadalmi béke felborult. Mi tapasztaltuk 150 év alatt az iszlám keresztény együttélés árnyoldalait. A magyar munkanélküliség sem megoldott és a hiányszakmákban semmi előrelépést nem hozna. Akkor minek? Ez nem idegengyűlölet, ez racionalitás.
GV0917
2015. december 22. 16:25
A Szunyogh-i Miatyánkja: Mi Atyánk Lenin, Ki vagy a mennyekben Göbbels, Olyat mondok,hogy Bizton megdöbbensz. 'S mind a többi agitátor, Mint tátott szájú Aligátor Rossz indulatú machinátor, A Hiób hírrel tele tál Előtt bőszen csámcsog, Dől és fröccsen a nyáluk Bekajáltuk.... Zengnek a balgák: látjuk, Bántja a kormány a migránst! Minket izgat ez ,nem mást Támogassuk hát egymást.. Összefogást! Mert tiéd (volt)az ország, A hatalom és a dicsőség... Mireánk vár a nagy éhség.. Tör bennünket a nehézség, Rossz nyavalya! Szívünket öli a kétség, Nehogy bukásunk legyen : BAJA!
marós
2015. december 22. 16:03
A népszara nem veszi észre, hogy a zsidóság elismeri, és dicséri Orbán migrációs politikáját, lásd N.T., és Konrád Gy. írását, ezt nem olvasni, és vele ellentétes álláspontot képviselni olyan orgánumnak, melyben a zsidók a meghatározó véleményalkotók? Lesz még dádá a rossz magaviselet miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!