Annyit kell körmölni, hogy a gyerekekre már nem marad idő

2016. január 13. 12:44

Tavaly októberben volt egy tantestületi ülés, ami után a kollégák fele úgy állt fel, elege van, elvették a kedvét a tanítástól, annyit kell körmölni, hogy a gyerekekre már nem marad idő. Interjú.

2016. január 13. 12:44
Pilz Olivér
Népszabadság

Miért most telt be a pohár?

Tavaly októberben volt egy tantestületi ülés, ami után a kollégák fele úgy állt fel, elege van, elvették a kedvét a tanítástól, annyit kell körmölni, hogy a gyerekekre már nem marad idő. Hármas körökben ellenőriznek minket: van egy kötelező belső ellenőrzés, a szakfelügyelet és a minősítő bizottság. Egy tanórán hetvenhét indikátornak kellene megfelelnünk nyolc kompetenciaterületen. A »gyengeségeinkről« fejlesztési tervet kell készítenünk. Vagyis ha nem voltam elég kedves Pistikéhez, akkor például otthon, a tükör előtt gyakoroljam a mosolyt és a nyájasságot, s legközelebb szívélyesebben kérjem számon az elmaradt házi feladatot. Ott van még a közutálatnak örvendő portfólió, amit magunkról kellene írnunk, minimum nyolcvan oldalban. Megesz minket a bürokrácia, de ettől nem lesz jobb az oktatás, nem lesznek jobbak a PISA-tesztek.

Hogyan fogadták a diákjaik a változásokat követelő nyílt levelet?

Másnap az iskolarádióban – s erről egyetlen tanár sem tudott előzetesen – beolvasták a levelüket, miszerint büszkék ránk, s arra, hogy nemcsak a történelemkönyvekből tanulhatják a demokráciát, hanem a mi kiállásunkból is. Hitünk szerint olyan gyerekeket kell nevelnünk, akiknek van véleményük, képesek azt szavakba önteni, érvelni mellette, ha kell, megvédeni. A jelenlegi iskolarendszer nem ilyen diá­kokat akar nevelni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. január 15. 10:17
Nég mindig nincs kész a portfóliód? Már egy éve nyavajogtok, hogy képtelenek vagytok megírni azt a nyamvadt portfóliót.
Peter8811
2016. január 14. 06:50
Miért kell annyit baszkódni a tanaraknak. Egy karmesteri pálcát nekik! óra alatt levezénylik az osztályt a szünetben meg leadják a drótot Klinton néninek. Ha van Kodály módszer, miért ne lehetne Fischer mószer.
brekker
2016. január 14. 00:25
Az egész hecckampány arról szól, hogy egy szintre hozták a vidéki pedagógusok pénzét a fővárosiakkal, akiknek ez derogál. Lásd a Péterfy gyerek vidékizését.
alphaslt
2016. január 13. 23:00
TANÍTANI KÉNE!!! A lányomnak napi nyolc órája van naponta. Ebből következik, hogy naponta nyolc órán vesz részt, figyel, dogát ír. Este pedig készül a másnapra. És ezt már nem 10-20-30 éve csinálja. Mármint ugyanazt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!