Elmélkedés a farokról

2016. január 29. 21:32

Állt a piacon, és azon töprengett, vajon farkat vegyen-e. Sose volt ez gondja eddig.

2016. január 29. 21:32
Doros Judit
Népszabadság

„Állt a piacon, és azon töprengett, vajon farkat vegyen-e.

Sose volt ez gondja eddig, a kocsonyát minden évben a szomszédasszony készítette el, s a nekik kiporciózott négytányérnyi adagot szép nagy, vászonterítővel letakart kosárban vitte át hozzájuk. Rendszerint tett mellé egy üveg fehérbort is, amit férje, Mihály érlelgetett nagy műgonddal telente. Karcos, kaparós ital volt, az olaszrizling mögül durván tolták előtérbe magukat a kiskerti fajták, enyhe poloskaízt hagyva maguk után. Falusi borászként a vörösöket tojásfehérjével derítette, s asszonya csak évek múltán döbbent rá, hogy ura ilyenkor rendre lehúzta a vécén a tojások sárgáját, mint szükségtelen rosszat, negyvenet, ötvenet, mikor mennyit.

(...)

De az idén elmaradt a kocsonya. A szomszédasszony harminc év után otthagyta Mihályt, az agyonajnározott fehér- és vörösboraival, eltékozolt tojássárgáival, lassan hömpölygő falusi életével együtt, s beköltözött egy kis garzonba a közeli városba. Vitte magával a rétesei, töltött káposztái és kocsonyái receptjét, s maga mögött hagyta a dilemmát, hogy farkat vajon akkor kell-e most venni, és ha igen, mekkorát?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. január 31. 04:09
Ebben a szöszenetben / az egyik kommentelő szerint/, vagy porcicában, szerintem csak egy dolog biztos a farok. Miről álmodik a lány...? A másik biztos dolog ,nem fogok Népszabadságot a kezembe venni továbbra sem. Még Doros Judit kedvéért sem.
Burmin
2016. január 30. 18:18
A farokpörköltnél nincs jobb a világon...
Dr Bubo
2016. január 30. 15:03
A címből arra gondoltam, érdekesebb lesz ez a szösszenet...
catalina9
2016. január 30. 11:40
felvizezett semmi...liberális mélabúval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!