Bábok, bohócok, bojkottok

2016. február 22. 19:33

A választói akarat nemcsak a politikai hatalmat, hanem ennek részeként például a kultúrpolitikát is szükségképpen átformálja: az a nézet tehát, hogy a kulturális autonómia automatikusan felülírná a választói akaratot, nemcsak antidemokratikus, hanem demagóg is.

2016. február 22. 19:33
Csontos János
Magyar Idők

„A választói akarat nemcsak a politikai hatalmat, hanem ennek részeként például a kultúrpolitikát is szükségképpen átformálja: az a nézet tehát, hogy a kulturális autonómia automatikusan felülírná a választói akaratot, nemcsak antidemokratikus, hanem demagóg is. Az írószövetség választmányi tagjaként ezért sérelmeztem, amikor otthonadó szervezetem is aláírta azt a petíciót, amely az NKA új delegálási rendszerét autonómiaelvonásként értelmezte. Nem, nem így van: a politikum épp az autonómiát ismeri el, amikor a pénzosztási mechanizmusba egyáltalán bevonja az alkotói szférát – megtehetné, hogy politikai felhatalmazása révén ezt a hatáskört akár teljes egészében is megtartsa magának.

Hatalmat »ajándékoz« tehát minden ilyen esetben – nem véletlen (bár már elhomályosult), hogy az NKA éppúgy jobboldali találmány, mint a Duna Televízió. A hatalommegosztás mértéke pedig nem szokásjog kérdése: a mindenkori kultúrkormányzat joga és felelőssége. Ennek a kulturális kormányzásnak a gyújtópontjában hosszabb távon az MMA áll (mint afféle önjáró, kihelyezett kultuszminisztérium): mindaddig tehát, amíg ebben politikailag és alkotmányosan változás nem történik, a petíciózásnak körülbelül annyi értelme és gesztusértéke van, mint a kockás ingnek vagy a fekete nővérruhának, amelyek bújtatott pártpolitikai küzdelmek rekvizitumai.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemzeti Mutyikos
2016. május 08. 11:56
a BDSKRVNYD csontos! http://24.hu/belfold/2016/02/22/magyar-korhazba-meghalni-megy-az-ember-fideszesek-buktak-ki-orbanra/
catalina9
2016. március 02. 23:29
a petíciózásnak körülbelül annyi értelme és gesztusértéke van, mint a kockás ingnek vagy a fekete nővérruhának, amelyek bújtatott pártpolitikai küzdelmek rekvizitumai.” Aztán ott van a jollyjoker, Goodfriend elvtárs, aki fekete ruhája alatt kockás inget hord, és kezében Horváth András zöld dossziéját lóbálja..
marko11
2016. február 29. 07:30
Mi van? A művészetben az lesz mérce, ami a többségnek tetszik?! Mint a mozikban az amerikai gagyi?! A Duna tévét meg kár volt említeni. Az egyetlen igényes tévé adót (Sára Sándorék sok éves munkáját) mostanra sikerült közelíteni a borzalmas ker. tévék "színvonalához".
marko11
2016. február 29. 07:29
Tóth Erzsébet egyetlen verse többet ér, mint Csontos összese!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!